TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Teleskopické manipulátory Merlo Turbofarmer s inovacemi v oblasti ovládání a bezpečnosti

Zveřejněno: 29. 1. 2020

Řada teleskopických manipulátorů Merlo Turbofarmer byla uvedena na trh v roce 1996 a dodnes zahrnuje všestranné stroje standardní, střední a těžší kategorie speciálně vyvinuté pro zemědělce. Do roku 2020 přichází mnoho modelů s inovacemi v oblasti ovládání a bezpečnosti.

Teleskopický manipulátor Merlo Turbofarmer pro rok 2020

Firma Merlo přijela na mezinárodní zemědělský veletrh Agritechnica 2019 do Hannoveru s více než padesáti teleskopickými nakladači speciálně vyvinutých pro zemědělce. Zemědělské modely zvednou 2,7 až 12 t, přičemž ramena mají výšku zdvihu 6 až 11 m.

Modulární výroba manipulátorů umožňuje nabízet mnoho variant vybavení napříč řadami modelů Merlo. Všechny modely mají hydrostatický pohon a prostornou kabinu. Většina nakladačů má také odpruženou kabinu i rameno. Zákazník si může zvolit i komfortnější převodovku CVTronic. Ke všem manipulátorům je k dispozici mnoho příslušenství. Řada Multifarmer může agregovat nářadí (na zpracování půdy a setí) i do zadního závěsu. Příslušenství se vyrábí v dceřiné společnosti Merlo „Treemme“.

Firma Merlo na Agritechnice kromě modelů na elektropohon také prezentovala přepracovanou řadu kompaktních teleskopických manipulátorů Turbofarmer. Standardní model Turbofarmer 30.9-115 dostal do vínku nový motor plnící emisní normu Stage V, nový bezpečnostní systém CDC a novou elektroniku, která odpovídá novému uživatelskému rozhraní. Elektroniku si Merlo samo vyvíjí. Elektronika umožňuje větší integraci komponentů se systémem MerloMobility. Tato služba umožňuje využívat informace zjištěné strojem a dále s nimi pracovat přes systém MerloMobility CONNECTIVITY SYSTEM. Manipulátor dále využívá nový elektronický joystick, který obsahuje senzor pro automatickou detekci přítomnosti ruky. U joysticku jsou navíc umístěny tři nové ovládací prvky. Veškerá data se mohou zobrazovat na volitelném 10palcovém displeji v kabině. Zájemci mohou po výrobci požadovat i verzi Low Cab – kabina je snížena o 10 cm bez ovlivnění velikosti kabiny.

Dalším novým modelem v řadě Turbofarmer je Turbofarmer 35.7-145 CS, který patří do střední kategorie. Model dostal inovovaný motor o výkonu 143 koní – plní Stage V. Ani zde nechybí nová elektronika, nový joystick a bezpečnostní systém. Kabina manipulátoru je hydropneumaticky odpružena. Na tento model navazuje i nový Turbofarmer 38.10 TT CS-145 CVT. Disponuje veškerými výše zmíněnými novinkami. Jak označení napovídá, využívá převodovku CVTronic. Rameno tohoto modelu má boční posuv. Modely Turbofarmer 38.10 jsou vybaveny novou generací náprav. K dispozici je centrální diferenciál a nový reduktor kol. Pro zlepšení chování kol a obecně celého převodového systému během řízení byl přepracován i homokinetický kloub.

Manipulátor těžší kategorie reprezentoval nový model Turbofarmer 50.8, který je poháněn motorem o výkonu 170 koní - plní Stage V. Opět nabízí všechny novinky, které jsou zmíněné u prvního modelu na začátku článku. Turbofarmer 50.8 využívá nový Hi-Flow hydraulický systém.

Zásadní charakteristikou řady Turbofarmer je schopnost přizpůsobit se různým pracovním podmínkám. Firma Merlo se proto rozhodla vyvinout nový model Turbofarmer 65.9 CS, který má taktéž všechny vyjmenované novinky v tomto článku. Dokáže i korigovat boční náklon až o 11°. Osazen je motorem o výkonu 170 koní. S motorem spolupracuje nejnovější plynulá převodovka MCVTronic, která umožní stroji vykonávat jakoukoli práci v průmyslovém a zemědělském sektoru. Kabina je vybavena patentovaným tlumicím systémem Merlo, který výrazně snižuje vibrace.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Merlo

1) čerpáno z materiálů Merlo


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.