Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Rok 2021 s kombajny Case IH Axial-Flow® 150

Zveřejněno: 25. 4. 2022

Jak se dařilo sklízecím mlátičkám Case IH Axial-Flow® v uplynulém roce? Za prodejním úspěchem stojí více faktorů. Pojednává o nich následující článek.

Celkově si minulý rok svého nového majitele našlo 17 nových červených kombajnů Case IH, z toho právě 4 kusy modelové řady Case IH Axial-Flow® 150.

Generace kombajnů Case IH Axial-Flow® modelové řady 150 patří mezi střední výkonovou kategorii kombajnů, ve které málokdy najdeme stroj s jedním rotorem. Při pohledu do minulosti, kdy v České republice v roce 1993 začaly sklízet první kombajny Case IH Axial-Flow® řady 16, následně modely řady 21 a 23, se nedá na tyto kombajny zapomenout. Tyto stroje si své zákazníky vždy našly. Dokazují to prodejní výsledky – okolo roku 2000 bylo v České republice prodáno zhruba 40 kusů ročně. Z výše zmíněných modelů nyní vychází nové 150tky.

Poté přešly kombajny Case IH Axial-Flow® trochu do pozadí a nové modely se na českých polích objevovaly jen zřídka. Výrobce Case IH však provedl řadu inovací, vzal osvědčený koncept výmlatu, který doplnil řadou moderních technologií a systémů. Nyní zde máme aktuálně nejnovější, ve své třídě jistě nejlepší axiální kombajn – Case IH Axial-Flow® 150.

Kombajnům Case IH Axial-Flow® se na českém trhu daří

Rok 2021 vidíme z pohledu Case IH Axial-Flow® jako vydařený. Celkově si svého nového majitele našlo 17 nových červených kombajnů Case IH Axial-Flow®, z toho právě 4 kusy modelové řady Case IH Axial-Flow® 150. K tomu víme, že byly nějaké kusy lehce použité, dovezeny do republiky ze zahraničí. Po letech, kdy nebyl během roku prodán žádný kus (nebo jen jeden), jde o významný prodejní úspěch.

Stačí velice málo času na celkovou přípravu sklízecí mlátičky Case IH Axial-Flow® 150 před sklizní.
Stačí velice málo času na celkovou přípravu sklízecí mlátičky Case IH Axial-Flow® 150 před sklizní.

Možná si říkáte, co stojí za tímto úspěchem? Nejlepší odpověď nalezneme určitě u samotných uživatelů. Asi téměř všichni z nich se shodují na konstrukční jednoduchosti. Stačí velice málo času na celkovou přípravu sklízecí mlátičky Case IH Axial-Flow® před sklizní. Jedno-rotorová koncepce přináší minimum pohyblivých částí a není zapotřebí velkých generálních oprav před nadcházející sezónou. Vymění se možná nějaké ložisko, zkontroluje se pár věcí, řemeny a řetězy – „to je skoro sprosté slovo, ty totiž u těchto strojů skoro neznáme“, tvrdí uživatelé. S tím souvisí i provozní náklady, kdy méně pohyblivých částí jde ruku v ruce s tím, co se může na kombajnu Case IH Axial-Flow® porouchat, co je třeba pravidelně vyměnit a kolik času je na to zapotřebí.

Jak je na tom Case IH Axial-Flow® se slámou?

Axiální kombajny vždy vyvolávají debaty ohledně kvality produkce slámy. Má se toho uživatel obávat, jak někteří tvrdí? Za řadu let si někteří díky tomu vybudovali negativní obrázek na tyto stroje, ale myslím, že se mýlí. Je zejména důležité vědět, jak s Case IH Axial-Flow® při řádkování slámy pracovat. Byl proto pro každého uživatele vytvořen manuál, jak nastavit kombajn v případě, že máte ty největší požadavky na kvalitu slámy. Manuál je volně dostupný pro každého.

Pro každého uživatele byl vytvořen manuál, jak nastavit kombajn Case IH Axial-Flow® v případě, že máte ty největší požadavky na kvalitu slámy. Manuál je volně dostupný pro každého.
Pro každého uživatele byl vytvořen manuál, jak nastavit kombajn Case IH Axial-Flow® v případě, že máte ty největší požadavky na kvalitu slámy. Manuál je volně dostupný pro každého.

Je spousta věcí, které můžete díky různorodému nastavení kombajnu ovlivnit. Sláma po kombajnech Case IH Axial-Flow® má naopak řadu benefitů, jako je například lepší sací schopnost díky podélnému narušení. Taková sláma nachází využití jako hluboká podestýlka ve stáji. Několik nezávislých měření prokázalo, že sláma po Case IH Axial-Flow® má lepší slisovatelnost, a to až o 10 % (rozdíly ve výnosu z hektaru jsou nepatrné), což je hodně. Sami si spočítejte, kolik při tomto rozdílu uspoříte na nákladech za lisování (vázací prostředky), dopravu a skladování. Jeden z našich uživatelů na pomezí Vysočiny a Středočeského kraje (a není jediný) tvrdí, že by kvůli slámě jiný kombajn nekoupil a důkazem je, že se rozhodl na sezonu 2022 vyměnit svůj starší Case IH Axial-Flow® 2388 za nový Case IH Axial-Flow® 6150. Jako jedinou nevýhodu vidíme, že když dlouho po sklizni necháte slámu na poli a několikrát do ní naprší, pak hůře vysychá. I s tím lze pracovat. Většina uživatelů Case IH Axial-Flow® zavčas slámu slisuje. Myslíme, že je zapotřebí o této problematice hovořit otevřeně a rádi vám poskytneme více informací.

Kombajn Case IH Axial-Flow® je k zrnu šetrný

Velice častou otázkou je porovnání těchto axiálních kombajnů Case IH Axial-Flow® s konkurencí v této výkonové kategorii. Většinou se jedná o vytřasadlové sklízecí mlátičky, které jsou složitější a disponují nižší průchodností. Axiální technologie dokáže zpracovat velké množství materiálu za krátkou dobu. Jde tedy o stroje určené nejen pro soukromé zemědělce, ale jistě také pro podniky, které sklízí ročně okolo 500 – 700 ha jedním kombajnem. Někteří uživatelé tvrdí, že oproti vytřasadlovým sklízecím mlátičkám mají axiální kombajny výrazně větší ztráty při vjezdu a výjezdu z porostu. To však již dnes rozhodně neplatí, protože byla výrazně upravena technologie vkládání/separace, a i když není naplno rotor „zahlcen“, rozhodně o své zrno nepřicházíte.

Jedno-rotorová koncepce sklízecích mlátiček Case IH Axial-Flow® přináší minimum pohyblivých částí a není zapotřebí velkých generálních oprav před nadcházející sezónou.
Jedno-rotorová koncepce sklízecích mlátiček Case IH Axial-Flow® přináší minimum pohyblivých částí a není zapotřebí velkých generálních oprav před nadcházející sezónou.

Důležitým ekonomickým parametrem je šetrnost k zrnu. Zde Case IH Axial-Flow® vládne – průměrný rozdíl v šetrnosti k zrnu mezi Case IH Axial-Flow® a jinými výrobci je 1,87 %. Víme to nejen z vlastních testů, ale také od samotných uživatelů, kteří si tyto sklízecí mlátičky záměrně pořizují i díky tomuto údaji. V zrnu jsou velké peníze a když ho poškodíte, 1/3 zrn je na sítech kombajnu díky nižší hmotnosti „vyfouknuta“ ven na pole. V případě sklizně osiv, sladovnických ječmenů, dokonce řepky (drahocenný olej) nebo ovsa na vločky, představuje každé poškozené zrno v zásobníku významnou finanční ztrátu. Za rok to jsou pak statisíce korun, a to v dnešní složité době výrazného zdražování hraje na konci roku značný rozdíl. Ne nadarmo se říká, že při sklizni jde přeci o zrno!

Kabina nabízí komfortní pracovní prostředí.
Kabina nabízí komfortní pracovní prostředí.

Oblíbenost mlátiček Case IH Axial-Flow® zvyšuje v poslední době i řada inovací. Automatické otáčky ventilátoru čištění při jízdě do kopce a z kopce, elektronická uzávěrka přední nápravy, nastavitelná koncovka vysýpání, moderní systémy jako měření výnosu a tvorba výnosových map, automatické řízení podle GPS nebo laser pilotu, moderní komfortní kabina řidiče, kde nesmí chybět například lednička, kompletní LED osvětlení nebo pohodlné opěrky na nohy. Takto bychom mohli vyjmenovat velice dlouhý seznam toho, co se za několik posledních let na kombajnech dnes pod označením Case IH Axial-Flow® 150 změnilo. Tyto změny reflektují požadavky uživatelů a jsou přizpůsobené evropským podmínkám.

Poznejte Case IH Axial-Flow® 150 blíže. Je možné po předchozí domluvě uskutečnit osobní prohlídku na některém z našich středisek, nebo si stroj během sklizně vyzkoušet. Víme, že tohle je ten správný kombajn pro ty, kteří mají rádi jednoduché stroje, váží si svých peněz a práce je pro ně radostí.