50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Po deseti letech vývoje přichází sklízecí mlátička John Deere X9 s dvourotorovou koncepcí

Zveřejněno: 13. 11. 2019

John Deere představil sklízecí mlátičku X9, která je speciálně navržena pro náročné sklizňové podmínky v Evropě. Ve srovnání s největší mlátičkou řady S, model X9 poskytuje vyšší výkon, produktivitu a efektivitu. Koncepce nové mlátičky byla oceněna stříbrnou medailí veletrhu Agritechnica.

Sklízecí mlátička John Deere X9

Po letech zveřejňování úniků fotografií z testování prototypů po celém světě se na začátku zemědělského veletrhu Agritechnica 2019 již odhalila monumentální sklízecí mlátička John Deere X9, která rozšiřuje nabídku sklizňových strojů John Deere.

John Deere při vývoji dvourotorové sklízecí mlátičky inovoval nejen oblast pro mlácení a separaci, ale i ostatní komponenty zajišťující výkonnost a účinnost. Výrobce uvádí, že výkonnost může dosahovat až 100 tun zrna za hodinu. Nová sklízecí mlátička by měla poskytnout maximálně stabilní výkon za všech sklizňových podmínek. Koncepce mlátičky je navržena tak, aby byly zachovány adekvátní rozměry stroje – pro bezproblémový pohyb po silnici. Přepravní šířka zůstává pod 3,5 m, a to jak ve verzi s koly, tak ve verzi s pásy. Nová mlátička je také osazena novou kabinou poskytující lepší osvětlení a uživatelské rozhraní.

I když byli návštěvníci a novináři seznámeni s koncepcí mlátičky, konkrétní technické informace zatím nejsou k dispozici.

John Deere pro sklízecí mlátičku X9 vyvinul i nový pásový sklizňový adaptér. Díky rozdělení na segmenty je i přes značný pracovní záběr schopný kopírovat terén. Sklizňový adaptér bude k dispozici i pro sklízecí mlátičky řady S.

Ke konci roku 2020 budou po Evropě sklízet první předprodukční kusy. Všechny modely řady S budou i nadále k dispozici, poskytnou též špičkovou automatizaci, kvalitu zrna, výkonnost a produktivitu.

Na veletrhu se také představil nový postřikovač, řezačka, traktory řady 6M a lisy.

Expozice firmy John Deere na veletrhu Agritechnica 2019

Autor: Milan Jedlička
Foto: John Deere

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.