Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Toto je nový největší meziřádkový kypřič. Vyrobili ho v Evropě a kupodivu nemíří do zámoří

Zveřejněno: 31. 10. 2018

S rozvojem ekologického zemědělství a důrazu na menší spotřebu hnojiv, se stále více v současné době dostávají do popředí meziřádkové kypřiče pro mechanickou likvidaci plevele. Jejich pracovní šířka je zpravidla dostatečná na to, aby se obsluha trefila do meziřádku kukuřice či řepy „od oka“. Holandský výrobce ale nyní představil něco zcela impozantního pro tento druh stroje.

Tento kypřič Steketee je opravdu impozantním strojem.

V Evropě je k dostání meziřádkový kypřič nejčastěji s pracovní šířkou okolo 10 metrů, který je k dispozici v nesené verzi. U typů s menší pracovní šířkou se v pohodě obsluha traktoru trefí do meziřádků kukuřice či cukrové řepy. U kypřičů s větší pracovní šířkou nabízí výrobci výbavu v podobě optického navádění, které navádí kypřič automaticky do řádků kukuřice či cukrové řepy. Snímací optika je schopná navádění stroje již od dvou pravých listů cukrové řepy, což umožňuje velmi rané meziřádkové kypření.

Holandský výrobce Steketee nyní vyrobil největší meziřádkový kypřič s pracovním záběrem 28,8 metrů. Kypřič, který je koncipován jako tažený, jedním přejezdem dokáže projet 36 řádky kukuřice. Každá sekce je od sebe vzdálená 80 cm. Jelikož má kypřič značný pracovní záběr, bylo by nemožné s ním pracovat „od oka“ a tak nastupují na řadu precizní systémy. Kultivátor je tedy rozdělen do tří sekcí, z nichž každá má vlastní naváděcí systém do řádků. Všimněte si také pásového podvozku pro lepší průjezdnost terénem a počtu opěrných kol pro kopírování terénu a skládání do přepravní polohy.

A kdo je šťastným majitelem? Někdo by určitě tipoval, vzhledem ke značné pracovní šířce, že majitel bude Američan či Australan, ale není tomu tak. Stroj putoval do jižní Francie. Možná obdobné stroje budeme vídat stále častěji, protože holandského výrobce koupil německý Lemken.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Steketee

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.