Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Postřikovač, který ošetří rostliny pouze tam, kde je to potřeba. Pomůže s tím umělá inteligence

Zveřejněno: 28. 1. 2019

V současném vyspělém zemědělství je velkou výzvou omezit používání přípravků na ochranu rostlin. Až 80% úsporu postřiku slibuje nová technologie, na které pracuje francouzský výrobce Kuhn a Carbon BEE. Postřikovač s unikátní technologií lokalizuje plevel a ošetří postřikem pouze toto místo.

Největší výhodou systému je snížení množství prostředků na ochranu rostlin.

Postřikovač bude vybaven hyperspektrálními snímači na postřikovacím ramenu. Toto moderní zařízení může nepřetržitě monitorovat vegetaci. Umělá inteligence se použije k analýze snímků a rozpoznání plodin, které je třeba ošetřit. Cílem je, aby tryska aplikovala postřik přímo a pouze na plevel. Pro uživatele je hlavní výhodou, že přípravky na ochranu rostlin se používají pouze v případě potřeby.

Kuhn tuto technologii označuje jako revoluci v oblasti aplikace chemických přípravků. Jelikož technologie dokáže přesně rozpoznat plevel, je možné zvolit cílenou likvidaci za účelem dosažení vyšší účinnosti chemické aplikace. Cílem není dále ošetřovat plodinu preventivně, ale pouze aplikovat tam, kde je to nutné, nejvhodnějším produktem. První údaje ukazují významné úspory, které mohou dosáhnout až 80 % v přípravcích na ochranu rostlin.

Kuhn I-Spray-concept, jak se systému nazývá, bude představen na veletrhu SIMA 2019.

Podobný systém, kde rovněž hraje roli umělá inteligence, představil dříve výrobce postřikovačů Agrifac. Jeho systém AiCPlus je schopen zpracovávat a detekovat snímky rostlin, upravovat tak nepřetržitě dávku postřiku a cíleně aplikovat.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Kuhn

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.