Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Podívejte se do nové kabiny traktoru Fendt 700 Vario. Ztvárnění interiéru nepřipomíná nic, co jsme kdy viděli

Zveřejněno: 2. 7. 2019

Řada Fendt 700 Vario je bestsellerem značky Fendt již řadu let. Nyní, v rámci představení novinek pro rok 2020, byl poprvé představen intuitivní koncept FendtONE, který dostanou právě traktory řady 700 Vario.

Nově pojaté ovládání a zobrazování dat v traktorech řady Fendt 700 Vario.

Kromě nové modelové řady traktorů 900 Vario, výrobce Fendt, představil inovované traktory řady 700 Vario. Traktory Fendt 700 Vario budou komunikovat s okolním světem ještě více. FendtONE je název nové integrované platformy, která funguje v kabině řidiče i v kanceláři nebo dokonce kdekoli na mobilním zařízení. Fendt je první na světě, který kombinuje klasický terminál v traktoru s kancelářskou platformou pro plánování a řízení úkolů. S FendtONE mohou uživatelé naplánovat svou práci v terénu kdekoli na počítači nebo chytrém zařízení a následně bezdrátově přenést do traktoru.

Platforma FendtONE nabízí aplikaci Smart Farming - pokročilé možnosti sledování, správu úloh Task Manager či Guide Sync pro správu dat v terénu. Funkce v této platformě mohou být postupně rozšiřovány. FendtONE podporuje uživatele při optimalizaci pracovních procesů a využití strojů. Zvládá též nejrůznější dokumentaci, která v budoucnu bude stále více nabývat na významu.

FendtONE také integruje platformu pro výměnu dat agrirouter. To ponechává zemědělci volnost výběru operačních systémů a nástrojů - existují otevřená rozhraní pro výměnu dat mezi různými systémy. Uživatelé si vždy uchovávají plnou kontrolu nad svými daty, protože agrirouter neukládá data a uživatelé si mohou vybrat, která data budou sdílet s jinými systémy. Celý proces podléhá přísným směrnicím Evropského nařízení o ochraně osobních údajů.

Nově pojatý tmavý ovládací panel

Interiér kabiny nese změny v oblasti ovládání a zobrazování údajů. Kromě již zmíněných systémů, byl inovován celý ovládací panel včetně joysticků. Ovládací prvky se nově nachází v jedné rovině. Multifunkční joystick byl vybaven přídavnými funkcemi, nechybí ani promyšlený barevný koncept ovládacích prvků, který pomáhá s orientací. Všechny funkce jsou rozděleny do různých funkčních skupin, kterým byla přiřazena barva. Kromě multifunkčního joysticku je na přání k dispozici druhý joystick (s až 27 funkcemi) pro ovládání například čelního nakladače.

Nekonvenční palubní deska

Vzhledem ke stále narůstajícímu počtu aplikací pro tzv. precizní zemědělství nebo pro správu dat, Fendt nově v traktorech 700 Vario nabídne hned několik ovládacích terminálů. Místo klasické palubní desky je použit 9" displej, na loketní opěrce je umístěn další 12" terminál a volitelně je k dispozici třetí 12" terminál umístěný vpravo nahoře u stropu (lze ho částečně zasouvat, aby nebránil výhledu ven – i přesto funkci zobrazování částečně neztratí). Na 12" terminálech lze zobrazit až šest volně konfigurovatelných oken. Na palubním displeji se zobrazují provozní údaje traktoru, ovládání se provádí pohodlně otočným tlačítkem na loketní opěrce. K dispozici je též vylepšený zvukový systém včetně subwooferu.

Drobnou, avšak užitečnou inovací, je umístění isobus zásuvky i do oblasti předního závěsu. Agregovat je tak možné isobus kompatibilní stroje jak do předního, tak do zadního závěsu traktoru (ovládat stroj je pak možné přes loketní opěrku).

Traktory s konceptem FendtONE budou nejprve uvedeny na trh v Německu, Francii a Spojeném království – posléze postupně na dalších trzích.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Fendt

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.