AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Výhody kolového a pásového traktoru kombinuje Claas Axion Terra Trac, který bude dostupný od roku 2020

Zveřejněno: 17. 12. 2019

Po prototypu přichází na trh dva modely plně odpružených polopásových traktorů Claas Axion 960 Terra Trac a Axion 930 Terra Trac. Traktory využívají upravené pásové jednotky Terra Trac, které Claas vyvíjí už dvacet let.

Polopásový traktor Claas Axion Terra Trac

Po představení prvního prototypu na zemědělském veletrhu Agritechnica 2017 firma Claas uvede od příštího roku na trh dva modely polopásových plně odpružených traktorů Claas Axion 960 Terra Trac a Axion 930 Terra Trac. Jeden z modelů byl vystaven i na letošním veletrhu Agritechnica spolu s pásovým traktorem řady Xerion.

Claas Axion 960 Terra Trac nabídne výkon 445 koní/327 kW, zatímco Axion 930 Terra Trac 355 koní/261 kW. Jedná se o první plně odpružené polopásové traktory. Odpružena je jak přední náprava traktoru, kabina, tak pasové jednotky. Klíčovým prvkem podvozku je pásová jednotka Terra Trac, kterou Claas vyvíjí dvacet let a používá u sklízecích mlátiček řady Lexion a samojízdných řezaček řady Jaguar. Výrobce uvádí, že pásy poskytnou vysokou tažnou sílu bez ohledu na půdní podmínky nebo terén. Polopásový Axion by tak měl nabídnout komfort srovnatelný s plně odpruženým standardním kolovým traktorem a trakci srovnatelnou s pásovým traktorem. Axion Terra Trac zvládne maximální rychlost 40 km/h.

Traktory řady Axion jsou k dostání i v kolové verzi. U polopásové verze se musela zadní náprava upravit tak, aby mohla nést pásovou jednotku Terra Trac. Nosník nápravy nesoucí kola byl nahrazen speciálním úchytem, který chrání hnací hřídel a umožňuje pásové jednotce překonávat výškový rozdíl – proto je také hodně místa mezi pásem a blatníkem. Celkově je pásová jednotka Terra Trac robustnější – různé komponenty byly zesíleny a hnací kola zvětšena. Předpokládá se totiž, že traktor bude vykonávat tahově náročné práce.

Traktory Axion Terra Trac budou k dostání s předními pneumatikami ve čtyřech šířkách - 18 "(457 mm), 25" (635 mm), 29 "(735 mm) a 35" (890 mm) – vždy se ale vejdou do šířky tří metrů. Provozní hmotnost traktoru činí 16,5 t, povolená celková nosnost 22 t – k dispozici je nosnost 5,5 t. Pásová jednotka Terra Trac též umožní upravit světlou výšku traktoru v rozsahu 120 mm (ovládá se přes Cebis v kabině). Palivová nádrž má nový design a kapacitu 860 l.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Claas

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.