Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

První v Česku: sklízeč Holmer Terra Dos s vodní sprchou zajišťuje prvotřídní kvalitu řepy

Zveřejněno: 24. 11. 2020

Podíl příměsí a nečistot na bulvách je rozhodující pro další zpracování v cukrovaru. Kvalitu cukrovky lze zajistit jejím čištěním a aplikací konzervantů přímo při sklizni. Právě to umí první sklízeč Holmer Terra Dos T4-30 v České republice, který provozuje Jaroslav Teiml.

Holmer Terra Dos T4-30 při sklizni cukrové řepy u obce Počerady. Jde o první sklízeč se systémem vodní sprchy u nás

Projížďkou výrobní řepařskou oblastí v Polabské nížině a částí regionu západních Čech v době řepné kampaně jsme se mohli setkat se samojízdnými sklízeči cukrové řepy Holmer Terra Dos rodinného podniku TEIML s.r.o. Jaroslava Teimla z Hobšovic, o němž už byla řeč v minulém článku v souvislosti se zkušenostmi z provozu samojízdného aplikátoru Holmer Terra Variant, který je využíván k aplikaci lihovarnických výpalků a digestátu.

„Pro značku Holmer jsme se rozhodli z důvodu dlouholeté spolupráce a zkušeností se stroji Holmer. Konkrétně sklízeče T4 jsou nejvyspělejšími vyorávači cukrové řepy na trhu.”
Jaroslav Teiml, TEIML s.r.o.

„Zabýváme se komplexní službou v oblasti pěstování cukrové řepy, počínaje setím cukrovky s následnou meziřádkovou kultivací a konče sklizní. Mezi tím máme ještě další aktivity jako je setí kukuřice a její meziřádková kultivace,“ uvedl Jaroslav Teiml, který se stroji včetně sklízeče Holmer Terra Dos, jezdí. Cukrovou řepu také pěstuje na vlastních pozemcích. K její sklizni využívá dva samojízdné sklízeče Terra Dos T4-30 od německého výrobce Holmer.

Nádrže jsou umístěné v přední části po bocích zásobníku nad prosévacím kolem
Nádrže jsou umístěné v přední části po bocích zásobníku nad prosévacím kolem

Redakce Agroportal24h.cz se zajela podívat na sklízeč Terra Dos T4-30 na pole nedaleko obce Počerady ležící v severozápadní části České republiky, přibližně uprostřed trojúhelníku vymezeného městy Louny – Žatec – Most. Panovalo slunné počasí, půda byla suchá a pole velmi kamenité, přičemž na pozemku bylo znát, že zde probíhá hraboší invaze. Cukrovou řepu od sklízeče odvážela vyvážecí souprava vlastní výroby (taktéž služeb TEIML) na přechodnou přícestnou skládku, kde rovnou probíhalo její čištění a současně překládání do kamionových návěsů pro odvoz do cukrovaru. Jelikož z původních šesti cukrovarů nezbyl v kraji ani jeden, vozila se cukrovka do cukrovaru v Dobrovicích na Mladoboleslavsku.

Druhý Holmer Terra Dos

Nováčkem ve strojovém parku firmy TEIML je letos pořízený model Terra Dos T4-30 se šestiřádkovým vyorávacím agregátem HR. „Pro značku Holmer jsme se rozhodli z důvodu dlouholeté spolupráce a zkušeností se stroji Holmer. Konkrétně sklízeče T4 jsou nejvyspělejšími vyorávači cukrové řepy na trhu,“ uvedl Teiml. Stroj dodala společnost Holmer CZ, která od roku 1998 zajišťuje veškeré obchodní zastoupení pro Českou republiku a Slovensko včetně prodeje a servisu. U Teimlů zpočátku začínali sklízet s modelem Holmer Terra Dos T3, kterého pak nahradil Holmer Terra Dos T4-30 vybavený prototypem motoru MAN. Druhým modelem, letos pořízeným, je taktéž T4-30, který zaujal investora vodní sprchou, jíž lze dle potřeby aktivovat pohodlně tlačítkem z kabiny.

Pro značku Holmer se majitel rozhodl z důvodu dlouholeté spolupráce a dlouholetých zkušeností se stroji této značky
Pro značku Holmer se majitel rozhodl z důvodu dlouholeté spolupráce a dlouholetých zkušeností se stroji této značky

Homer Terra Dos T4-30 pohání motor Mercedes-Benz o výkonu 626 koní. O zlepšení výkonu a jízdního pohonu, a tedy i spotřeby paliva, se stará systém Holmer EcoPower. Kloubová konstrukce sklízeče spočívá v základní kostře s optimalizovanou hmotností doplněné rámem a centrální rourou. Toto řešení přináší výbornou ovladatelnost, skvělé rozložení hmotnosti a stabilizaci stroje. Ideální rozložení hmotnosti také zajišťuje přesazená jízda, kdy každé kolo jede ve vlastní stopě, zatímco stabilitu stroje zajišťuje svahový stabilizační systém. Portálová náprava disponuje systémem svahových vzpěr pro zajištění ideálního předstihu, přičemž obě nápravy jsou hydraulicky poháněné a zajišťují účinný přenos síly a maximální výkon.

Vodní sprcha nabízí nové možnosti v oblasti čištění a aplikace konzervantů

Řepa uložená na skládce je ještě před dopravou do cukrovaru podrobena procesu čištění, díky kterému je následně transportována bez nežádoucích příměsí. Předčištěná řepa snižuje jak náročnost výroby cukru, tak vznik kalů, což příznivě působí na životní prostředí. Ještě lepšího výsledku lze dosáhnout čištěním bulev přímo při sklizni, tedy předtím, než jsou uloženy na skládku. V takovém případě pak stroj obstarávající čištění a nakládku bulev nepřijímá příliš znečištěné bulvy sklizené kupříkladu při velmi mokrých podmínkách. Projdou-li bulvy procesem opětovného čištění, do cukrovaru putuje pouze řepa prvotřídní kvality. V praxi jsou bulvy po vyorání očištěny vodní sprchou, dále prochází prosévacím pásem, prosévacím kolem a elevátorem sklízeče. Následně jsou uloženy na skládce, kde je čisticí nakladač naloží do kamionových návěsů, jež bulvy dopraví do cukrovaru. Čisticí nakladač rovněž disponuje prosévacím pásem a dalšími čisticími systémy. Řešení čištění bulev přímo při sklizni nabízí firma Holmer a systémem vodní sprchy je vybaven i stroj pana Teimla, který jím navíc příští rok plánuje vybavit i vyvážecí soupravu.

Při sklizni řepy u Počerad se bulvy vysypávaly ze zásobníku o objemu 30 m3 nikoliv na skládku, ale do vyvážecí soupravy. O ideální rozložení řepy v zásobníků, odhad výnosu a zjištění stavu naplnění se starají dvě ultrazvuková čidla
Při sklizni řepy u Počerad se bulvy vysypávaly ze zásobníku o objemu 30 m3 nikoliv na skládku, ale do vyvážecí soupravy. O ideální rozložení řepy v zásobníků, odhad výnosu a zjištění stavu naplnění se starají dvě ultrazvuková čidla

Sklízeč disponuje dvojicí nádrží, které jsou tak šikovně integrované do celkového designu stroje, že je na první pohled téměř nejde poznat. Nádrže jsou umístěné v přední části po bocích zásobníku nad prosévacím kolem. „Vodní čištění jsme zvolili z důvodu, že provádíme sklizeň v těžkých půdách, kde bychom měli velký problém se znečištěním řepy a častým očišťováním stroje. Z toho důvodu zkoušíme vodní čištění firmy Holmer, které by tomu mělo zamezit,“ uvedl Teiml. Při bližším a celkovém pohledu si šlo všimnout trysek pro rozprach kapaliny umístěných před kabinou a na čisticích kolech vyorávače. Obě tisícilitrové nádrže jsou buď naplněné vodou, nebo konzervantem. Možná je i varianta střídání. Nádrže mohou být propojené.

Na T4-30 majitel nejvíce oceňuje ovládání a celý vyorávací agregát HR, ať už je to uložení cepáku, jehož vedení zajišťuje namísto podpěrných kol hydraulika, nebo systém DynaCut
Na T4-30 majitel nejvíce oceňuje ovládání a celý vyorávací agregát HR, ať už je to uložení cepáku, jehož vedení zajišťuje namísto podpěrných kol hydraulika, nebo systém DynaCut

V průběhu doby, kdy je cukrová řepa uložena na přechodné skládce, je vystavena negativně působícím povětrnostním vlivům. Cukrovka totiž během skladování ztrácí cukernatost a hmotnost. U řepy, která je zde skladována i několik týdnů, je proto nutné přijmout řadu opatření, která napomohou snížit ztráty na hmotě i technologické kvalitě plodiny. Snižování skladovacích ztrát se provádí buď fyzikálními nebo chemickými prostředky. Teiml společně s profesory z akademické sféry pracuje na druhé uvedené možnosti, a tedy na konzervantu. Ten však nebude aplikován přímo na bulvy umístěné na skládce, ale rovnou při sklizni, čímž by mělo být dosaženo ještě větší efektivity aplikace. Nejideálnější je totiž právě aplikace jemného a rovnoměrného postřiku co nejdříve po sklizni cukrovky.

Méně zeminy při vyorávání

Sklizeň řepy, jejímiž jsme byli svědky, probíhala za suchých podmínek, a tak nebylo potřeba využívat vodní sprchu. Půda byla velmi kamenitá, to ale nebránilo vyorávacímu agregátu vykonávat kvalitní práci. „Na T4-30 nejvíce oceňují ovládání a celý vyorávací agregát HR, ať už je to uložení cepáku, jehož vedení zajišťuje namísto podpěrných kol hydraulika, nebo systém DynaCut,“ uvedl Teiml. Tento vyorávací agregát využívá stavebnicovou konstrukci z agregátů pro jednotlivé řádky, které se individuálně přizpůsobují jakémukoli stavu řepy. Podle Teimla se jedná o nejideálnější agregát do sklizňových podmínek České republiky „Díky vyorávacím sekcím, které mají excentrický pohyb, mají tendenci řepu vyorávat ze země. Díky HR2 vyorávání si můžeme dovolit pracovat v menší hloubce, tudíž do stroje putuje méně zeminy, a tak se snižuje opotřebení stroje a jsou menší srážky v cukrovaru,“ uvedl Teiml. Cepák disponuje seřezávačem DynaCut, takže je řepa sklízena bez zbytků chrástu. Seřezávací jednotky mají nízkou hmotnost, a tak se lépe přizpůsobují sklizňovým podmínkám a dokážou precizně pracovat i při vysokých rychlostech vyorávání.

Prostřední monitor bude sloužit systému SmartTurn (automatické otáčení na souvrati) a horní monitor zobrazuje sklízeč z ptačí perspektivy za pomocí kamer umístěných kolem stroje
Prostřední monitor bude sloužit systému SmartTurn (automatické otáčení na souvrati) a horní monitor zobrazuje sklízeč z ptačí perspektivy za pomocí kamer umístěných kolem stroje

Asistenční systémy – automatická otočka na souvrati a přehled o údržbě či objednávkách

Celkově je systém ovládání sklízeče velmi intuitivní. Po pravé straně má obsluha na dosah 12palcový dotykový terminál a joystick. Joystickem se například ovládají souběh, navádění, aktivace vyorávání, tempomat, vyorávací stůl, cepák či radlice. Monitorovat lze samostatně i každou radlici vyorávacího agregátu. Na velkém a přehledném terminálu je možné kontrolovat řadu parametrů, jako jsou míra naplnění zásobníku stroje, činnost cepáku, seřezu, kopírování, vyorávání radlic, dopravní a čisticí systémy a de facto celkové nastavení stroje. Například úroveň seřezávání je nastavitelná jedním tlačítkem. Terminál je přehledně rozdělen do sekcí, z nichž jedna například patří cepáku. Na levém sloupku kabiny byla umístěna obrazovka sloužící jako výstup kamery. Prostorná kabina může být osazena až 28 pracovními LED světlomety.

Po pravé straně má obsluha na dosah 12palcový dotykový terminál, kde je možné kontrolovat řadu parametrů
Po pravé straně má obsluha na dosah 12palcový dotykový terminál, kde je možné kontrolovat řadu parametrů

Stroj je také vybaven telematickým řešením EasyHelp, které spolupracuje se systémem řešení údržby na dálku a systémem řízení farmy Farmpilot. Uživateli to přináší možnost zaznamenávat nejen údaje o stroji samotném, ale také o zakázce, a on-line je přenášet z počítače do kabiny obsluhy a naopak. V horní části kabiny se nachází i tiskárna, na níž lze vytisknout zákazníkovi protokol.

Na levém sloupku kabiny je další monitor sloužící jako výstup kamery.
Na levém sloupku kabiny je další monitor sloužící jako výstup kamery.

Majitel nás informoval, že bude sklízeč dodatečně vybaven i systémem SmartTurn, který kombinuje mechanický řídicí systém v řádcích plodiny a řízení souvratě TerraControl s GNSS ovládacím systémem. Díky tomu je v praxi možné provést automatické otáčení na souvrati včetně zvednutí a opětovného spuštění vyorávacího agregátu, jakož i potřebné řídicí manévry.

V horní části kabiny se nachází i tiskárna sloužící k tisku protokolu zákazníkovi
V horní části kabiny se nachází i tiskárna sloužící k tisku protokolu zákazníkovi