TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Univerzální a velkoplošné mulčovače Müthing pro mulčování rostlinných zbytků

Zveřejněno: 19. 1. 2023

Firma Müthing vyrábí univerzální mulčovač Müthing MU-M Vario, který je možné již v základní výbavě agregovat s předním nebo zadním závěsem traktoru. Mulčovač je možné používat i v kombinaci se zadními stranovými mulčovači. Pro mulčování velkých ploch má výrobce v nabídce model Müthing MU-M/F Vario. Firmu Müthing v České republice zastupuje společnost AgroKonzulta Žamberk.

Velkoplošný mulčovač Müthing MU-M/F Vario s šestimetrovým pracovním záběrem.

Mezi univerzální mulčovače se řadí model Müthing MU-M Vario, který je možné již v základní výbavě agregovat s předním nebo zadním závěsem traktoru podle toho, jaký traktor používáte a do jakých podmínek ho chcete vyslat. Mulčovač je určen pro traktory o výkonu od 75 do 160 koní a vyrábí se v pracovních záběrech od 2,2 do 3 metrů.

Sériové provedení mulčovačů Müthing také nabízí hydraulický stranový posuv (až 56 cm), jenž nalézá využití při mulčování kolem překážek. Zmulčovaný materiál lze odkládat i před velkým opěrným válcem. Výrobce uvádí, že tato možnost přijde vhod zejména v těžkých podmínkách nebo při požadavku na dosažení dobrého klíčení řepky. Mulčovač si poradí i s větším množstvím materiálu. Ucpání zabraňují úzké a vyměnitelné plazy. Opěrný válec je možné volitelně opatřit stěrkou minimalizující jeho znečištění a prašnost během mulčování. Další specialitou výrobce je způsob uložení opěrných válců Starinth v originálním vnitřním hvězdicovém tvaru, který prodlužuje jejich životnost. Naklápěcí opěrný válec, jenž má také na starosti kopírování terénu, lze jednoduše nastavovat (i výškově) v terénu bez speciálního nářadí.

Mezi univerzální mulčovače se řadí model Müthing MU-M Vario, který je možné již v základní výbavě agregovat s předním nebo zadním závěsem traktoru.
Mezi univerzální mulčovače se řadí model Müthing MU-M Vario, který je možné již v základní výbavě agregovat s předním nebo zadním závěsem traktoru.

Naproti tomu velkoplošné mulčovače Müthing MU-M/F Vario s šestimetrovým pracovním záběrem (pro traktory o výkonu od 130 do 300 koní) nachází uplatnění například při mulčování rostlinných zbytků bezprostředně po sklizni v návaznosti na další agronomické zásahy. Kvalitní mulčování rostlinných zbytků na orné půdě je u nás jeden ze způsobů, jak účinně bojovat proti škůdcům a plevelům a zároveň urychlit rozklad organické hmoty v půdě. Pokud zbytky stonků kukuřice nejsou rozdrceny a jsou pouze zapraveny do země, zavíječ úspěšně přezimuje a nezbavíte se ho jinak než chemicky, což zvyšuje jen náklady. Další nesporné výhody jsou v rovnoměrném rozprostření zmulčované hmoty – výrazně ulehčuje a zkvalitňuje další posklizňové operace. Díky začlenění mulčování do procesu sklizně může být výška strniště i vyšší a tím i pracovní rychlost a výkonnost sklízecí mlátičky. To znamená další úsporu nákladů. Prostřednictvím vysokého plošného výkonu je možné hravě zpracovat zbytky porostu tak, aby nebylo zbytečně zpožděno následné zpracování půdy.

Müthing MU-M/F Vario může být pro zvýšení obratnosti na souvratích vybaven koly. Skládání z přepravní do pracovní polohy a obráceně zajišťuje hydraulický systém sklápění. Mulčovač je možné odstavit i v přepravní poloze na vyztuženém povrchu.

Čím jsou mulčovače Müthing jedinečné?

Mezi charakteristické znaky mulčovačů Müthing patří patentovaný systém Müthing MU Vario umožňující plynulé nastavení stupně rozdrcení materiálu. To se hodí třeba při mulčování meziplodin a při volbě další agrotechnické operace, jako je zpracování půdy nebo přímý výsev do mulče. Müthing MU Vario tak nepřímo umožňuje ovlivnit chování hmoty v závislosti na povětrnostních podmínkách. Jde zejména o rozkládání, ovlivňování samotného porostu plodiny, případně zaplevelení či mikrobiální činnost půdy.

Vhodné zpracování každého porostu díky plynule nastavitelné řezné liště Vario.
Vhodné zpracování každého porostu díky plynule nastavitelné řezné liště Vario.

Mulčovače Müthing se vyrábí z jemnozrnné oceli, jejíž vlastností je vysoká otěruvzdornost a vysoká pevnost. Pro homogenní mulč jsou mulčovače opatřeny takzvanou žraločí ploutví (šroubované protiostří) a nastavitelnou Vario lištou, která zvyšuje sací efekt a stupeň drcení všech částí rostlin.

Mulčovač je opatřen rotorem s dvojitou spirálou pro snížení zatížení hnací jednotky a tangenciálním úchytem kladívkových nožů pro vyvážené mulčování a eliminaci utržení držáku nožů.
Mulčovač je opatřen rotorem s dvojitou spirálou pro snížení zatížení hnací jednotky a tangenciálním úchytem kladívkových nožů pro vyvážené mulčování a eliminaci utržení držáku nožů.

Oba mulčovače jsou opatřeny rotorem s dvojitou spirálou pro snížení zatížení hnací jednotky a tangenciálním úchytem kladívkových nožů pro vyvážené mulčování a eliminaci utržení držáku nožů. Pracovním orgánem mulčovačů jsou kladívkové nože typu M. Ty zvládnou zpracovat nejen travní porost, ale i větve z keřů.

Dobře označené mazací body usnadňují údržbu všech mulčovačů Müthing. Obsluha se nemusí starat ani o napínání řemenu, je zde totiž automatické. Před odlétajícím materiálem a cizími předměty chrání stroj naklápěcí ochranné klapky z pružinové oceli. Mulčovače Müthing dokonce disponují ochranou proti odlétajícím kamenům, certifikovanou nezávislým a akreditovaným institutem TÜV NORD.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Müthing

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.