Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Versatile míří do střední kategorie. Představuje zbrusu nové traktory s obří kabinou

Zveřejněno: 21. 2. 2019

Výrobní program kanadské společnosti Versatile nově obohatí nová řada traktorů s názvem Nemesis, která bude pokrývat výkonový rozsah od 170 do 210 koní. Versatile tak vstupuje do nejrozšířenější kategorie traktorů na trhu.

Versatile řady Nemesis.

Kanadský výrobce traktorů Versatile má ve svém výrobním programu kloubové traktory o výkonu až 605 koní, které jsou k dostání s pásovým podvozkem DeltaTrack. Traktory o výkonu až 500 koní zastupují též kloubové traktory, ale kolové koncepce. Třetí vyráběnou řadou jsou už traktory klasické koncepce. Nejvýkonnější model nabídne výkon až 400 koní a nejslabší 290 koní. Méně výkonný traktor tedy nebylo možné zakoupit. To se ale nyní změní.

Momentálně v Americe, přesněji ve státě Arizona u obchodníka ve Scottsdale, proběhla světová premiéra nové řady standardních traktorů nesoucí název Nemesis. Řada Nemesis bude obsahovat celkem šest modelů pokrývající výkony od 175 do 210 koní. Traktory podle prvotních informací budou vyráběny v nejslavnější kanadské továrně ve Winnipegu. Traktory budou osazeny motorem Cummins o objemu 6,7 l. Spekuluje se nad převodovkou Powershift nebo CVT.

Typickým prvkem nových traktorů bude velká kabina, která prošla změnami ve srovnání s většími modely. Dále můžeme vidět, že traktory budou vhodné pro montáž čelního nakladače.

Traktory, které Versatile vyrábí, jsou díky zastoupení, dostupné také v ČR. Zatím však není známo, zda by se nová řada Nemesis měla prodávat i na evropském trhu.

Společnost Versatile byla založena v roce 1966 a na americkém trhu představovala špičku mezi traktory. Nyní se některé modely vyrábí ve Winnipegu, kde se vyráběly také legendární traktory New Holland, Ford New Holland, Buhler či Fiat. Původní výrobní linka dodnes existuje. Od roku 2007 patří Versatile ruské společnosti Rostselmash, která vyrábí sklizňové stroje. Montáž traktorů Versatile tak probíhá také v Rostově na Donu. Z výrobní linky též sjíždí sklízecí mlátičky nikoliv pod označením Rostselmash, ale také Versatile – pro americký trh.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Hobbs Farm

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.