Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Teleskopické manipulátory CLAAS SCORPION přijíždí v inovované podobě s vyšším výkonem

Zveřejněno: 27. 10. 2022

Teleskopické nakladače CLAAS SCORPION, má společnost CLAAS ve svém výrobním programu od roku 1994, od roku 2017 jsou pak vyvíjeny a vyráběny ve spolupráci s firmou Liebherr. Osm modelů (635, 732, 736, 741, 746, 1033, 756, 960) s motory o výkonu 143 a 156 koní v současné době pokrývá rozsah provozních hmotností od 7,5 do 11,7 tun, výšky zdvihu 7 až 9 metrů a nosnosti 3 200 až 6 000 kg.

Pro ještě rychlejší a pohodlnější nakládací cykly jsou větší modely teleskopických manipulátorů CLAAS SCORPION vybaveny automatickým zatahováním teleskopického ramene při jeho spouštění.

Všechny teleskopické manipulátory CLAAS SCORPION jsou osazeny kompaktním čtyřválcovým motorem Deutz o zdvihovém objemu 3,6 l, který je v souladu s emisní normou Stage V. U modelů CLAAS SCORPION 1033, 635, 732, 736, 741 a 746 došlo k navýšení výkonu motoru o 6 koní, díky čemuž tyto stroje získaly také o 50 Nm vyšší točivý moment.

Modely CLAAS SCORPION 741, 736,732, 635, 1033 od loňského roku využívají pohon VARIPOWER 2, který byl navržen a vyroben exkluzivně pro firmu CLAAS. Stejně jako dříve může obsluha jednoduchým stisknutím tlačítka zvolit jeden ze tří jízdní rozsahů – 0 až 15 km/h, 0 až 30 km/h nebo 0 až 40 km/h. Standardní maximální rychlost 40 km/h lze podle potřeby omezit na 30 či 20 km/h, přičemž v každém případě je jí dosahováno při snížených a úsporných otáčkách motoru.

Všechny teleskopické manipulátory CLAAS SCORPION jsou osazeny kompaktním čtyřválcovým motorem Deutz o zdvihovém objemu 3,6 l.
Všechny teleskopické manipulátory CLAAS SCORPION jsou osazeny kompaktním čtyřválcovým motorem Deutz o zdvihovém objemu 3,6 l.

VARIPOWER 2 přenáší na kola stejný točivý moment jako předchozí pohon VARIPOWER. Jeho jednoduchá, kompaktní konstrukce, díky níž odpadá nutnost použití převodových kol, mu zajišťuje vysokou míru odolnosti proti opotřebení a dlouhou životnost. Novinkou teleskopických manipulátorů CLAAS SCORPION je průběžné odsávání oleje ze skříně pohonu výkonnou Venturiho trubicí. Je tak zaručena nízká spotřeba paliva i při rychlých jízdách po silnici.

Účinnější je díky drobným změnám v brzdicí soustavě a vyladěnému softwaru také brzdicí účinek teleskopických manipulátorů. Standardem je automatická parkovací brzda jako brzdový asistent pro jízdu do kopce a z kopce, která zabraňuje rozjetí teleskopických manipulátorů CLAAS SCORPION.

Účinnější je díky drobným změnám v brzdicí soustavě a vyladěnému softwaru také brzdicí účinek teleskopických manipulátorů CLAAS SCORPION.
Účinnější je díky drobným změnám v brzdicí soustavě a vyladěnému softwaru také brzdicí účinek teleskopických manipulátorů CLAAS SCORPION.

Teleskopické manipulátory CLAAS SCORPION jsou známé svou citlivou pracovní hydraulikou. Pro ještě rychlejší a pohodlnější nakládací cykly jsou větší modely vybaveny automatickým zatahováním teleskopického ramene při jeho spouštění.

CLAAS vylepšil také interiér kabiny teleskopických manipulátorů CLAAS SCORPION a byl navýšen výkon klimatizace. Nový, úhlově a výškově nastavitelný sloupek řízení zajišťuje větší bezpečnost při jízdě po silnici. Kromě toho bylo optimalizováno přepínání režimů řízení.