Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Sklizňové adaptéry Claas Vario přichází v inovované podobě. Zaujmou novou výbavou

Zveřejněno: 25. 8. 2021

Tři největší sklizňové adaptéry Vario firmy Claas jsou nyní standardně vybaveny řadou nových funkcí, které mají příznivý vliv na výkon, snadnou obsluhu, dobu seřízení a údržbu. Kromě toho jsou pro adaptéry s pracovním záběrem od 10,8 m do 13,8 m k dispozici nové mechanicky poháněné řepkové děliče.

Řada sklizňových adaptérů Vario pro sklízecí mlátičky Claas v současné době zahrnuje pracovní záběry od 5,0 m do 13,8 m. Zdroj foto - tisková zpráva Claas

Řada sklizňových adaptérů Vario pro sklízecí mlátičky Claas v současné době zahrnuje pracovní záběry od 5,0 m do 13,8 m. V rámci modernizace získají tři největší modely s pracovním záběrem od 10,8 m do 13,8 m novou příplatkovou výbavu a vylepšenou standardní výbavu.

Od modelového roku 2022 jsou pro adaptéry Vario 1080, Vario 1230 a Vario 1380 k dispozici nové řepkové děliče. Ty se vyznačují mechanickým pohonem s integrovanou spojkou proti přetížení a řeznou silou zvýšenou o 50 %. Obsluha těží z hmotnosti nižší o 33 %, což usnadňuje ovládání. Díky novému připojovacímu zařízení je zjednodušená montáž a demontáž děličů. Díky tomu lze spolehlivě a bez potíží sklidit i ty nejnáročnější plochy na okrajích polí a podél živých plotů nebo plochy s větším výskytem plevelů. Promyšlený systém umožňuje nasazení děličů na každou stranu během několika sekund bez použití nářadí.

Montáž a demontáž děličů usnadňuje také nový upínací systém. Děliče jsou i nadále k dispozici ve třech verzích/délkách, stejně jako dříve.

K dispozici jsou nové mechanicky poháněné řepkové děliče.  Zdroj foto - tisková zpráva Claas
K dispozici jsou nové mechanicky poháněné řepkové děliče. Zdroj foto - tisková zpráva Claas

Dalším vylepšením komfortu je hydraulické nastavení výšky šnekového dopravníku prostřednictvím CEBIS (o 25 mm nahoru a 10 mm dolů). Vedle aktivace a deaktivace příslušných světlometů sklízecí mlátičky pro montáž a demontáž žacího ústrojí při práci v noci je možné otočným spínačem jednoduše vyvolat přepravní pozici nebo pozici pro čištění šneku. U velkých adaptérů Vario byl vylepšen také přístup ke stěrkám, které lze snadno dosáhnout a nastavit jednoduše ze zadní části žací jednotky.

Pro velké pracovní záběry je také sériově dodáván nový pohon přihaněče.  Zdroj foto - tisková zpráva Claas
Pro velké pracovní záběry je také sériově dodáván nový pohon přihaněče. Zdroj foto - tisková zpráva Claas

Pro velké pracovní záběry je také sériově dodáván nový pohon přihaněče. Interval údržby pohonu byl prodloužen ze 100 na 500 provozních hodin. Další novinkou je nastavení výšky přihaněče v závislosti na tlaku, které je sériově dodávané pro všechny adaptéry Vario od pracovního záběru 10,80 m. Jak úroveň hnacího momentu pro spuštění regulace, tak schopnost reagovat lze v systému CEBIS nastavit samostatně. Tato funkce je známá již u adaptérů Convio a Convio Flex.

Claas také představil nové sklízecí mlátičky Trion.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Claas

1) z podkladů Claas, Agrall.cz

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.