50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Ponsse se chystá posílit působení v Česku, kupuje společnost KŘENEK FOREST SERVICE

Zveřejněno: 8. 2. 2022

Ponsse Group bude samostatně a napřímo zajišťovat prodej, náhradní díly a služby údržby strojů Ponsse v České republice. 4. února 2022 podepsala společnost Ponsse kupní smlouvu, ve které se zavazuje ke koupi společnosti KŘENEK FOREST SERVICE s.r.o, svého dosavadního distributora lesnických strojů a poskytovatele služeb PONSSE v České republice. Cílem je do 1. dubna 2022 převést služby PONSSE v České republice na skupinu Ponsse Group. Společnost Křenek bude fungovat jako dceřiná společnost plně ve vlastnictví skupiny Ponsse.

Ponsse Group vyrábí vyvážecí soupravy a harvestory.

Zaměstnanci společnosti KŘENEK FOREST SERVICE s.r.o budou nadále pracovat v nabyté společnosti s ručením omezeným v souladu se svými stávajícími zaměstnaneckými smlouvami a sjednanými benefity. Společnost PONSSE připravila ucelený plán integrace, který zajistí pozitivní pokračování činnosti dceřiné společnosti Křenek a dostatečné zaškolení zaměstnanců.

Výše uvedená dohoda nebude mít žádný dopad na předchozí výhledy. Na základě vzájemné dohody nebude cena transakce mezi společnostmi KŘENEK FOREST SERVICE s.r.o a Ponsse Group zveřejněna, jelikož kupní cena nijak neovlivňuje určovatele hodnoty společnosti PONSSE. Kupní cena bude uhrazena v hotovosti za předpokladu, že budou splněny sjednané podmínky transakce. Společnost Ponsse bude financovat akvizici ze svých hotovostních rezerv.

V České republice mají lesnické stroje PONSSE asi dvacetiprocentní tržní podíl v těžbě metodou cut-to-length (CTL) a celkem je v České republice 290 strojů PONSSE.

Společnosti spojené hodnotami tradičních rodinných podniků

„Jsme hrdí na to, že v České republice můžeme pokračovat v práci společnosti KŘENEK FOREST SERVICE s.r.o. Vážíme si toho, jak rodinný podnik KŘENEK FOREST SERVICE s.r.o s neúnavnou poctivostí a nasazením pečoval o vztahy se zákazníky, což pokládáme za základ i pro naši činnost. Slibujeme, že našim místním zákazníkům budeme poskytovat průběžně rozvíjená, vysoce kvalitní řešení a služby PONSSE i v budoucnu. Na tomto trhu vidíme spoustu potenciálu. V tomto úsilí budou hrát zásadní roli naši místní zaměstnanci,“ říká Juho Nummela, prezident a generální ředitel PONSSE Plc.

Tato změna nepřeruší poskytování místních služeb PONSSE, mezi něž patří prodej strojů, údržba, služby související s náhradními díly a školení. Společnost PONSSE bude nadále působit v Hostinném, a to ve stejném závodě, v němž se nyní nachází provoz společnosti KŘENEK FOREST SERVICE s.r.o.

Společnost KŘENEK FOREST SERVICE s.r.o je oficiálním prodejcem společnosti PONSSE od roku 2013 a po dobu deseti let byla poskytovala služby prostřednictvím Wahlers Forsttechnik GmbH, distributora společnosti Ponsse v Německu.

V roce 2020 se v České republice vytěžilo celkem 34,5 miliónů kubíků dřeva, přičemž téměř veškerá těžba probíhala v oblastech zasažených kůrovcem. Normální roční objem těžby v České republice je přibližně 13 – 17 miliónů kubíků. Udržitelná úroveň těžby v České republice je pak 22 miliónů kubíků za rok, která umožňuje lesům regenerovat rychleji, než jsou vytěžovány.

Již v listopadu 2021 tohoto roku společnost PONSSE oznámila svůj záměr založit dceřinou společnost také v Chile. Po založení těchto nových dceřiných společností je Ponsse Group tvořena 14 dceřinými společnostmi a 44 distributory. Kromě svých mezinárodních dceřiných společností zahrnuje Ponsse Group také technologickou společnost Epec Oy ve Finsku.

Až 80 procent výroby společnosti PONSSE z jejího výrobního závodu ve finském městě Vieremä je určeno k exportu. Kromě společnosti Křenek v České republice má Ponsse další evropské dceřiné společnosti ve Švédsku, Norsku, Francii, Spojeném království a Irsku.

Autor: redakce Agroportal24h.cz
Foto: Ponsse

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.