Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Secí stroj Väderstad Proceed představuje velký skok oproti současným technologiím setí

Zveřejněno: 12. 12. 2021

Väderstad Proceed dokáže snížit výsevek pšenice na polovinu při zachování výnosu ve srovnání s moderními secími stroji. Důležité je, že porosty jsou silnější a velmi vyrovnané ve všech růstových fázích hospodářského roku.

Srdcem systému Väderstad Proceed jsou jeho vysoce přesné výsevní jednotky.

Väderstad představil novou kategorii secích strojů Väderstad Proceed, které jsou schopné zvýšit výnosový potenciál celé řady plodin - například pšenice, ječmene, řepky, cukrové řepy, hrachu, kukuřice, slunečnice a mnoha dalších.

„Ve společnosti Väderstad vyrábíme stroje, které udržují naše zákazníky na špici moderního zemědělství. Vyvíjíme nové metody a čas od času stanovujeme zcela nové standardy. Väderstad Proceed je jedním z těch skoků, které se v oboru zemědělských strojů nedějí často, ale když už se stanou, mění věci,“ říká Mattias Hovnert, senior viceprezident pro prodej a marketing společnosti Väderstad.

Väderstad Proceed dokáže s milimetrovou přesností umístit i to nejmenší osivo do ideální hloubky.
Väderstad Proceed dokáže s milimetrovou přesností umístit i to nejmenší osivo do ideální hloubky.

Secí stroj Väderstad Proceed dokáže s milimetrovou přesností umístit i to nejmenší osivo do ideální hloubky. Díky tomu může zemědělec přehodnotit přístup ke zpracování půdy a hnojení.

Polní pokusy u secího stroje Väderstad Proceed ukazují zajímavá zjištění

Polní pokusy ukazují, že Väderstad Proceed dokáže snížit výsevek pšenice na polovinu při zachování výnosu ve srovnání s konkurenčními moderními secími stroji. Důležité je, že porosty jsou silnější a velmi vyrovnané ve všech růstových fázích hospodářského roku. Několik měsíců po výsevu vykazují pokusy s ozimou pšenicí při výsevku 150 semen/m² nárůst rostlinné biomasy o 102 %, kořenové biomasy o 72 % a o 62 % více odnoží na rostlinu.

Porosty jsou díky Väderstad Proceed silnější a velmi vyrovnané ve všech růstových fázích hospodářského roku.
Porosty jsou díky Väderstad Proceed silnější a velmi vyrovnané ve všech růstových fázích hospodářského roku.

Přesnost je hlavní předností secího stroje Väderstad Proceed

Při setí obilovin má Väderstad Proceed rozteč řádků 225 nebo 250 mm. Snadnou konfigurací a rychlou výměnou výsevních kotoučů lze stroj přepnout na 450mm nebo 500mm plodiny, jako je cukrová řepa nebo řepka olejná, aby se pak opět vrátil na setí plodin, jako je kukuřice, slunečnice nebo bavlna, s roztečí řádků 750 mm. Všechny plodiny budou založeny s mimořádnou přesností, čímž se maximalizuje výnosový potenciál každého osiva.

Srdcem systému Väderstad Proceed jsou jeho vysoce přesné výsevní jednotky. Před uložením osiva jednotlivá předseťová kola zkonsolidují pole, aby byly zajištěny stejné podmínky pro každé osivo. Předseťová kola jsou namontována individuálně a využívají hydraulickou přítlačnou sílu, která zajišťuje vysokou výkonnost.

Aby měla obsluha secího stroje Väderstad Proceed plnou kontrolu, je každá řádkovací jednotka elektricky poháněna a ovládána prostřednictvím řídicího systému Väderstad E-Control na bázi iPadu.
Aby měla obsluha secího stroje Väderstad Proceed plnou kontrolu, je každá řádkovací jednotka elektricky poháněna a ovládána prostřednictvím řídicího systému Väderstad E-Control na bázi iPadu.

Jakmile se osivo dostane z centrálního zásobníku k řádkovým jednotkám, převezme upravená verze singulačního přetlakového systému Väderstad PowerShoot plnou kontrolu nad každým jednotlivým osivem až do půdy. Po opuštění krátké výsevní trubice je každé osivo přijato dorazovým kolečkem. Tím je zajištěn optimální kontakt osiva s půdou ve zvolené hloubce v celém pracovním záběru.

Aby měla obsluha plnou kontrolu, je každá řádkovací jednotka elektricky poháněna a ovládána prostřednictvím řídicího systému Väderstad E-Control na bázi iPadu. Mezi funkce patří vypínání po řádcích a variabilní aplikační dávka, dynamické kolejové řádky, individuální kalibrace a také přesné sledování a ovládání v reálném čase. To vše jsou skutečné technické inovace v oblasti setí obilovin.

„Väderstad Proceed představuje obrovský skok oproti současným technologiím setí. Vyniká hloubkovou přesností, přesností v řádku, přesností na konci řádku i optimalizací výsevního lůžka. Výsledkem je rychlé, rovnoměrné vzejití a vitální porosty, kde má každá rostlina zajištěny podmínky potřebné k dosažení plného potenciálu,“ říká Lars Thylén, ředitel produktového managementu v oddělení Business Development společnosti Väderstad.

Veřejná premiéra stroje Väderstad Proceed měla proběhnout na zrušeném mezinárodním veletrhu Agritechnica 2022 v německém Hannoveru. Náhradní místo a termín není zatím redakci znám.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Väderstad

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.