Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Vysoká výkonnost, automatizace a konektivita, John Deere odhaluje nové sklízecí mlátičky X9

Zveřejněno: 29. 6. 2020

Po půl roce John Deere odhalil další informace o zbrusu nových sklízecích mlátičkách X9, které mají být tím nejlepším, co doposud tento americký výrobce v oblasti sklizňových strojů dokázal vyvinout. John Deere opět posouvá výkon na další úroveň uvedením dvou nových modelů X9 1000 a X9 1100, které vyjedou na pole nejdříve v roce 2021.

Nová sklízecí mlátička John Deere řady X9

John Deere na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru poprvé veřejnosti představil zástupce nové modelové řady sklízecích mlátiček John Deere X9. Na podrobnější technická data jsme si ale museli počkat až do dnešních dnů.

Do sklizňové sezóny 2021 v Americe vyjedou rovnou dva modely řady X9 (X9 1000 a X9 1100). Velkým farmářům pomohou sklidit více hektarů za hodinu bez rizika ztráty zrna nebo kvality, a to i v případě měnících se sklizňových podmínek na poli. Sklizňové podmínky se během dne mění. Obsluha na ně musí vhodně reagovat a neustále upravovat parametry mlátičky tak, aby byla sklizeň co nejvíce efektivní ve vztahu k výkonnosti, čistotě a ztrátám zrna. Například ráno může být sláma vlhká, což znesnadňuje sklizeň a oddělování zrna. Dopoledne se většinou podmínky zlepší tím, jak se vlhkost sníží. Mlátičky X9 dokážou provést nastavení automaticky.

Výkon mlátičkám bude dodávat nově vyvinutý motor John Deere se zdvihovým objemem 13,6 l. Model X9 1000 bude mít k dispozici maximální výkon 639 koní a vlajková loď X9 1100 až 700 koní. Maximální výkon bude využit například při vyprazdňování zásobníku zrna. Během sklizně mohou obě mlátičky pracovat až 14 hodin bez doplňování paliva. Nová je i převodovka ProDrive XL, která nabídne o 30 % větší točivý moment než stávající ProDrive. Převodovka využívá dvě čerpadla – pro zajištění maximálního točivého momentu se zapínají obě čerpadla. Se zvyšující se rychlostí vpřed a požadavkem na točivý moment se snižuje výkon druhého čerpadla, čímž se mimo jiné snižují nároky a palivo.

Jádrem nové mlátičky je Dual Separator X Series (XDS) s největšími mláticími a separačními oblastmi, jaké kdy John Deere nabídl. Mlátička narostla do šířky až o 23 %, přesto si zachovává rozměry tak, aby byla schopna se pohybovat po evropských pozemních komunikacích. K mlácení dochází ve dvou podélných rotorech o délce 3,51 m a průměru 601 mm. Rotory XDS převzaly osvědčenou modulární koncepci sklízecích mlátiček řady S se speciálními sekcemi pro mlácení a separaci. Přítomen je i speciální urychlovač. Modely X9 jsou navrženy tak, aby obstály při sklizni v severních podmínkách s vysokou vlhkostí. Při testování bylo prokázáno, že model X9 1100 dosahuje výkonnosti přes 100 tun zrna/h při ztrátě na úrovni jednoho procenta.

Vzhledem k enormní výkonnosti mlátiček X9 musely být vyvinuty i nové sklizňové adaptéry. Ten největší bude mít pracovní záběr 15,2 m. Na výběr budou i menší varianty. Adaptéry využívají zcela nový patentovaný pás s drsným povrchem, na kterém se snáze uchytí jemná zrna a semena. Adaptér byl k vidění na zmíněném veletrhu v Hannoveru a už tam se hovořilo o jeho přednostech při sklizni řepky. Adaptéry pro sklizeň kukuřice budou mít záběr 8, 12, 14 a 18 řádků.

Zásobník zrna pojme u modelu X9 1100 až 16 200 l (vyprázdní se rychlostí 186 l/s) a u modelu X9 1000 až 14 800 l (vyprázdní se rychlostí 159 l/s). Kvůli velké kapacitě zásobníku John Deere u mlátiček X9 nabídne možnost výběru mezi polopásovým nebo kolovým podvozkem (obě varianty se vejdou pod 3,5m přepravní šířku). V Americe budou mít pásy šířku cca 76 nebo 91 cm.

Uvnitř prostorné a upravené kabiny řady X9 najdeme více úložného prostoru a USB portů. Ve srovnání s ostatními mlátičkami se X9 pyšní i lepší konektivitou. K dispozici budou integrované technologie pro monitorování sklizně a shromažďování dat. Mlátičky přijdou s vylepšeným naváděcím systémem a s integrovaným přijímačem StarFire 6000, který má být přesnější. Standardem bude technologie umožňující komunikaci mezi strojem a provozovatelem, sdílení agronomických informací a informací o výkonu stroje, možnost vzdálené podpory apod.

Některé prvky výbavy v kabině mlátiček X9 jsou shodné s těmi, které používají traktory nové modelové řady John Deere 7R a 8R. V kabině může být například umístěno rádio s dotykovou obrazovkou, které je schopné komunikovat s chytrým telefonem. Vrcholem luxusu bude otočné kožené sedadlo s integrovanými masážními prvky. K dispozici budou tři výbavové stupně kabiny - Select, Premium a Ultimate.

Takto se sklízecí mlátička John Deere X9 prezentovala na veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru.

Sklízecí mlátička John Deere X9 na prvním produktovém videu.

Přečtěte si také

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: John Deere

1) z podkladů John Deere


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.