Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Přes 11 metrů pracovního výkonu, to je obraceč ROZMITAL OZ-1110 z dílny Strojíren Rožmitál

Zveřejněno: 2. 11. 2021

Sekačky, obraceče, shrnovače a od letošního roku nově lisy, všechny tyto stroje přináší zemědělcům česká značka Rozmital. Dnes se zaměříme na obraceče, konkrétně na OZ – 1110, tedy na stroj, který s pracovním záběrem 11,2 metrů patří mezi největší v nabídce značky Rozmital.

Na první pohled je zřejmé, že obraceč Rozmital OZ – 1110 je robustní stroj, odpovídá tomu i jeho váha, která činí 1850 kg.

Obraceč Rozmital OZ – 1110 byl zkonstruován pro velké výměry. Jeho maximální plošná výkonost je 12,3 hektarů za hodinu, to dává tušit, že uplatnění nachází všude tam, kde je potřeba v krátkém čase odvést co nejvíce práce. Potvrzují to i slova Víta Stejskala, mechanizátora ZD Březina nad Jizerou, družstva, kde obraceč používají: „Obraceč OZ-1110 využíváme třetím rokem a jsme s ním spokojení. Oceňuji zejména skutečnost, že nám nabízí velký pracovní výkon v podobě širokého záběru.“

Na první pohled je zřejmé, že se jedná o robustní stroj, odpovídá tomu i jeho váha, která činí 1850 kg. Pozitivně proto překvapí, že obraceč OZ-1110 je vhodné agregovat s traktory s výkonem minimálně 85 koní, připojuje se do tříbodového závěsu a vyžaduje zadní vývodový hřídel s možností 540 otáček za minutu. Jde tedy o parametry, které hravě splňují traktory nižších výkonnostních tříd.

Obraceč OZ-1110 je vybaven pomocným hydraulicky sklopným podvozkem, který se v pracovní poloze automaticky vysune nad stroj. V transportní poloze je stroj dvěma hydraulickými okruhy složen tak, že má šířku 2,99 m. Koncové rotory se navíc hydraulicky sklopí dovnitř k průchozím rotorům z důvodu snížení výšky v přepravní poloze.

O rovnoměrné obracení a rozprostření píce se stará celkem deset rotorů. Nosníky rotorů jsou bytelné skříňové konstrukce. Každý rotor je tvořen šesti rameny s jedním hrabacím dvojprstem z kvalitní pružinové oceli. Obraceč OZ-1110 je vhodný jak pro senáž, tak i pro mokré a těžké pícniny. „Využíváme jej bez jakýkoliv problémů na obracení vojtěšky, ale také trvalých travních porostů,“ říká Vít Stejskal ze zemědělského družstva.

Každý rotor obraceče OZ-1110 je tvořen šesti rameny s jedním hrabacím dvojprstem z kvalitní pružinové oceli.
Každý rotor obraceče OZ-1110 je tvořen šesti rameny s jedním hrabacím dvojprstem z kvalitní pružinové oceli.

Dobrého kopírování terénu je dosaženo použitím kyvných ramen rotorů a také širokými koly předsazenými co nejblíže k prstům.

V rámci servisu a údržby doporučuje výrobce stroj OZ-1110 zazimovat v pracovní (rozložené poloze) a umístit jej pod přístřešek. V nezbytných případech lze obraceč skladovat i jako částečně rozložený, tedy se složenými koncovými rotory. Před novou sezónou je potřeba promazat mazací místa a zkontrolovat seřízení prstů na ramenech obraceče.

V transportní poloze je stroj OZ-1110 dvěma hydraulickými okruhy složen na šířku 2,99 m.
V transportní poloze je stroj OZ-1110 dvěma hydraulickými okruhy složen na šířku 2,99 m.

Pokud jde o dostupnost náhradních dílů, ty jsou v rámci dealerské sítě Strojíren Rožmitál skladem a rychle dostupné.

OZ – 1110 přináší zemědělcům vysoký pracovní výkon v rámci jednoduché a robustní konstrukce, na kterou je spoleh. Další informace naleznete na webu Rozmital.

Autor: Alexandr Kuchař
Foto: Strojírny Rožmitál

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.