Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Se systémem EasyConnect už žádné manuální připojování vyorávače cukrovky ke sklízeči nehrozí, vysvětluje Westphal z Holmeru

Zveřejněno: 24. 10. 2020

Vyorávače cukrové řepy Holmer se vyrábí i v provedení s více než 6 řádky. Třeba model HR 9 je široký 4,35 m, a pokud by zůstal při přepravě na stroji, neprojelo by kolem něho žádné auto. Vyorávač je tak při příjezdu na pole nutné připojit ke stroji a při odjezdu zase odpojit. Tento proces výrazně zjednodušuje systém EasyConnect. Jeho funkci v rozhovoru popisuje pracovník z oddělení odbytu firmy Holmer Arne Westphal.

Sklizeň v podání vyorávače Holmer Terra Dos a systémového nosiče Terra Variant

V prospektu TerraDos jsem četl něco o EasyConnect – k čemu to uživatelé potřebují?

EasyConnect firmy Holmer potřebují zákazníci k tomu, aby mohli ke svému stroji T4 nebo T3 rychle a snadno připojit svůj víceřádkový vyorávač – tedy s více jak 6 řádky.

Jak EasyConnect funguje?

Zákazník přijede na pole, třeba se strojem T4-30 s 9 řádkovým vyorávačem. Tam odpojí svůj návěs s 9 řádkovým vyorávačem a sejme transportní zabezpečení. Teď si zase může jít sednout do kabiny. Strojem T4-30 najede k návěsu a zvedne vyorávač. A v tuto chvíli přichází na řadu EasyConnect, protože vyorávač ještě musí být spojen se strojem T4-30. Musí být napojeno centrální mazání, olej, el. energie (BUS-systém). To všechno může řidič provést přímo z kabiny stroje.

Připojení pomocí HOLMER EasyConnect
Připojení pomocí HOLMER EasyConnect

Opravdu? Už nemusí vystupovat z kabiny?

Ne, už nemusí vystupovat z kabiny! Řidič si na terminálu nastaví Menu-připojení a vyorávač je hydraulicky zajištěn. Potom dojde k zasunutí připojovací desky a tím se automaticky propojí všechna hydraulická vedení, elektrická připojení a centrální mazání. Kdyby na stroji nebyl EasyConnect, musel by řidič ještě jednou vystoupit a propojit 12 hadic a mnoho kabelů. A to je hlavně v zimně nebo za deště velice nepříjemné. Taky by řidič musel dávat ohromný pozor, aby jednotlivá vedení nezapojil špatně! Pokud je vyorávač spojen pomocí EasyConnect, stačí řidiči vyorávač pouze rozložit a může vyorávat.

A nemusí ani připojit kabel pro osvětlení na vyorávači, nebo tak něco?

Ne, všechna připojení jsou na připojovací desce EasyConnect, také přívod el. proudu pro reflektory!

Firmou HOLMER vyvinutý a patentově chráněný systém rychlospojky HOLMER EasyConnect rozšiřuje dosud známé mechanické systémy pomocí jednoho automaticky zapojitelného hydraulického a elektrického napájecího rozhraní
Firmou HOLMER vyvinutý a patentově chráněný systém rychlospojky HOLMER EasyConnect rozšiřuje dosud známé mechanické systémy pomocí jednoho automaticky zapojitelného hydraulického a elektrického napájecího rozhraní

EasyConnect musí být hodně náchylný na netěsnosti…

Ne, můj zákazník, podnikatel z Liebnau má na svých strojích EasyConnect už od roku 2011 a doposud neměl žádné problémy.

Takže i při odpojení vyorávače musí řidič vystoupit pouze jednou?

Ano. Stejně tak, jak ho připojoval ho i odpojí a uloží na návěs. Při nájezdu do předních transportních bezpečnostních prvků jsou tyto dokonce automaticky zajištěny. Když řidič spojí vyorávač s návěsem, musí ještě propojit vedení brzdy a světla.

V dřívějším rozhovoru jsme se věnovali systému EasyLift, který zlepšuje kvalitu cukrové řepy.

Autor: redakce Agroportal24h.cz1)
Foto: Holmer

1) z podkladů Holmer


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.