Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Třetí Case IH na farmě Holubice: Do kopcovitého terénu má plynulá převodovka své opodstatnění, tvrdí Smyčka

Zveřejněno: 7. 7. 2020

Na Uničovsku, na farmě Holubice, hospodaří pan Smyčka, který za své poslání považuje zemědělskou výrobu s chovem dojného skotu. Vyjádřil se nám mimo jiné i k provozu svého nově pořízeného traktoru Case IH Maxxum 115 CVXDrive. Po dvou měsících hodnotí pozitivně jak jeho chování na silnici i na poli, které je srovnatelné s traktory vyšších výkonů, ale také plynulou převodovku či pohodlí, které poskytuje řidiči.

Nově pořízený Case IH Maxxum 115 CVXDrive je na farmě nejčastěji využíván při hnojení rostlin a ve spojení s meziřádkovým kultivátorem

Na farmě Holubice u Medlova na Uničovsku hospodaří rodina Smyčků od roku 1990. Pan Smyčka starší v roce 2000 hospodářství předal svým synům. Nyní farmu s rodinným charakterem vede Jakub Smyčka, který zaměstnává kromě rodinných příslušníků i další zaměstnance a brigádníky.

„Plynulá převodovka je výborná při práci s postřikovačem, kde motor pracuje v optimálních otáčkách, při práci s meziřádkovým kultivátorem a žacími stroji. V dopravě je rovněž neocenitelná”
Jakub Smyčka, Farma Holubice

Vývoj počasí nutí k přehodnocení metod hospodaření

Zpočátku historie farmy měly být hlavní pěstovanou plodinou brambory, z tohoto záměru však brzy sešlo z důvodu nevyhovujících podmínek a nízkých výkupních cen. Proto na farmě přešli na chov dojnic za účelem produkce mléka. V současnosti chovají dohromady zhruba 250 dobytčích jednotek, z čehož se část nachází v uzavřeném stádě. Malí býčci jsou určeni na výkrm a jalovice do chovu. „K tomu máme zhruba 300 hektarů pozemků, z čehož 230 ha tvoří orná půda a zbytek trvalé travní porosty,“ poznamenal k tomu pan Smyčka s tím, že hospodaření se ubírá směrem ke krmné základně dobytku. Základem pro krmnou dávku je kukuřičná siláž a vojtěško-jetelotravní senáž, které mají díky velkému zastoupení trvalých travních porostů dostatek. Na 20 hektarech pěstují i cukrovou řepu a zbytek výměry je osázen obvyklými plodinami, jako jsou sladovnický ječmen, pšenice ozimá a řepka. Výnosy jsou v této oblasti nadprůměrné, na úrodnějších částech pozemků se výnos obilovin pohybuje okolo osmi až desíti tun. Při zakládání porostů kombinují konvenční zpracování půdy s minimalizačním. Pole pro ječmen a kukuřici se ořou, zatímco pole pro řepku, pšenici jsou zpracovány kypřičem a ihned oseté.

Prvním traktorem Case IH na farmě byl model CVX 175
Prvním traktorem Case IH na farmě byl model CVX 175

I tady trápí hospodáře srážky, které za posledních šest let vlivem vysokých teplot už nestačí k přirozenému zavlažování. Proto se na farmě chtějí v budoucnu věnovat technologii strip-till, tedy pásové přípravě půdy a přesnému setí řepky, kukuřice a cukrové řepy. Tento způsob hospodaření mimo jiné zabraňuje půdní a větrné erozi, hodí se tak do suchých oblastí, dokáže uspořit i náklady na PHM, hnojiva a pracovní čas „V budoucnu snad zvolíme strategii strip-tillu, o technologii si zatím zjišťujeme informace a chceme ji začít zkoušet na vlastních pozemcích. Uvidíme, jaké budou výnosy a zkušenosti. Hospodaříme v kopcovitém terénu a máme mírně ohrožené půdy a do budoucna bude problém pěstovat kukuřici a cukrovou řepu. Když přijde bouřka, už máme na polích erozi,“ prozradil pan Smyčka.

Dobré reference rozhodly

Většina soukromých zemědělců začínala na traktorech české výroby. Jinak tomu nebylo ani na farmě u Smyčků. Až v době hledání nového, výkonnějšího a spolehlivějšího traktoru s lepším komfortem si vyzkoušeli traktor Case IH CVX 175. Podle slov Smyčky to byl tehdy obrovský skok vpřed ve všech směrech a hned se jim zalíbil. V dalších letech následovala koupě traktoru jiné značky, pak se ale opět vrátili ke Case IH, když v roce 2017 pořídili Pumu 165 CVX. Pumu nyní využívají ve spojení se secím strojem, taženou sklízecí řezačkou, žací trojkombinací a uplatnění nalézá i v dopravě. Do dnešních dnů se v pracích osvědčuje a pracuje ke spokojenosti majitelů. Letos v březnu zakoupili další traktor z produkce Case IH a sice model Maxxum 115 CVXDrive. Traktor dodala společnost BV Technika, jež má nejbližší středisko ve Velkém Týnci u Olomouce. „I když je to subjektivní pocit, v traktorech Case IH se cítím příjemněji ve srovnání s ostatními traktory. I z hlediska designu se mi líbí,“ vyjádřil své pocity pan Smyčka a seznámil nás i s technickými aspekty, které hrály při výběru traktoru této konfigurace hlavní roli. Při pořizování nového stroje hrála značce Case IH do karet i skutečnost, že sousední Družstvo Agroben, stejně jako vedlejší podnik služeb pana Martina Zbořila jsou dlouholetými uživateli strojů této značky a mají s nimi pozitivní zkušenosti.

Traktor Case IH Puma 165 CVX byl zakoupen v roce 2017
Traktor Case IH Puma 165 CVX byl zakoupen v roce 2017

S postřikovačem, rozmetadlem, ale i meziřádkovým kultivátorem

První traktor Case IH řady Maxxum byl představen v roce 1989 a od té doby je synonymem univerzálnosti, efektivnosti a pohodlí při práci. Není proto divu, že je velmi oblíbený u soukromých zemědělců a zemědělských podniků, kde je potřeba vykonávat všemožné práce na poli i v dopravě. Od svého vzniku prošly traktory Maxxum významným vývojem, současná nabídka čítá pět modelů pokrývající spektrum jmenovitého výkonu od 116 do 145 koní. Všechny modely Maxxum pohání dieselový motor firmy FPT Industrial s elektronickým vstřikováním Common Rail a systémem HI-eSCR (emisní normy je dosaženo bez použití filtru pevných částic DPF a recirkulace spalin EGR). Až na nejvýkonnější model, kde je použit šestiválcový, téměř sedmilitrový motor, jsou modely osazeny čtyřválcovým, bezmála pětilitrovým motorem. Aby byl traktor oprávněně označován jako univerzál, je možné volit různé pakety výbav, a to včetně několika typů převodovek - ActiveDrive 4 (16 rychlostí vpřed i vzad, čtyřstupňový Powershift), ActiveDrive 8 (24 rychlostí vpřed i vzad + plazivé rychlosti) a plynulá převodovka CVXDrive.

Smyčkovi zakoupili nejslabší traktor z modelové řady Maxxum - 115 CVXDrive. Sázka na plynulou převodovku nebyla náhodná. Již v minulosti zkoušeli traktor s klasickou převodovkou s nutností volby rychlostních stupňů s přesvědčením, že plynulá převodovka neefektivně přenáší výkon a točivý moment z motoru na kola traktoru. Jenže Smyčkovi hospodaří v kopcovitém terénu a na členitých pozemcích, kde se nakonec klasická převodovka neosvědčila. „Plynulá převodovka je výborná při práci s postřikovačem, kde motor pracuje při optimálních otáčkách 1150 ot/min, při práci s meziřádkovým kultivátorem, žacími stroji, kde se hodí plynulý rozjezd vývodového hřídele a v dalších menších pracích jako je shrnování apod. V dopravě je rovněž neocenitelná. Kdybychom hospodařili na rovinatých pozemcích, převodovku bychom neřešili, ale v kopcovitém terénu má své opodstatnění,“ dodal jeho majitel s tím, že komfort je s plynulou převodovkou spolu s odpružením kabiny a přední nápravy na vysoké úrovni. Traktor si na farmě velmi oblíbili i brigádníci. Ovládání funkcí traktoru a převodovky je situováno do komfortní loketní opěrky Multicontroller. Maxxum na farmě nejčastěji využívají ve spojení s taženým postřikovačem s nádrží o objemu 3000 litrů nebo meziřádkovým kultivátorem. Komunikaci s moderní závěsnou technikou zabezpečuje plná ISOBUS kompatibilita, ovládání zase usnadňuje pokročilý systém souvraťové automatiky HMC II.

U traktoru jsou k dispozici až čtyři zadní a tři středové elektronicky ovládané okruhy
U traktoru jsou k dispozici až čtyři zadní a tři středové elektronicky ovládané okruhy

Tento typ převodovky dovoluje plynulou změnu pojezdové rychlosti od 0 km/h až do 40 km/h. Maximální rychlosti je dosahováno při snížených otáčkách. Řazení mezi dvěma mechanickými provozními rozsahy probíhá automaticky pomocí dvojité spojky, která zaručuje menší ztráty v hydrostatické větvi z důvodu menšího naklápění hydrogenerátoru o obecně menším přenosu výkonu hydrostatickou cestou. Příjemná je možnost funkce umožňující úplné zastavení a rozjezd jen za pomocí plynového pedálu, aniž by bylo nutné použít spojku nebo brzdy. Funguje při tom i na svazích. Traktor si neustále hlídá spotřebu paliva tak, aby byla s ohledem na danou prováděnou práci vždy co nejnižší – reguluje si otáčky motoru a převodovky.

Maxxum u Smyčků zatím není vybaven navigačním systémem a technologiemi precizního zemědělství, ač tuto možnost výrobce samozřejmě nabízí. Stroj lze vybavit poslední generací systému precizního zemědělství Advanced Farming System s ovládáním na dotykovém displeji AFS PR0 700.

Přečtěte si také

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.