TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Pneumatický secí stroj Pöttinger Aerosem FDD je k dispozici i ve verzi se záběrem 6 metrů

Zveřejněno: 2. 11. 2021

Pöttinger rozšířil svůj sortiment pneumatických secích strojů Pöttinger Aerosem FDD: od listopadu 2021 je kromě osvědčených secích strojů s pracovními záběry 4,0 a 5,0 m k dispozici také verze 6,0 m s čelním zásobníkem.

Pneumatický secí stroj Pöttinger Aerosem FDD je k dispozici i ve verzi se záběrem 6 metrů

Nový model secího stroje Pöttinger Aerosem FDD zaujme především ve třech oblastech. Jde o bezpečnost provozu i v nejtěžších podmínkách, krátkou a kompaktní konstrukci rotačních bran a secí lišty (celkové těžiště stroje je velmi blízko traktoru) a čelní zásobník - byl přepracován a má víko po celé své délce pro optimální plnění. Nyní má objem 2 400 litrů (verze s velkým zásobníkem).

Nově vyvinutý čelní zásobník secího stroje Pöttinger Aerosem FDD umožňuje dopravovat ještě větší množství hnojiva či osiva k výsevnímu ústrojí. Čelní zásobník je k dispozici s objemem 1 700 litrů nebo 2 400 litrů a je nyní vybaven průběžným vzduchotěsným víkem. Při vývoji byl kladen zvláštní důraz na manipulaci a přístupnost při plnění a vyprazdňování. Obslužná plošina se dvěma schůdky poskytuje lepší výhled do zásobníku při plnění.

Při výběru čelního zásobníku secího stroje Pöttinger Aerosem FDD lze volit mezi dvěma druhy dávkování. Princip dávkování Single Shoot umožňuje v jedné pracovní operaci do řádku kromě osiva vložit i hnojivo, mikrogranule nebo jiný typ osiva.

Rozdělovací hlava secího stroje Pöttinger Aerosem FDD je umístěna na výsevní liště a díky patentovanému systému je vždy ve svislé poloze.
Rozdělovací hlava secího stroje Pöttinger Aerosem FDD je umístěna na výsevní liště a díky patentovanému systému je vždy ve svislé poloze.

Secí lišta Pöttinger Aerosem FDD je spojena s rotačními branami pomocí uzamykacího systému a lze ji namontovat nebo demontovat během několika minut. Pevné spojení mezi secí lištou a rozdělovací hlavou je u nové secí lišty jedinečné, takže k odpojení secí lišty od rotačních bran stačí jen několik pohybů rukou. Rotační brány tak lze používat i samostatně.

Rozdělovací hlava secího stroje Pöttinger Aerosem FDD je umístěna na výsevní liště a díky patentovanému systému je vždy ve svislé poloze. Osvědčená dvoudisková botka DUALDISC s roztečí nosníků 30 cm má dobrou průchodnost. Komfort ovládání, a to i v oblasti výsevní lišty, je navržen tak, aby byl uživatelsky velmi přívětivý. Přítlak lze nastavit centrálně mechanicky, případně hydraulicky.

Distribuce osiva se provádí prostřednictvím rozdělovací hlavy s inteligentním distribučním systémem IDS – to je výbava secího stroje na přání a umožňuje rozdělovací hlavě pneumatického secího stroje širokou škálu možností nastavení setí a kolejových řádků bez nutnosti jakéhokoliv mechanického, či manuálního zásahu na rozdělovací hlavě, nebo výsevním ústrojí.

Secí stroj Pöttinger Aerosem FDD ve čtyřmetrovém a pětimetrovém pracovním záběru byl představen minulý rok.