50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Stroj roku 2020 zná vítěze. V jedné z kategorií fanoušci rozhodli pro nejlepší traktor roku

Zveřejněno: 15. 11. 2019

Šestnácti nejmodernějším strojům bylo v průběhu konání mezinárodního zemědělského veletrhu Agritechnica 2019 uděleno ocenění Stroj roku 2020. V soutěži hodnotilo stroje dvacet odborných redaktorů z jedenácti zemí.

Nový Claas Lexion

Na veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru se udělovaly medaile Agritechnica Innovation Award a vyhlašovali se výherci soutěží Traktor roku 2020 a Stroj roku 2020. Tady jsou výherci z posledně jmenované soutěže.

Vybíralo se z desítek strojů rozdělených do 16 kategorií – jedna kategorie byla určena pro hlasování veřejnosti.

Kategorii sklízecích mlátiček ovládl Claas se svými modely Lexion 8000 & 7000. Jedná se o novou generaci strojů, která přichází s mnoha inovacemi.

Claas Lexion
Claas Lexion

Kategorie traktor střední třídy patří modelové řadě traktorů Massey Ferguson 6700 S. Jedná se o novou generaci modelové řady traktorů zahrnující pět modelů s vyšším výkonem od 135 koní do 180 koní.

Massey Ferguson 6700 S
Massey Ferguson 6700 S

V kategorii logistiky bodovala cisterna Joskin X-TREM druhé generace, která nově vychází z cisteren řady Volumetra.

Joskin X-TREM
Joskin X-TREM

V kategorii přípravy půdy vyhrála nová generace pluhů Kverneland 6300 S Variomat, která se v mnohém inspiruje v dříve představené a oceňované řadě pluhů 2500 i-Plough. Je tak vylepšenou verzí legendárního pluhu Kverneland PB.

Kverneland 6300 S Variomat
Kverneland 6300 S Variomat

V kategorii sklizeň kořenových plodin vyhrál sklízeč Grimme Evo 280. Zvláštností nového sklízeče Evo 280 je přepravní šířka přesných 3 m. To znamená, že může jezdit po evropských silnicích bez nějakých omezení.

Grimme Evo 280
Grimme Evo 280

Kategorii velký traktor vyhrála nová generace Fendt 900 Vario. Stejný model vyhrál i letošní soutěž Traktor roku 2020. A potřetí – veřejnost při hlasování v samostatné kategorii Stroj roku 2020 rozhodla opět pro tento traktor!

Fendt 900 Vario
Fendt 900 Vario

V kategorii žacích strojů vyhrál Pöttinger Novacat Alpha Motion Pro s novým designem a dalšími vylepšeními.

Pöttinger Novacat Alpha Motion Pro
Pöttinger Novacat Alpha Motion Pro

Kategorii secích strojů vyhrál Väderstad Tempo V WideLining, který umí nastavovat kolejové řádky prostřednictví hydraulického posunutí výsevních jednotek na stranu. To se hodí v případě, když se po poli bude následně pohybovat aplikační cisterna. Pro nastavení kolejových řádků vzhledem k pracovní šířce aplikační cisterny secí stroj vypočítá velikost pole a automaticky nastavuje řádky. Tímto způsobem je možné nastavit kolejové řádky v kukuřici, aniž by se změnila rozteč plodin v řadách – současně se udržuje výsevek.

Väderstad Tempo V WideLining
Väderstad Tempo V WideLining

Kategorii řezaček vyhrál Claas Jaguar 900, který dostal nový koncept řízení založený na dotykové obrazovce Cebis, motory vyhovující emisní normě Stage V, nový řezací buben či systém dynamického řízení.

Claas Jaguar 900
Claas Jaguar 900

Kategorii elektronika vyhrály společnosti John Deere, Claas, 365 FarmNet, CNH Industrial DataConnect. Jejich společným projektem je první přímé řešení cloud-to-cloud pro vzájemnou komunikaci strojů různých značek.

John Deere, Claas, 365 FarmNet, CNH Industrial DataConnect.
John Deere, Claas, 365 FarmNet, CNH Industrial DataConnect.

Kategorii postřikovačů vyhrál Lemken Nova. Lemken donedávna nabízel jen tažené a nesené postřikovače na ochranu rostlin. Od příštího roku se to změní. Výrobní program obohatí nový samojízdný model Nova 14.

Lemken Nova
Lemken Nova

Kategorii kompaktní traktory vyhrál Lindner Lintrac 130. Lintrac 130 je poháněn motorem Perkins Synchro Stage V o výkonu 136 koní s objemem 3,6 litru a točivým momentem 550 Nm. Jedná se tak o nejvýkonnější traktor od tohoto rakouského výrobce.

 Lindner Lintrac 130
Lindner Lintrac 130

Kategorii lisů vyhrála nová generace lisů na obří hranolové balíky New Holland Big Baler 1290 High Density/Case IH LB 436 HD. Jejich hlavní novinkou je nový systém uzlovačů.

 New Holland Big Baler 1290 High Density/Case IH LB 436 HD.
New Holland Big Baler 1290 High Density/Case IH LB 436 HD.

Další kategorii určenou pro traktory vyhrál nový John Deere 7R, který do příštího roku přijíždí s mnohými vylepšeními.

 John Deere 7R
John Deere 7R

A poslední kategorii zaměřenou na mechanickou likvidaci plevelů vyhrál stroj Horsch Transformer VF, což je první meziřádkový kultivátor od firmy Horsch.

 Horsch Transformer VF
Horsch Transformer VF
Autor: Milan Jedlička
Foto: Archiv firem

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.