Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Praktický a přitom nenáročný na údržbu, Krone rozšiřuje řadu shrnovačů o nový model Swadro TC 1250

Zveřejněno: 14. 7. 2020

S novým modelem Swadro TC 1250 představuje Krone nového nástupce pro profesionální sektor, který zaujme svou jednoduchou obsluhou bez elektroniky. Pracovní šířka moderně navrženého shrnovače je mezi 9,80 m až 12,50 m. K provozu stroje stačí pouze dva hydraulické okruhy traktoru. Jeden dvojčinný a jeden jednočinný okruh.

Krone Swadro TC 1250

Kompletně mechanický pohon je řešen přes patentovanou posuvnou převodovku. Kloubové hřídele přenášejí výkon přímo na rotory. Mnohokráte osvědčený je i Krone Easy-Line koncept řešení pohonu, který zajišťuje úsporný tok píce mezi rotory. Přední rotory se otáčí rychleji jak zadní a tím rozprostřou píci před zadními rotory. Výsledkem je rovnoměrný řádek hranatého průřezu o šířce od 1,40 m do 2,20 m. Průměry předních rotorů jsou 3300 mm, a zadních 2960 mm. Přední rotory jsou osazeny 11 rameny s prsty, zadní rotory 13 rameny s prsty. Počet aktivních prstů na ramenech vpředu dosahuje 22x4, vzadu potom 26x4.

U Swadra TC 1250 sáhlo Krone po tisíckrát osvědčených konstrukčních řešeních, jako jsou například robustní konstrukce, kardanové zavěšení rotorů a stejně tak použilo i Lift-prsty se špičkami prstů předkloněnými do záběru. Díky tomuto tvaru prstů zvedá jejich spodní část nabíranou píci hned nahoru (Krone Lift-Effekt). Díky tomu se podíl popelovin v píci nenavyšuje a kvalita píce zvyšuje. Zrovna tak jsou z modulové konstrukce shrnovačů Krone převzaty bezúdržbové převodovky rotorů a zakřivené dráhy DuraMax s dlouhou životností, na které Krone poskytuje tříletou záruku. Dalším standardním řešením pro shrnovače je kardanové zavěšení rotorů, které zajišťuje nejlepší možné kopírování povrchu v podélném i příčném směru jízdy. Zavěšení garantuje bezvadný sběr píce bez znečišťování popelovinami, a to i na velmi členitém povrchu pozemku. I s novým modelem Swadro TC 1250 Krone nabízí takzvaný „Jet-Effekt“. Zavěšení rotoru před jeho vlastním těžištěm zabraňuje zapichování prstů do drnů při zvedání i spouštění rotoru tím, že vlastní gravitací se při zvedání rotoru nejprve zvedají přední a při spouštění dosednou na zem nejprve zadní kola podvozku.

Přední rotory Swadra TC 1250 jsou vybaveny hydraulickým odlehčením. Síla odlehčení se nastavuje vnějším hydraulickým okruhem traktoru podle ukazatele odlehčení na shrnovači. Tak je odlehčení možné okamžitě při práci přizpůsobit měnícím se podmínkám. Zadní rotory jsou odlehčeny mechanicky vinutými pružinami. Na přání nabízí Krone také shrnovač Swadro TC 1250 s možností zdvihu jednotlivých předních rotorů samostatně. Toto konstrukční řešení slouží k přesnému zvedání a spouštění rotorů především při práci ve špicích a klínových plochách.

Pracovní výška prstů rotorů nad zemí se nastavuje rychle a jednoduše ruční klikou. Jemná stupnice na všech rotorech umožňuje velmi přesné nastavení požadované pracovní výšky prstů pro precizní práci. Všechny rotory se samozřejmě dají nastavit samostatně. Určitě ne na posledním místě jsou i bezpečnostní aspekty. Zde nový shrnovač přesvědčí krytím citlivých prvků na rámu před nečistotami a kromě toho jsou Swadro TC 1250 sériově vybaveny i sadou osvětlení s výstražnými cedulemi a LED světly (včetně Krone loga) v koncových sdružených svítilnách.

Středovou usměrňovací plachtu pro Swadro TC 1250 nabízí Krone na přání. Plachta se při skládání stroje automaticky sklopí. Díky plachtě jsou zachovány hranaté průřezy řádků i při šikmém vyjíždění z pokosu, a nebo při práci pouze jednou stranou shrnovače. Navíc může být stroj vybaven i LED osvětlením, to garantuje perfektní osvětlení pracovního prostoru i při nasazení za soumraku, v noci, nebo za snížené viditelnosti.

Swadro TC 1250 – přehled technických údajů:

- Pracovní záběr: 9,80 bis 12,50 m

- Šířka řádků: 1,40 bis 2,20 m Přepravní šířka: 2,99 m

- Přepravní výška: 3,99 m (bez sklopených ramen s prsty)

- Hmotnost: ca. 4900 kg

- Příkon: ab 59 kW (80 PS)

- Požadavky na hydrauliku: 1xEW, 1xDW

Přečtěte si také

Autor: redakce Agroportal24h.cz1)
Foto: Krone

1) z podkladů Krone

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.