AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Prutové brány SMS Lanio 600 poprvé v Nizozemsku

Zveřejněno: 27. 9. 2022

Holandskému publiku se na největší Nizozemské venkovní výstavě Agrotechniek Holland představily prutové brány SMS Lanio 600 s pracovním záběrem 6 metrů. Univerzální a oblíbený stroj je využíván při údržbě travních porostů i při práci na poli.

Prutové brány SMS Lanio 600.

Český výrobce strojů na zpracování půdy SMS CZ působí v Nizozemsku přes 15 let a za tu dobu si v regionu vybudoval stabilní pozici. Místní farmáři oceňují zejména vály SMS Teran a hloubkové podrýváky SMS Talon v různých pracovních šířkách.

„I proto jsme se rozhodli ve spolupráci s obchodním partnerem, společností Van Meer Trading, již po čtvrté zúčastnit oblíbené Agrotechniek Holland. Na stánku 1.09 bylo představeno celkem 5 strojů. Lokální premiéru zde zažily prutové brány SMS Lanio 600, které svým univerzálním uplatněním mohou být místním zemědělcům nápomocní,“ říká Petr Jirsa, jednatel společnosti SMS CZ s.r.o.

Prutové brány SMS Lanio 600 s pracovním záběrem 6 metrů se vyznačují skvělým kopírováním terénu, a to díky systému výkyvných rámů a opěrných koleček. Hlavními pracovními orgány jsou prsty, které se nachází v šesti řadách, rozteč mezi jednotlivými prsty je 25 cm. Pružné prsty rozrušují povrch a přivádí vzduch ke kořenům, zároveň brání úniku vody z půdy přerušením kapilarity. Podstatnou funkcí prutových bran je likvidace plevele, který je z půdy vytažen na povrch, kde zasychá. Agresivitu prstů lze nastavit a samotné prsty jsou dostupné v průměrech 6, 7 nebo 8 mm. Na přání je stroj možné dovybavit rovnacím hrablem, či secím strojem. Lehká váha Lania umožňuje jej agregovat i s malovýkonnými traktory. Prutové brány lze použít i do čelního závěsu tažného stroje.

Prutové brány SMS Lanio 600 s pracovním záběrem 6 metrů se vyznačují skvělým kopírováním terénu, a to díky systému výkyvných rámů a opěrných koleček.
Prutové brány SMS Lanio 600 s pracovním záběrem 6 metrů se vyznačují skvělým kopírováním terénu, a to díky systému výkyvných rámů a opěrných koleček.

Vály SMS Teran reprezentovaly modely SMS Teran N 300 a čelně nesená verze SMS Teran F 200. Vály SMS Teran N 300 s pracovním záběrem 3 metry nacházejí uplatnění při polních pracích i při údržbě luk a pastvin. Jsou ceněny pro dobrou manévrovatelnost a fakt, že je lze agregovat s méně výkonnými traktory, nebo použít ve svažitých terénech. SMS Teran N 300 je možné vybavit širokým portfoliem příslušenství včetně různých typů válců do průměru 610 mm. Čelně nesená verze válů SMS Teran F 200 rozdělává půdu před traktorem, díky tomu se může další úprava půdy provádět při vyšších pracovních rychlostech. Stroj disponuje výkyvným uložením pracovního rámu pro lepší kopírování terénu a je možné je vybavit pružným smykem či dvouřadou sekcí per.

Poslední kategorií strojů, která se představila holandskému publiku, byly hloubkové kypřiče SMS Talon Classic 400/8 H a SMS Talon Kombi 300/6. Stroje se využívají pro rozrušení, nadzvednutí a provzdušnění utužené půdy bez vytahování neúrodného podorničí na povrch. Verze SMS Talon Classic 400/8 H má hydraulicky skládaný rám a disponuje 8 slupicemi s možností jištění střižnými šrouby a pracovní hloubkou až 45 cm, která je nastavována pomoci opěrných kol. Pracovní šířka stroje je 4 metry. SMS Talon Kombi 300/6 má pracovní záběr 3 metry a 6 slupic.