Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Secí stroj Pöttinger Terrasem Fertilizer v provedení Pro s vylepšeným ukládáním hnojiva

Zveřejněno: 18. 10. 2019

Univerzální secí stroj Pöttinger Terrasem Fertilizer dostal inovaci v oblasti přímého hnojení, která je k dispozici pro všechny secí stroje Terrasem s pracovním záběrem tři až devět metrů. Modely v pevném provedení Terrasem R3 a R4 a sklopném provedení Terrasem C4, C6, C8 a C9 jsou k dispozici ve verzi Fertilizer Pro s roztečí řádků 12,5 a 16,7 cm.

Pöttinger Terrasem Fertilizer Pro

Inovativní provedení Pro umožňuje přítlak na výsevní jednodiskovou botku nejméně 180 kg, zvětšil se též průměr na 410 mm. Každá je také dodatečně jištěna střižným šroubem. Hydraulické nastavení hloubky je standardem.

Systém přímého hnojení umožňuje aplikovat hnojivo současně s výsevem prostřednictvím botky Fertilizer Pro. Vzcházející rostliny jsou pak schopné lépe překlenout období od vyčerpání zásob živin v semeni do doby, kdy rostlina začíná asimilovat s nerozvinutou kořenovou soustavou. Během klíčení se vytvářejí optimální podmínky růstu, což může vést ke zvýšení výnosu. Rozhodnutí, zda použít přímé hnojení, závisí hlavně na struktuře půdy, plodinách a míře srážek v každé oblasti. Další výhodou přímého hnojení je to, že v obtížných půdních podmínkách je nutný pouze jeden přejezd, což poskytuje maximální ochranu půdy. Pöttinger plně podporuje trend přímého hnojení. Zvyšující se ceny hnojiv, nové typy hnojiv, nové předpisy o hnojivech a právní předpisy v oblasti životního prostředí činí z přesného hospodaření téměř nutnost.

Secí stroj Pöttinger Terrasem Fertilizer Pro je možné také vybavit různými sekcemi – smyk, diskové nářadí – což vede ke sloučení více pracovních operací do jednoho přejezdu. O předseťovou přípravu půdy se u secích strojů Terrasem starají krátké diskové brány nebo systém vlnitých disků. Hnojivo se následně do půdy dostává přes jednodiskové botky Fertilizer Pro, které se nachází mezi dvěma řadami pro výsev osiva. Hloubku ukládání hnojiva lze nastavit hydraulicky až do 10 cm nezávisle na hloubce zpracování půdy a setí. Za tím následuje celoplošné zpětné utužení a hned po tom setí. Jednodisková agresivní botka ukládá hnojivo k zrnu popřípadě ke kořenu.

Secí stroj se představí na letošním mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru. Dále bude představen nový čelní žací stroj Alpha Motion ve verzi Pro.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Pöttinger

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.