50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Přesný secí stroj Kverneland Optima TFprofi SX PUDAMA umí aplikovat hnojivo pod osivo

Zveřejněno: 26. 8. 2022

Oproti konvenčnímu pěstování kukuřice by měl secí stroj Kverneland Optima TFprofi SX se systémem PUDAMA ušetřit minimálně 25 % hnojiva a zároveň zachovat výnosový potenciál.

Přesný secí stroj Kverneland Optima TFprofi SX Pudama, který umí aplikovat hnojivo pod osivo.

Systém Kverneland Pudama byl vyvinut společností Kverneland Group Soest ve spolupráci s Univerzitou aplikovaných věd v Kolíně nad Rýnem. Systém je součástí secího stroje Kverneland Optima TFprofi SX. Koncept systému Pudama zahrnuje systematické, cílené, bodové hnojení během setí kukuřice. Systém umožňuje přesný výsev kukuřice s dávkovým umístěním startovacího hnojiva přesně pod osivo kukuřice.

Výhodou tohoto způsobu hnojení ve srovnání s plošnou aplikací hnojiva je to, že kořeny rostlin využívají živiny mnohem efektivněji. Mezi řádky kukuřice se tak zbytečně nenachází hnojivo a nevyplavují se dusičnany a fosforečnany do vodních zdrojů. Na základě výzkumu, který prováděl na Univerzitě aplikovaných věd v Kolíně Dr. Max Bouten, lze dokázat, že použitím systému Kverneland Pudama lze ušetřit minimálně 25 % startovacího hnojiva ve srovnání s konvenčním způsobem pěstování kukuřice – se zachováním stejného výnosu. Není třeba zdůrazňovat, že toto řešení umožňuje efektivnější využití zdrojů a přispívá k udržitelnější produkci potravin rostlinného původu a k ochraně půdy, vody a ovzduší.

Jak systém Pudama funguje?

Systém Kverneland Pudama, který je součástí secího stroje Kverneland Optima TFprofi SX funguje tak, že se hnojivo shromáždí v aplikační botce ve stanoveném množství a proudem vzduchu je uloženo do země. Senzor umístěný mezi aplikačním a výsevním ústrojím synchronizuje aplikaci hnojiva se setím. U secího stroje Kverneland Optima TFprofi SX, který dokáže pracovat při rychlosti až 15 km/h, znamená použití systému Pudama frekvenci až 25 dávek hnojiva za sekundu.

Systém Kverneland Pudama umožňuje přesný výsev kukuřice s dávkovým umístěním startovacího hnojiva přesně pod osivo kukuřice.
Systém Kverneland Pudama umožňuje přesný výsev kukuřice s dávkovým umístěním startovacího hnojiva přesně pod osivo kukuřice.

Jaká je reálná úspora se systémem Kverneland Pudama?

Podívejme se nyní na ekonomickou kalkulaci a na to, jakých konkrétních výhod může zemědělec dosáhnout, pokud se rozhodne pro přesný secí stroj Kverneland Optima TFprofi SX Pudama. Podle výrobce taková volba znamená snížení nákladů na hnojiva, dopravu a pracovní sílu. Pokud například zemědělec, který pěstuje kukuřici na 300 ha, použije hnojivo DAP 18-46 (150 kg/ha) konvenčním způsobem, ušetří při použití systému Pudama 37,5 kg/ha hnojiva. V přepočtu na peníze (v cenách z října 2021) to znamená úsporu 7 875 EUR (cca 200 000 Kč) na 300 ha.

Pokusy v terénu prokázaly, že je možné dosáhnout úspory hnojiva minimálně o 25 % bez snížení výnosu.
Pokusy v terénu prokázaly, že je možné dosáhnout úspory hnojiva minimálně o 25 % bez snížení výnosu.

Koncept Kverneland Pudama již získal ocenění NRW Efficiency Award 2021. Secí stroj Kverneland Optima TFprofi SX se systémem Pudama bude k dispozici v omezeném množství v roce 2023. V roce 2024 se rozběhne sériová výroba. Výrobce oznámil, že tento systém bude k dispozici i pro další modely přesných secích strojů Kverneland Optima.