Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Polonesený kypřič BEDNAR FENIX FO_PROFI nově s čtyřřadým uspořádáním slupic

Zveřejněno: 27. 10. 2022

Vhodným kypřičem pro intenzívní mělké zpracování půdy po sklizni i hloubkové kypření do 35 cm před založením porostů je polonesený kypřič Bednar FENIX FO_PROFI. Tento model přichází s čtyřřadým uspořádáním slupic. Výrobce během představení novinek u Kutné Hory prezentoval i nesený kypřič BEDNAR VERSATILL VN_L.

Polonesený kypřič BEDNAR FENIX FO_PROFI lze vybavit různými typy válců pro zpětné urovnání půdy. Stroj však může v náročnějších podmínkách pracovat bez válců. (Autor: Milan Špinar)

Doposud měl výrobce v nabídce pouze kypřič BEDNAR FMT v třířadém uspořádání jednotlivých slupic. Nový BEDNAR FENIX FO_PROFI však na trh přichází se čtyřřadým uspořádáním slupic. Slupice jsou na stroji rozloženy do tvaru písmene V, což přináší výhodu v podobě potřeby nižšího tahového výkonu. První řada slupic je uzpůsobena na rozteč 180 cm tak, aby docházelo ke zpracování půdy v místech, kde projely kola traktoru. Každý pracovní orgán je jištěn dvěma pružinami. Pružiny jsou předpnuty na odpor s maximem 480 kg. Druhou variantou je hydraulické jištění (jistící síla 550 kg). Poslední možností je jištění střižným šroubem. Toto jištění bylo nyní inovováno.

Nový kypřič BEDNAR FENIX FO_PROFI je určen na mělké podmítky (od 5 cm) a hloubkové kypření (do 35 cm), přičemž prvně jmenovaná pracovní operace se provádí křídly a druhá bez křídel. Nastavení pracovní hloubky se provádí buď hydraulicky nebo elektrohydraulicky v závislosti na verzi kypřiče. Prezentovaný stroj byl vybaven párem podpěrných kol, a tak se v případě mokrých podmínek nebo písčitých půd vláha více rozprostře po celém záběru. Stroj také lépe udrží pracovní hloubku.

Nový kypřič BEDNAR FENIX FO_PROFI je určen na mělké podmítky (od 5 cm) a hloubkové kypření (do 35 cm), přičemž prvně jmenovaná pracovní operace se provádí křídly a druhá bez křídel. (Autor: Milan Špiňar)
Nový kypřič BEDNAR FENIX FO_PROFI je určen na mělké podmítky (od 5 cm) a hloubkové kypření (do 35 cm), přičemž prvně jmenovaná pracovní operace se provádí křídly a druhá bez křídel. (Autor: Milan Špiňar)

U stroje BEDNAR FENIX FO_PROFI je k dispozici mechanicky nastavitelný páskový smyk (pro případný požadavek na urovnání pozemku před setím). Zadní část kypřiče může být osazena i jednořadým zahrnovacím segmentem. Stroj lze vybavit různými typy válců pro zpětné urovnání půdy. Stroj však může v náročnějších podmínkách pracovat bez válců. Prezentovaný model měl za oddílem radlic sekci tvořenou zahrnovacími hvězdicemi, které jsou nastavitelné mechanicky nebo hydraulicky v rozmezí 10 cm nahoru a dolů. Na oj je možné přidat závaží pro lepší vyvážení stroje.

Nový kypřič BEDNAR FENIX FO_PROFI se bude vyrábět v pracovních záběrech 4 / 5,2 / 6,7 a 7,9 metrů.

Nesený kypřič BEDNAR VERSATILL VN 5000L

Druhým představeným strojem byl nesený kypřič BEDNAR VERSATILL VN 5000L s pětimetrovým pracovním záběrem. Kypřič je určen pro mělkou podmítku a přípravu půdy před setím na jaře. Kypřič je možné dodat s kypřiči stop. Vystavený model měl maximálně možnou výbavu, nechyběl tedy ani přední páskový smyk.

Nesený kypřič BEDNAR VERSATILL VN 5000L je určen pro mělkou podmítku a přípravu půdy před setím na jaře. (Autor: Milan Špiňar)
Nesený kypřič BEDNAR VERSATILL VN 5000L je určen pro mělkou podmítku a přípravu půdy před setím na jaře. (Autor: Milan Špiňar)

Slupice (standardní nebo zesílené) jsou vinuté a disponují samočistící schopností (vibrují). Nivelační funkci může plnit páskový smyk – pracovní výška se určuje pomocí páky. Volit lze mezi dlátem a radličkou ve standardním provedení nebo v provedení LONG LIFE – má oproti standardnímu provedení delší životnost, protože hroty radličky jsou opatřeny karbidovými plátky. Nastavení pracovní hloubky kypřiče BEDNAR VERSATILL VN 5000L je buď mechanické nebo hydraulické.

Kypřič BEDNAR VERSATILL VN 5000L lze konfigurovat i bez zadního pěchu a v jeho zadní části je možné jej vybavit třířadým zavlačovačem a různými druhy válců, eventuálně kombinací prutového a lištového válce. Za ně je pak možno umístit prutový jednořadý zavlačovač u kterého lze nastavovat agresivitu. Kypřič je určen do půd s velkým množstvím rostlinných zbytků, přičemž není náchylný k ucpávání. Pětimetrová verze vyžaduje agregaci s traktorem o výkonu od 120 koní. Výbavou na přání je možnost volby podpěrných kol (s velkým průměrem) v rámu stroje. Stroj lze osadit i výsevní jednotkou ALFA DRILL – nachází se co nejblíže traktoru, tedy v přední části kypřiče.