Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Pořízení traktoru Case IH Quadtrac 620 se vyplatilo. V ZOD Zálší vysvětlili proč

Zveřejněno: 10. 3. 2022

Za nejsilnějším traktorem na trhu Case IH Quadtrac 620 jsme se zajeli podívat do střediska Tisová Zemědělsko-obchodního družstva Zálší. Vedení tohoto podniku na něm postavilo veškeré zpracování půdy.

Case IH Quadtrac jezdí v ZOD Zálší ke spokojenosti svých majitelů. Do budoucna vedení družstva zvažuje jeho obměnu za novější kus – Case IH Quadtrac AFS Connect.

Zemědělsko-obchodní družstvo Zálší hospodaří na celkové výměře 4 000 hektarů rozdělené na dvě mechanizační střediska po přibližně 2 000 hektarech. Vedle rostlinné produkce se zde zaobírají i živočišnou výrobou se 4 000 kusy hospodářských zvířat a provozem bioplynové stanice (BPS) o výkonu 1MW. Značná výměra slouží k zajištění krmivové základny pro dobytek a BPS, pěstovány jsou zde také plodiny jako kukuřice, vojtěška, jetel, krmná a potravinářská pšenice, ječmen, řepka, cukrová řepa, v menší míře mák a ve spolupráci s výrobci osiv i jarní obiloviny.

Jelikož má ZOD Zálší pozemky rozprostřeny na větší ploše v katastrech měst Ústí nad Orlicí, Vysoké Mýto a Choceň, musí se vypořádávat s rozdílnými typy půd – lehčí a písčité půdy, hnědozemě, černozemě a těžký jíl.

Podle Martina Janeckého, vedoucího zdejší rostlinné výroby, byl loňský rok, co se výnosů plodin týče, průměrný. Rekordní rok zaznamenali před třemi lety. Aktuálně se podnik vypořádává s růstem cen hnojiv a sójových šrotů, a do budoucna je proto v plánu pěstování vlastní sóje určené pro živočišnou výrobu. ZOD Zálší má navíc výhodu v podobě rozsáhlé živočišné výroby a s tím spojené produkce velkého množství organického hnojiva, které putuje do půdy. Není tak potřeba tolik využívat umělá hnojiva. Na pozemky je pravidelně aplikován hnůj, kejda a digestát.

Traktor Case IH Quadtrac byl pořízen v nejvyšší možné výbavě, takže kabina nabízí maximální komfort. Jde například o odpružené a odvětrávané sedadlo, komfortní a intuitivní ovládání přes joystick a hlavní terminál.
Traktor Case IH Quadtrac byl pořízen v nejvyšší možné výbavě, takže kabina nabízí maximální komfort. Jde například o odpružené a odvětrávané sedadlo, komfortní a intuitivní ovládání přes joystick a hlavní terminál.

Před lety byla podniková půda zpracovávána převážně radličkovými a diskovými stroji. V poslední době je však na 80 % orné půdy prováděno hluboké podrývání a kypření a část výměry je v posledních čtyřech letech orána sedmiradličným pluhem Lemken Diamant. Pozemky s cukrovou řepou slouží jako prostor pro pokusy, které společnost provádí ve spolupráci s různými univerzitami – vedle výsevu cukrové řepy (i metodou strip-till) zde probíhá i hluboké kypření, zpracovávání půdy diskovým podmítačem Lemken Rubin 12 a orba. Na erozně ohrožených půdách a pozemcích s kukuřicí je testována technologie zpracování půdy a setí metodou strip-till.

Martin Janecký jednoznačně shledává čtyřpásový podvozek traktoru Case IH Quadtrac jako přínosný.
Martin Janecký jednoznačně shledává čtyřpásový podvozek traktoru Case IH Quadtrac jako přínosný.

Nejvytíženějším traktorem střediska v Tisové je čtyři roky starý Case IH Optum 270 CVX. V provozu je prakticky celoročně, protože v cisterně převáží kejdu a digestát mezi středisky a na pole. Provozovány jsou tady ale i další traktory značky Case IH Farmall 105 provádí lehčí polní práce (plečkování, sklizeň pícnin), zatímco trakor Case IH Puma 165 je využívána převážně k jízdám po silnici s tandemovým návěsem. Čtvrtý traktor – Case IH Farmall 95C s čelním nakladačem – je pomocníkem v živočišné výrobě. Ve spojení se secím strojem zde bude letos pracovat i traktor Case IH Magnum AFS Connect a největším traktorem v podniku je Case IH Quadtrac 620. Traktory Case IH včetně pícninářské techniky značky Krone a techniky pro zpracování půdy Lemken do ZOD Zálší dodává společnost BV – Technika, a. s. (středisko Lanškroun). Spolupráce mezi nimi začala v roce 2010.

Okamžité zvýšení produktivity při zpracování půdy za pomocí Case IH Quadtrac

Case IH Quadtrac s maximálním výkonem 692 koní je v podniku v provozu od roku 2019 a má odpracováno 2800 motohodin. Je určen výhradně k provádění těžkých polních prací. Domovským střediskem je mu Tisová, v případě potřeby je uplatňován i v druhém středisku. Těžké polní práce v minulosti prováděl standardní kolový traktor o výkonu 300 koní. Měl však problém utáhnout kypřič se čtyřmetrovým pracovním záběrem, s nímž si poradil až kloubový traktor o výkonu 500 koní. Pořízením čtyřpásového kloubového traktoru Case IH Quadtrac se podle vedoucího rostlinné výroby zpracování půdy posunulo zase o kousek vpřed, a to v mnoha ohledech. Traktor zvládá práci s větším, pětimetrovým kypřičem, přičemž umí za všech podmínek udržet stanovenou pracovní rychlost a hloubku zpracování půdy.

Provozováním traktoru Case IH Quadtrac 620 ve spojení s dvanáctimetrovým strojem pro zpracování půdy dosahují v ZOD Zálší statisícových úspor ročně.
Provozováním traktoru Case IH Quadtrac 620 ve spojení s dvanáctimetrovým strojem pro zpracování půdy dosahují v ZOD Zálší statisícových úspor ročně.

Ještě před rozhodnutím o investici měli zástupci podniku možnost traktor Case IH Quadtrac osobně vyzkoušet a porovnat jej s traktorem konkurenční značky. Pro pořízení stroje od BV – Techniky se nakonec rozhodli z důvodu kladných vztahů s prodejcem, pozitivních zkušeností se servisem a zajímavých obchodních podmínek. Nový stroj nahradil dva starší traktory, které prováděly veškerou předseťovou přípravu půdy, a jeho pořízení doprovázela také investice do adekvátní závěsné techniky. Case IH Quadtrac je nyní provozován nejen v kombinaci s výše zmíněným kypřičem, ale i dvanáctimetrovým diskovým podmítačem, kompaktorem a téměř šestimetrovým kultivátorem. Traktor v podniku testovali i ve spojení s hloubkovým podrývákem značky SMS (zapůjčila BV – Technika). Jeho sezóna začíná na jaře, kdy obstarává přípravu půdy k setí cukrové řepy, načež má od května do června pauzu a na pole opět vyjíždí ihned po sklizni některých pícnin a poté obilnin. Na podzim zapravuje do půdy kejdu a digestát.

Case IH Quadtrac s maximálním výkonem 692 koní je v podniku v provozu od roku 2019. Určen je výhradně k provádění těžkých polních prací.
Case IH Quadtrac s maximálním výkonem 692 koní je v podniku v provozu od roku 2019. Určen je výhradně k provádění těžkých polních prací.

Podle Janeckého se pořízení výkonného traktoru ihned projevilo zvýšením produktivity při zpracování půdy. Obsluha traktoru umí využít jeho potenciál naplno a pomáhá jí přitom navigační systém s RTK přesností. Case IH Quadtrac navíc nahradil hned dva traktory se dvěma závěsnými stroji, a představuje tedy významné personální i finanční úspory. V podniku si dali záležet i při výběru vhodného pracovního záběru závěsné techniky, přičemž se ukázalo, že ideální rozsah činí dvanáct metrů. Roční úspory (ve srovnání s osmimetrovým kompaktorem) dosahují částky 270 000 korun. Obsluha stroje uvedla, že s dvanáctimetrovým kompaktorem dosahuje výkonnosti 18 ha/h a s diskovým podmítačem až 17 ha/h. Co se spotřeby týče, tak například při práci s pětimetrovým kypřičem (pracovní hloubka 20 cm) dosahuje spotřeby 18 l/ha a výkonnosti 5,7 ha/h (samozřejmě záleží na tvaru pozemku a typu půdy). Maximální tahový výkon traktoru činí 562 koní – těchto nejvyšších hodnot dosahuje už od nižší pojezdové rychlosti 7,7 km/h. Tahový výkon je konstantní v širokém pásmu až ke 13 km/h.

Bezvadný čtyřpásový podvozek traktoru Case IH Quadtrac

Martin Janecký vidí jednoznačný přínos ve čtyřpásovém podvozku traktoru Case IH Quadtrac a rád by používal pásový traktor v budoucnu i při setí. V družstvu, v němž působí, si v minulosti mohli dvakrát vyzkoušet i dvoupásový traktor. Podle Janeckého se však čtyřpásový typ chová na souvrati během otáčení k půdě šetrněji: „V horších podmínkách, kde jsou těžší půdy a mokro, má pásový podvozek oproti kolovému výhodu ve vyšší průjezdnosti terénem. Traktor tak může na poli pracovat déle. Například v zimě, kdy je půda vlhčí, u kypřiče demontujeme zadní pěchy, aby se neucpávaly, a traktor může s kypřičem dál pracovat i za horších podmínek, a přitom třeba i zapravovat hnůj. Poradí si v těžkých jílovitých půdách, snáze zvládá provoz v terénu, a to i s těžkou závěsnou technikou. Traktor je těžký, ale koleje rozhodně netvoří, což je patrné i na jaře při pohledu na porost.“ Rovněž obsluha potvrzuje vysokou průchodnost vozidla terénem – díky kloubové koncepci se dostává snáze z podmáčené půdy, kde by jiné traktory zapadly. Čtyři pásové jednotky provoz traktoru nijak nekomplikují. Obsluha si pochvaluje komfortnější jízdu po poli (ve srovnání s kolovým traktorem), a to i v případě, kdy zpracovává půdu po sklizni kukuřice, kde ostatní traktory vyjely koleje. Jednotlivé pojezdové kladky pásové jednotky jsou odpruženy pomocí silentbloků, díky čemuž se méně opotřebovávají jednotlivé části a snižují se vibrace. Nejvzdálenější pole, kam Case IH Quadtrac jezdí, je od střediska vzdáleno 11 km. Traktor tedy jezdí i po veřejné komunikaci. Obsluze se líbí i snadná údržba pásových jednotek a přístupnost míst pro údržbu traktoru (chladičů apod.). Každodenní údržba je svižná a kapacita nádrže dostačuje na jeden den provozu.

Case IH Quadtrac jezdí v ZOD Zálší ke spokojenosti svých majitelů. Do budoucna vedení družstva zvažuje jeho obměnu za novější kus – Case IH Quadtrac AFS Connect. Ten díky integrované technologii AFS Connect přinese snazší přenos dat a informací mezi traktory Quadtrac a Magnum. V podniku si v minulosti vyzkoušeli i menší Case IH Quadtrac s plynulou převodovkou CVX, který v podniku také zanechal kladné dojmy. Podle Janeckého by se v budoucnu mohl uplatnit při lehčích pracích, jako je setí či aplikace hnojiv ve ztížených podmínkách.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Tadeáš Kaplan a Josef Hejhal

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.