Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Traktorové cisterny Jeantil jsou využívány při aplikaci nebo transportu hnojiv

Zveřejněno: 5. 5. 2022

V zemědělském sektoru jsou cisterny důležitou součástí řetězce doplňování živin do půdy. Používají se k nakládce, přepravě a aplikaci močůvky, kejdy nebo kapalných minerálních hnojiv. V tomto článku si představíme cisternovou techniku, kterou na českém trhu nabízí francouzský výrobce Jeantil prostřednictvím společnosti AgroKonzulta Žamberk.

Traktorové cisterny Jeantil jsou koncipovány jako jednoúčelové. Výhodou tohoto řešení je možnost zabudování cisterny níže do podvozku, čímž je zajištěno nízké těžiště stroje a jeho dobrá příčná stabilita.

Traktorové cisterny Jeantil jsou rozděleny do dvou modelových řad – Jeantil GTi a Jeantil GT. Jde o podvozky vybavené cisternovou nástavbou spolu s aplikačním zařízením. Pod označením Jeantil GTi se skrývají cisterny s integrovaným podvozkem (pět jednonápravových modelů s objemem nádrže od 4 500 do 10 500 litrů), zatímco písmena Jeantil GT označují cisterny s nezávisle uchycenou nádrží (deset modelů v jednonápravovém, dvounápravovém a třínápravovém provedení a s objemem nádrže od 8 500 do 24 000 litrů). V závislosti na velikosti nádrže nacházejí v praxi využití i jako přívozné cisterny, které pouze dopravují tekuté hnojivo na okraj pole a zásobují jím speciální samojízdné aplikátory.

Traktorové cisterny Jeantil jsou koncipovány jako jednoúčelové (nelze měnit nástavby). Výhodou tohoto řešení je možnost zabudování cisterny níže do podvozku, čímž je zajištěno nízké těžiště stroje a jeho dobrá příčná stabilita. Cisterny Jeantil jsou plně uzpůsobeny k zemědělskému provozu a ošetřeny tak, aby zvládly dlouholetý provoz v agresivním prostředí. Konstrukční celky jako výztuhy podvozku či nádrže jsou galvanizované. Myšleno bylo i na snadnou údržbu, a dno kovové nádrže má proto hladký povrch, na němž téměř neulpívají nečistoty a který lze případně jednoduše vyčistit.

Cisterny Jeantil do intenzivního nasazení

V případě, že podniky nemají k dispozici dostatek pracovní síly, musejí být vybaveny výkonnou technikou. A právě takovou může nabídnout i firma Jeantil. Pro vysoké aplikační dávky nebo zásobování hnojivem velké samojízdné aplikátory pracující na zemědělských pozemcích mohou posloužit traktorové cisterny Jeantil GT. Vzhledem k potenciálnímu intenzivnímu nasazení v zemědělském provozu a vysokému objemu nádrže mohou být cisterny Jeantil GT hydraulicky odpružené. Oj je odpružena pomocí listových per.

Přístup do nádrže cisterny Jeantil GT 18500 je řešen přes boční víko.
Přístup do nádrže cisterny Jeantil GT 18500 je řešen přes boční víko.

V závislosti na tom, jestli má zemědělec v plánu využívat cisternu Jeantil na poli, na silnici nebo střídavě na obou terénech, může volit z různých druhů podvozků a vybírat z široké škály rozměrů pneumatik.

V našich podmínkách jsou nejžádanější dvounápravové cisterny Jeantil GT a Jeantil GTi.
V našich podmínkách jsou nejžádanější dvounápravové cisterny Jeantil GT a Jeantil GTi.

Plnění nádrží cisteren Jeantil obstarává lopatkový nebo zubový kompresor přes různá provedení sacích ramen (středové, boční nebo horní) či hadic tak, aby bylo zajištěno snadné nasávání ve všech typech zemědělských provozů.

Velké cisterny Jeantil GT je vhodné využívat ve spojení s aplikátory, které zajistí zapravení hnojiva do půdy.
Velké cisterny Jeantil GT je vhodné využívat ve spojení s aplikátory, které zajistí zapravení hnojiva do půdy.

Přístup do nádrže cisteren Jeantil je řešen přes boční víko. Vnitřní část nádrže může být vybavena opčním systémem pneumatického míchání, jenž zajišťuje aplikaci konzistentního hnojiva a zabraňuje usazování zbytků na dně nádrže. Za účelem kompletního vyprázdnění nádrže i při aplikaci hnojiv v kopcovitém terénu může být nádrž vybavena speciální horskou sadou nebo sekvenčním vyprazdňováním nádrže. Kapalina je v takovém případě udržována co nejdéle v přední části nádrže, a traktor je tak adekvátně dotížen.

Cisterny Jeantil je možné vybavit i různými typy nasávacích ramen.
Cisterny Jeantil je možné vybavit i různými typy nasávacích ramen.

Množství živin, které se při aplikaci dostanou do půdy, se odvíjí od zvoleného druhu aplikačního zařízení, přičemž kejdu i močůvku můžeme aplikovat mnoha způsoby. Velké cisterny Jeantil GT je vhodné využívat ve spojení s aplikátory, které zajistí zapravení hnojiva do půdy: Zemědělec má k dispozici hadicové (10 – 24 m), diskové (4,8 – 8 m), radličkové (3,3 – 6,9 m) nebo botkové (6 – 9 m) modely dodávané v různých délkách.

Cisterny Jeantil pro menší až středně velké farmy

Ekonomicky výhodnou variantou výše popsaných cisteren je modelová řada Jeantil GTi, která nalezne využití na menších až středně velkých farmách. Tyto cisterny mají podvozek (s jednou jednoduchou nápravou) integrovaný v prostoru u nádrže a je možné je opatřit pneumatikami různých rozměrů, které mohou být zapuštěny i do nádrže. Přístup do nádrže, o jejímž aktuálním stavu naplnění a rychlosti plnění informuje vodoznak v přední části cisterny, je umožněn přes zadní víko.

Menší cisterny Jeantil GTi se hodí pro dovoz vody k postřikovači.
Menší cisterny Jeantil GTi se hodí pro dovoz vody k postřikovači.

Nasávání hnojiva probíhá buď hadicemi přímo napojenými na boční nebo zadní ventil nebo s opčními sacími rameny (přímé sání jímek nebo přes sací kužel). K dispozici je i celá řada různých sacích kompresorů. Pro eliminaci tvorby pěny v nádrži a rychlejší sání lze systém plnění doplnit akcelerátorem.

Díky integrované technologii Smart Control se lze u cisteren Jeantil spolehnout na přesnou aplikaci a dávkování hnojiva. Jejich zadní ventil se automaticky otevírá v závislosti na aktuální pojezdové rychlosti, jež je snímána čidlem umístěným na předním kole cisterny nebo přes GPS signál. Měření dávky obstarává indukčním průtokoměr. Informace o procesu lze sledovat na tlačítkovém ovládacím terminálu, kde může obsluha vybírat z různých pracovních módů, ovládat funkce cisterny a přenášet data do PC.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Jeantil

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.