Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Před 40 lety vyřazený traktor Zetor 3011 dostal nový kabát. Pečlivost je při renovaci důležitá, říká opravář

Zveřejněno: 9. 4. 2021

Vývoj traktorů UŘ I naplno začal v roce 1957 a v roce 1960 již byla zahájena sériová výroba typem Zetor 3011 s tříválcovým motorem. Právě tento traktor nedávno renovoval Jiří Jambor kvůli blížící se STK. Posuďte sami, jak se renovace povedla.

Tento konkrétní traktor Zetor 3011 pracoval v JZD Kámen. Zdroj foto - Jiří Jambor

Jiří Jambor pochází z malé vesnice na Havlíčkobrodsku. S traktory je v kontaktu už od dětství. Jeho otec vlastní dva traktory Zetor, které mu pomáhají s obděláváním pole o výměře jednoho hektaru. Jiří Jambor po absolvování základní vojenské služby šest let pracoval jako opravář zemědělských strojů v místním zemědělském družstvu.

Ačkoliv opravy traktorů provádí již řadu let, nedávná renovace traktoru Zetor 3011 byla jeho první. Renovace byla potřeba v rámci příprav traktoru na STK. Převážnou většinu renovace prováděl svépomocí, občas také pomáhal otec a tchán, kteří se opravám traktorů věnovali celý svůj profesní život. Renovace probíhala většinou po večerech a víkendech po dobu zhruba tří měsíců. „Na traktoru jsem měnil běžné náhradní díly – brzdy, vůle v přední nápravě, kulové čepy, oleje, filtry, těsnící gumy na oknech, sedačky, elektroinstalaci či světla,“ uvedl Jambor a dodal: „Traktor jsem se snažil kvůli nástřiku rozebrat co nejvíce. Byla sundaná kabina, kapota, kola a blatníky. Zůstal jen motor, převodovka, diferenciál a portály. Všechny díly jsem očistil, kapotu jsem vykytoval, přebrousil a nastříkal. S elektroinstalací mi pomohl tchán, nový komín mi z nerezu vyrobil švagr.“ Motor nebylo potřeba opravovat, neboť v 90. letech prošel generální opravou. Se sháněním náhradních dílů nebyl žádný problém, většinu jich pan Jambor nakoupil ve firmě Agrozet v Havlíčkově Brodě.

Před a po renovaci. Zdroj foto - Jiří Jambor
Před a po renovaci. Zdroj foto - Jiří Jambor

A jak byla renovace finančně náročná? „Protože jsem celou renovaci zvládl svépomocí, nebyla tak finančně náročná. Celková částka nepřekročila 18 000 Kč,“ uvedl Jambor.

Tento konkrétní traktor Zetor 3011 pracoval v JZD Kámen. V roce 1985, kdy byl vyřazen, jej zakoupil otec pana Jambora. Vlastní ještě Zetor 7011, který brzy taktéž projde přípravou na STK. Zetor 3011 byl traktor unifikované řady UŘ I. s tříválcovým motorem vyráběným společností Zetor. Vyráběn byl v letech 1962 až 1967. Zetor 3011 je šikovný traktůrek k chalupě a na malou záhumenku, a proto je stále velmi ceněn. Traktor se vyráběl i bez kabiny.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Jiří Jambor

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.