Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

„Rychlost přibližování dříví je největším plusem,“ říká majitel stroje Equus

Zveřejněno: 19. 7. 2018

Přibližování dříví, zejména celých délek, se uplatňuje při těžbě dřeva. K tomuto účelu se využívá speciální technika, mezi kterou řadíme lesnické traktory tzv. skiddery. Na jeden takový stroj jsem se zajel podívat do lesa u obce Nevid na Plzeňsku.

Equus 175

Při přibližování dřeva jsem zastihl nový stroj Equus 175, který si pořídil pan Jaroslav Noll ke svému podnikání v lesnictví. Stroj dodala společnost Forest Meri s.r.o. zastupující Equus na českém a slovenském trhu, konkrétně pan Martin Šmíd. Lesní traktory Equus vyrábí slovenská společnost v Banské Štiavnici.

Změna metody přibližování

V době návštěvy probíhalo přibližování pokácených a odvětvených kmenů za pomocí stroje Equus na lesní skládku dříví. Tam bylo dříví zpracováno na příslušné sortimenty. Jednalo se tam převážně o duby a smrky, ale bylo možné narazit i na nejtvrdší a nejtěžší dřevo, a sice habr. Pan Noll si Equus pořídil v prosinci minulého roku. „Začínal jsem s univerzálním kolovým traktorem (UKT), sedmdesátkou Zetorem, takže jsem měl původně z rozměrů a kloubového řízení traktoru Equus obavy,“ svěřil se pan Noll. Obavy se ale nenaplnily, protože rozměry a řízení jsou právě velkou výhodou traktorů Equus. Jak jsme se dozvěděli, do míst, kde se dříve s traktorem Zetor pan Noll nedostal, se nyní s traktorem Equus v pohodě vejde. Jeho výkonnost je oproti staršímu stroji nesrovnatelně vyšší. „Po zakoupení nového traktoru jsem musel upravit svoji metodu přibližování z důvodu jeho větší výkonnosti. Už během těžby dřeva si kmeny soustřeďuji k sobě. Jakmile těžaři odjedou, už pouze za pomocí ruky a navijáku přichystané kmeny odtáhnu,“ vysvětlil majitel, jak se svým strojem pracuje. Výkonnost stroje hodně záleží na daných podmínkách, síle dřeva a vzdálenosti přibližování, ale není problém s ním dosáhnout průměrného výkonu 80 kubíků dřeva denně při spotřebě cca 60 litrů nafty. Výkonnosti hodně napomáhá také hydraulická ruka, kterou je Equus vybaven. Stroj pana Nolla disponuje delší rukou o délce 7,5 metrů s drapákem, jenž zajišťuje manipulaci a také tahání. „Na konci má ruka nosnost skoro 1 400 kg a na krátko má nosnost 5,5 tun, s tím jsem naprosto spokojený. Ruka je tady hodně silná. V této specifikaci stroj váží 12 400 kg. Navijáky jsou tady také poměrně silné. Mám dva dvanáctitunové s kapacitou sto metrů lana,“ upřesnil specifikaci majitel. Ve výbavě nechybí ani klembank s automatickým uzavíráním kleští a přední radlice. Při jedné otočce lze nabrat kmeny současně jak navijákem (možnost ovládání i na dálku) a klembankem, tak rukou. Naráz lze odtáhnout deset až dvanáct kubíků dřeva.

Úspora nákladů

Pan Noll mě seznámil i s dalšími plusy, které na stroji oceňuje. „Traktor má výšku do tří metrů a šířku 2,45 m. Bez problémů se tedy vejde do kamionu, což se hodí v případě, když je nutné traktor přemísťovat na dlouhé vzdálenosti. Převodovka umožňuje také přepravu stroje po vlastní ose při vzdálenostech více jak 100 km. K dispozici je eco mód, který udržuje otáčky v ekonomickém režimu. To platí nejen při jízdě po silnici, ale také při práci v lese.“ Výrobce použil hydrostatickou převodovku. Při zařazeném prvním rychlostním stupni lze tahat dřevo při rychlosti 0 až 18 km/h. Druhý rychlostní stupeň umožní jízdu do rychlosti 40 km/h. S převodovkou spolupracuje čtyřválcový motor. Dle prozatímních zkušeností pana Nolla jsou čtyři válce a výkon motoru naprosto dostačující. Výrobce jako první osadil lesní kolový traktor úsporným motorem Iveco s krouticím momentem 710 Nm a výkonem 170 koní. Motor plní emisní normu Tier 4f – musí se tedy dolévat močovina.

Kabina a dobrá ovladatelnost

Ochranné prvky, jako jsou mříže apod., byste na kabině hledali marně. Dvoudveřová kabina totiž daleko překračuje základní požadavky na bezpečnost OPS, FOPS a ROPS. Použito je například lexanové sklo, které hned tak nerozbijete. Stroj má za příplatek kompletní venkovní LED osvětlení. Pracoviště obsluhy je otočné o 270 stupňů i s pedály a ovládáním, čímž je myšlena dvojice joysticků. Za pomocí joysticků se ovládá hydraulická ruka, navijáky a přední radlice. Pojezd se může ovládat buď nožním pedálem, nebo joystickem. Důležité provozní informace se zobrazují na malé barevné obrazovce. U volantu se nachází reverzace.

Lesní traktor přijde do kontaktu s těžkým terénem, kde je nutné překonávat nejrůznější překážky. Equus má položené těžiště velmi nízko, což mu dává velmi dobrou stabilitu. Rám traktoru je vyroben z vysoko pevnostních materiálů. Nápravy pocházejí od výrobce NAF a jsou solidně naddimenzovány.

Jednoduchý stroj

A proč si pan Noll vybral právě Equus a zkoušel i jiné stroje? „Žádný jiný stroj jsem nezkoušel. Zaujala mě ihned samotná podstata tohoto stroje. Vyniká hodně dobrou stabilitou a jednoduchostí, je prakticky bez elektroniky. Nejnutnější elektroniku využívá jen motor a převodovka. Servis je také velmi jednoduchý a rychlý. Případné řešení poruchy usnadňuje i zaměnitelnost hydraulických válců, protože mají stejnou konstrukci jak na radlici, tak zadním štítu a řízení. Největším plusem stroje je ale rychlost s jakou je schopen přibližovat dřevo,“ a na závěrečný dotaz, zda má i traktor nějaké „mouchy“, pan Noll pokračoval „S traktorem jsem spokojen, je tu jen pár drobností, které by mohly být lepší, třeba klimatizace a rádio.“

Výroba a vývoj na Slovensku

Jak bylo výše zmíněno, traktory Equus se vyrábí na Slovensku. Za vývojem a výrobou stojí slovenská společnost SITTRANS s.r.o. Společnost má ve výrobním programu zatím jen model 175, který je k dispozici s nejrůznější výbavou. Nutno podotknout, že všechny komponenty, jako je kabina, hydraulické ruky, navijáky či rám, pocházejí z vlastního vývoje a výroby. Traktor Equus lze získat již od standardní výbavy, která nezahrnuje hydraulickou ruku, ale pouze zadní štít s navijákem a přední radlici. Na výběr je ze tří druhů hydraulických rukou, liší se od sebe délkou a nosností. Hydraulickou ruku lze osadit drapákem nebo verzí s pilkou, případně s harvestorovou hlavou. Pro ještě širší využitá lesního traktoru je možné stroj vybavit vývodovou hřídelí, která přijde vhod například při mulčování. O velké poptávce po strojích Equus svědčí fakt, že roční produkce je už téměř vyprodána.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička, Věra Hejhálková, DiS.

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.