Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Tatra výrobu nepřerušila, Claas ji opět rozjíždí a CNHi věnuje miliony dolarů do nadace

Zveřejněno: 22. 4. 2020

Přinášíme další přehled vývoje výroby zemědělské techniky v době pandemie koronaviru.

Výrobní linka Tatry se nezastavila

Kvůli pandemické situaci v České republice i jinde ve světě česká vláda v první polovině března vyhlásila nouzový stav. Velká většina průmyslových podniků v Česku a také v celé Evropě zareagovala na šíření koronaviru zastavením nebo výrazným omezením výroby. Zásadní měrou se to projevilo především v automobilovém průmyslu, když téměř všechny automobilky uzavřely své evropské provozy. Výjimku tvoří pouze kopřivnická TATRA TRUCKS, dále český výrobce autobusů SOR Libchavy a polské továrny firmy Solaris. Továrny společností Hyundai a Kia v Česku a na Slovensku před několika dny produkci obnovily.

Výroba ve společnosti TATRA TRUCKS po celou dobu trvání nouzového stavu běží naplno a vedení firmy v tuto chvíli neplánuje její omezování. Kopřivnická společnost zároveň nadále zajištuje i servisní služby pro své zákazníky.

Za účelem ochrany zaměstnanců v důsledku přerušených dodavatelských řetězců a prudkého poklesu poptávky po užitkových vozech zastavil MAN výrobu v polovině března. Provoz výroby autobusů a kamionů se nyní obnovuje. I tak ale bude mít výroba sníženou produkci. Servisní síť je stále plně k dispozici.

Firma Claas nedávno obnovila výrobu ve třech továrnách (včetně Harsewinkelu) na výrobu sklízecích strojů a traktorů. Výroba strojů v Číně se obnovila poměrně rychle. V Indii je ale výroba zastavena na základě politických rozhodnutí.

Navzdory situaci v Itálii továrny firmy Maschio Gaspardo zůstávají otevřené. Společnosti spojené se zemědělskou činností jsou považovány za strategické, musí tedy v Itálii pokračovat ve výrobě.

CNH Industrial věnuje 2 miliony dolarů do své vlastní nadace CNH Industrial Foundation - pro charitativní projekty se zaměřením na podporu lidí postižených koronavirem.

Po týdnech odstávky francouzský Sulky Burel opět rozjíždí výrobu zemědělských strojů.

I přes zastavení výroby v různých závodech Massey Ferguson pokračuje dodávka strojů u dovozce MF Austro Diesel. Rovněž je provozována dodávka náhradních dílů. Továrny firmy Massey Ferguson již pracují na obnovení výroby.

Přečtěte si také - Jak COVID-19 zasahuje do výroby zemědělské techniky po celém světě

Foto: Tatra

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.