50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Traktory CLAAS NEXOS se předvedly v popickém vinařství Sonberk

Zveřejněno: 2. 8. 2022

Na 500 návštěvníků přijelo do popického vinařství Sonberk na třetí ročník odborné akce s názvem Kázání ve vinici. Akci organizoval Svaz vinařů České republiky a vystavovalo zde 24 oborových firem napříč vinohradnickým a vinařským produktovým portfoliem. Mezi nimi nechyběla společnost AGRALL zemědělská technika s viničními traktory CLAAS NEXOS.

S čelním rámem a vzadu neseným mulčovačem s vyžínací hlavou se představil model CLAAS NEXOS 240VL o výkonu 100 koní.

Sonberské vinice se rozkládají na asi 40 hektarech sprašové půdy, kde má réva optimální podmínky. Napomáhají tomu i nadmořská výška 230 metrů a orientace vinice směrem na jih a jihozápad. O zbytek se se svojí typickou pečlivostí stará vinohradník Roman Slouk. Většina prací ve vinohradu se dělá ručně. Dnešní Sonberk těží ze staleté tradice pěstování vinné révy všude v jeho okolí – objevovala se tady už od doby pobytu římských legií na konci 2. století našeho letopočtu.

„Kdysi dávno jsem slyšel, že co je malé to je milé, a takovou ambici jsme na začátku měli – uspořádat malý jarmark. Ale když se dívám kolem sebe, není to tak malé. Přijelo sem 24 vystavovatelů, spousta vinařské a vinohradnické techniky. Domnívám se, že je to velmi potřebné setkání,“ řekl prezident Svazu vinařů ČR Martin Chlad, když vítal příchozí návštěvníky.

Ing. Václav Němec, produktový manažer pro traktory CLAAS ze společnosti AGRALL zemědělská technika.
Ing. Václav Němec, produktový manažer pro traktory CLAAS ze společnosti AGRALL zemědělská technika.

Mezi vystavovateli jsme našli společnost OSLAVAN AGRO, která ve spolupráci se společností AGRALL zemědělská technika prakticky prezentovala viniční traktory CLAAS NEXOS. Vlastnosti prezentovaných traktorů představil Ing. Václav Němec, produktový manažer pro traktory CLAAS.

CLAAS NEXOS do vinic a sadů

CLAAS vyrábí traktory o výkonu od 75 do 535 koní. S kombinací "sacího-odtrhávacího" válcového odlisťovače a pulzního odlisťovače VITIpulse v jedné pracovní hlavě se prakticky předvedl viniční traktor CLAAS NEXOS 210 M o výkonu 75 koní. Traktor může být nastaven na šířku 1,3 až 1,5 metru a je dostupný v nejrůznějších konfiguracích. Volit lze jednoduché mechanické provedení traktoru nebo traktor s komfortní výbavou včetně odpružené nápravy.

Trojice traktorů CLAAS NEXOS se prakticky předvedla návštěvníkům akce Kázání ve vinici.
Trojice traktorů CLAAS NEXOS se prakticky předvedla návštěvníkům akce Kázání ve vinici.

S čelně neseným hydraulicky nastavitelným rámem pro různé příslušenství pro práci v příkmenném pásu se představil nejprodávanější model CLAAS NEXOS 240F o výkonu 100 koní. Většina vinařů si podle Václava Němce objednává traktor s čelními rameny pro zavěšení různého nářadí. Většinou jsou na český trh dodávány viniční traktory bez čelního vývodového hřídele. U traktoru CLAAS NEXOS čeští uživatelé oceňují velikost kabiny, která poskytuje dostatek místa vpravo, vlevo a vzadu. Se stejným čelním rámem a vzadu neseným mulčovačem s vyžínací hlavou se představil model CLAAS NEXOS 240VL o výkonu 100 koní.

S kombinací "sacího-odtrhávacího" válcového odlisťovače a pulzního odlisťovače VITIpulse v jedné pracovní hlavě se prakticky předvedl nejmenší viniční traktor CLAAS NEXOS 210N o výkonu 75 koní.
S kombinací "sacího-odtrhávacího" válcového odlisťovače a pulzního odlisťovače VITIpulse v jedné pracovní hlavě se prakticky předvedl nejmenší viniční traktor CLAAS NEXOS 210N o výkonu 75 koní.

Za připomínku také stojí, že CLAAS nabízí model CLAAS NEXOS S, který má kabinu o šířce 1 metr. Je tak určený pro provoz v úzkém řádku. Poptávka po tak úzkém traktoru je podle Václava Němce poslední dva roky značná. Poptávány jsou jak jednoduché mechanické modely, tak modely s komfortní výbavou (s elektrohydraulickým reverzorem, časováním hydrauliky atd.)

S čelně neseným hydraulicky nastavitelným rámem pro různé příslušenství pro práci v příkmenném pásu se představil nejprodávanější model CLAAS NEXOS 240F o výkonu 100 koní.
S čelně neseným hydraulicky nastavitelným rámem pro různé příslušenství pro práci v příkmenném pásu se představil nejprodávanější model CLAAS NEXOS 240F o výkonu 100 koní.

Všechny traktory CLAAS NEXOS spojuje odpružená víceprvková přední náprava PROACTIV s regulací úrovně a výkonná pracovní hydraulika. Díky dlouhému rozvoru se všechny traktory CLAAS NEXOS mohou pochlubit vysokou nosností obou závěsů – až 3,11 tuny vzadu a až 2,8 tuny vpředu – a standardně se dodávají se zadním vývodovým hřídelem s 540 otáčkami za minutu (volitelně je k dispozici také dvojitý vývodový hřídel s 540/540E nebo 540/1000 otáčkami za minutu).

CLAAS NEXOS od letošního roku v nové podobě

CLAAS od začátku letošního roku nabízí své traktory do vinic a sadů v inovované podobě. Nejvýraznější změnou je nový modernizovaný design ve tvaru písmene Y. Výrazné obrysy kapoty ji činí tuhou a zároveň dodávají celému traktoru dynamický vzhled – zdokonalená střecha kabiny plynule navazuje na elegantní linii zploštělého povrchu krytu motoru v podobě písmene Y, čímž je vylepšen řidičův výhled dopředu. Jiné zdokonalení těchto traktorů umožnilo optimalizovat montážní bod určený k zavěšení nářadí a příslušenství mezi nápravy traktoru – je plně integrován do traktoru, a tak umožňuje připojit podstatně širší škálu nářadí.

Součástí sortimentu CLAAS NEXOS S, M, L a XL je také nový top model CLAAS NEXOS 260 s kabinou – v současnosti jeden z nejvýkonnějších úzkorozchodných traktorů na trhu.
Součástí sortimentu CLAAS NEXOS S, M, L a XL je také nový top model CLAAS NEXOS 260 s kabinou – v současnosti jeden z nejvýkonnějších úzkorozchodných traktorů na trhu.

Traktory dostaly i nové značení. Modely CLAAS NEXOS VE, VL a F s vnější šířkou 1,0; 1,25 a 1,45 metru jsou nyní označovány jako CLAAS NEXOS S, M a L. Nově pak do nabídky přibyly modely CLAAS NEXOS XL s vnější šířkou 1,55 metru, užší modely CLAAS NEXOS MD s šířkou 1,25 metru a CLAAS NEXOS LD s šířkou 1,45 metru určené do sadů. Stroje CLAAS NEXOS MD a CLAAS NEXOS LD jsou k dispozici pouze bez kabiny, zatímco u traktorů CLAAS NEXOS L a CLAAS NEXOS XL je kabina k dispozici na přání.

Součástí sortimentu CLAAS NEXOS S, M, L a XL je také nový model CLAAS NEXOS 260 s kabinou – v současnosti jeden z nejvýkonnějších úzkorozchodných traktorů na trhu. V každé z velikostí S, M a L je na výběr celkem pět modelů s maximálním výkonem motoru od 75 do 120 koní, zatímco v případě strojů CLAAS NEXOS XL jsou k dispozici čtyři typy – od 85 do 120 koní. Řady CLAAS NEXOS MD a CLAAS NEXOS LD pak pojímají vždy čtyři modely s výkonem od 75 do 103 koní.

Nový čtyřválcový motor FPT o objemu 3,6 l, kterým jsou modernizované traktory CLAAS NEXOS opatřené, je vybaven systémem následného zpracování výfukových plynů SCR a vyznačuje se 600hodinovým intervalem výměny oleje. Díky maximálnímu objemu palivové nádrže 100 litrů (CLAAS NEXOS S: 75 litrů) je paliva dostatek po celý pracovní den, ať už vykonáváme jakoukoli práci.

Převodovka TWINSHIFT powershift poskytuje novým modelům 30 rychlostních stupňů vpřed a 15 vzad. Nejvyšší silniční rychlosti 40 km/h lze u verze ECO dosáhnout při úsporných a tichých 1 700 otáčkách za minutu, což je v této třídě traktorů nevídané. Pokud jde o změnu směru jízdy, mohou si zákazníci stejně jako dříve vybrat mezi mechanickým reverzem a pohodlným hydraulickým reverzem REVERSHIFT.

Při vstupu do šestisloupkové kabiny zavěšené na silentblocích zaujme rovná podlaha kabiny, která napomohla zvětšit prostor pro nohy a usnadnila nastupování a vystupování. Zvláštní pozornost byla věnována přepracování pracovního prostoru napravo od řidiče, který nyní působí přehledněji. Například krátká řadicí páka umožňuje rychlejší a přesnější řazení a zjednodušuje proces nastupování a vystupování z kabiny pravými dveřmi.

Filtrační systém kabiny kategorie 4 (odpovídající normě EN 15695), plně integrovaný do střechy, chrání řidiče před prachem či škodlivými aerosoly a výpary objevujícími se v ovzduší při postřiku plodin. Pečlivě utěsněná kabina zabraňuje tedy pronikání škodlivých látek a současně snižuje hladinu hluku. Střecha může být z výroby vybavena až osmi přídavnými pracovními světly, nově i typem LED.

Ve fotogalerii si můžete prohlédnout nové traktory CLAAS NEXOS.