Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Výrobci John Deere vzrostl zisk

Zveřejněno: 4. 9. 2022

Výrobce zemědělské techniky Deere & Co. 19.8. reportoval hospodářské výsledky za třetí kvartál fiskálního roku 2022, jež i přes volatilní vývoj makroekonomického klimatu dosáhl solidního růstu.

Traktor John Deere 6R.

Tržby z prodeje zemědělské techniky John Deere vzrostly na meziroční bázi o 25 % na 13 mld. USD (očekávání 12,95 mld. USD), zatímco zisk o 13 % na 1,88 mld. USD, což na očekávaných 2,03 mld. USD nestačilo. V přepočtu na akcii pak zisk činil 6,16 USD. Výsledky podle CEO Johna Maye „pokazily“ vyšší náklady (+23 % y/y díky inflačním tlakům a silnému americkému dolaru) a neefektivnosti v produkci způsobené komplikacemi v dodavatelských řetězcích. Na druhé straně May ubezpečil, že poptávka po produktech zůstává i nadále silná.

Společnost John Deere byla vzhledem k výše uvedeným potížím, které ji provázely ve třetím čtvrtletí, nucena přistoupit ke snížení celoročního výhledu čistého zisku. Původně očekávala 7 až 7,4 mld. USD, nyní musela horní hranici tohoto rozmezí snížit na 7,2 mld. USD. Mírně korigovala směrem dolů také meziroční růst tržeb, a to na všech kontinentech s výjimkou Asie, kde tržby mírně klesnou.