TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Valtra uvádí na trh pátou generaci traktorů. Prvním zástupcem je nová série G s možností úprav do lesa

Zveřejněno: 31. 8. 2020

Série G je první v páté generaci traktorů Valtra a zároveň zbrusu nová modelová řada, která se řadí mezi populární série A a N. Série G je také prvním traktorem v rozsahu výkonu 100–145 k, který nabízí ovládání SmartTouch a plnou nabídku funkcí pro precizní zemědělství. Výsledkem je, že populární loketní opěrka SmartTouch je nyní k dispozici na všech traktorech Valtra v rozsahu výkonu 100–400 k.

Nová Valtra série G se uplatní nejen v zemědělství, ale tradičně i v lesnictví

Valtra minulý týden prostřednictvím on-line přenosu představila zbrusu novou modelovou řadu traktorů G. Nová série G je k dispozici se čtyřmi volitelnými pakety výbavy: Basic, Comfort, Technology a Technology Pro. Samozřejmostí je možnost specifických prvků výbavy prostřednictvím studia Unlimited.

Série G je jsou univerzální zemědělské traktory, které lze použít pro práci s čelním nakladačem, ošetřování a výživu rostlin, sklizeň pícnin nebo třeba pro plečkování pomocí inteligentních zemědělských technologií. Traktory série G jsou kompaktní a zároveň výkonné. Traktory byly zkonstruovány pro náročnou práci s čelním nakladačem. Traktory nabízí integrovanou konzoli nakladače, vynikající výhled, optimální rozložení hmotnosti a vynikající obratnost. Hydraulický asistent, který automaticky zvyšuje otáčky motoru, a funkce Live 3, která umožňuje současné použití až tří různých hydraulických funkcí dále usnadňují práci s čelním nakladačem.

Série G je kromě polních prací a prací na farmě vhodná i pro využití v lesnickém sektoru, tak jako je u traktorů Valtra dobrým zvykem. Pro práci v lese lze sérii G dodat s úzkými blatníky, ocelovou palivovou nádrží, polykarbonátovým sklem, lesními pneumatikami, otočným sedadlem a ochranou kabiny. Pracovní osvětlení zahrnuje čtyři pracovní světla vpředu a šest vzadu, která se také automaticky zapínají při couvání, což usnadňuje práci v nočních podmínkách.

Série G má převodovku 24 + 24R se šesti rychlostními stupni Powershift řazenými ve čtyřech skupinách. Řazení ze skupiny B na C a mezi skupinami C a D je automatizované, což usnadňuje ovládání traktoru, zejména při jízdě po silnici. Traktor má tradiční páčku reverzace pod volantem s integrovanou parkovací brzdou a možnost naprogramování nastavení převodovky. Nejpomalejší pracovní rychlost s plazivými převody je pouhých 120 metrů za hodinu, což je ideální například při pěstování zeleniny. Modely Versu lze ovládat pouze pomocí joysticku na loketní opěrce a ani ostatní modely HiTech a Active nevyžadují při jízdě používání spojkového pedálu díku funkci automatického vypínání spojky AutoTraction. Obsluha může rovněž využít asistent rozjezdu do kopce. Modely HiTech mají hydraulický systém se zubovým čerpadlem o výkonu 100 l/min, zatímco modely Active a Versu mají hydrauliku Load sensing s výkonem 110 l/min. K dispozici jsou až 4 zadní a 4 čelní hydraulické okruhy. Zvedací síla zadního tříbodového závěsu činí 50 kN v celém rozsahu, zvedací síla předního tříbodového závěsu činí 30 kN. K dispozici je také přední vývodový hřídel a zadní vývodový hřídel s pojezdovou závislostí.

Nová série G je poháněna spolehlivými čtyřválcovými motory AGCO Power o objemu 4,4 l. Kompaktní velikost motoru umožňuje nízké provedení kapoty, přes kterou je vynikající výhled. Motor splňuje emisní normu Stage V bez nutnosti recirkulace výfukových plynů. Elektronicky řízený obtokový ventil turbodmychadla a elektronicky řízené vstřikování paliva Common rail s tlakem 1600 barů nabízejí rychlou reakci na plyn a dostatek točivého momentu v širokém rozsahu otáček motoru. Navýšení výkonu v dopravě je k dispozici od převodového stupně B5, navýšení výkonu na vývodové hřídeli Sigma Power je k dispozici při otáčkách 540 a 1000. G125 Eco je úsporný model EcoPower, který řidiči umožňuje zvolit režim Power nebo Eco, který snižuje otáčky motoru a zvyšuje točivý moment až na 555 Nm. Modely Valtra EcoPower šetří přírodu, peníze a také váš sluch díky nižší hladině hluku.

Série G má moderní a prostornou kabinu s prosklenou plochou 5,7 m2, včetně panoramatické prosklené střechy s plochou 0,35 m2. Odpružení kabiny dále zvyšuje pohodlí spolu s vyhřívanými zrcátky, klimatizací, topením ve sloupku řízení a USB nabíjecími zástrčkami, které jsou k dispozici s přídavnými elektrickými zásuvkami. Výbavu lze specifikovat podle individuálních potřeb.

Modely Versu s loketní opěrkou SmartTouch mají přístup ke stejným funkcím precizního zemědělství jako větší modely série N a T. U modelů Active jsou funkce precizního zemědělství a navigace rovněž dostupné, ovládání se provádí prostřednictvím přídavného terminálu SmartTouch.

Podívejte se na další fotografie z on-line představení nové Valtry