50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Žací kombinace Kverneland 5387 MT byla vyvinuta pro maximální produktivitu

Zveřejněno: 12. 9. 2022

Nová žací kombinace Kverneland 5387 MT byla vyvinuta pro maximální produktivitu, nabízí účinné kopírování terénu, jednoduchý provoz a značnou flexibilitu.

Kverneland 5387 MT BX s pracovním záběrem 8,75 metru, zavěšením QuattroLink a kondicionérem s ocelovými prsty SemiSwing.

Žací kombinaci Kverneland 5387 MT tvoří dvě žací jednotky s pracovním záběrem 3,2 metrů, každá je vybavena osmi kulatými disky. Kombinace je vhodná pro traktory o výkonu od 180 koní. Vyrábí se ve standardním provedení s velmi jednoduchým mechanickým ovládáním anebo v provedení s elektro-hydraulickým systémem pro složení a rozložení.

Nové shazovací dopravníky

Kverneland 5387 MT je k dispozici ve verzi BX s novými odnímatelnými shazovacími dopravníky, které zvýší efektivitu sklizně píce. Shazovací dopravníky posečenou píci uloží do řádku, takže v technologické lince není potřeba používat shrnovací soupravu. Shazovací dopravníky chrání sklízenou hmotu před nežádoucími příměsemi, které do ní zamíchá shrnovač.

Před zahájením sklizně je možné pohodlně z kabiny traktoru nastavit výšku a rychlost dopravníků. Práci může vykonávat jen jeden dopravník a druhý lze zvednout a sklízenou hmotu nechávat volně na pozemku. Dalším plusem je to, že při vyjíždění z hmoty na souvrati dojde ke zvýšení rychlosti dopravníku, aby se včas vyprázdnily a byl ideálně zformovaný konec řádku. Souprava se tak může bez problémů otočit do dalšího záběru. V neposlední řadě stojí za zmínku funkce Auto Stop, která automaticky zastaví pásy. Pokud dojde k jejich zvednutí, pak ke znovu spuštění shazovacích dopravníků dojde až se znovu sklopí do pracovní polohy.

Žací stroj Vicon (Kverneland 5387 MT) je k dispozici s novými odnímatelnými shazovacími dopravníky, které zvýší efektivitu sklizně píce.
Žací stroj Vicon (Kverneland 5387 MT) je k dispozici s novými odnímatelnými shazovacími dopravníky, které zvýší efektivitu sklizně píce.

Shazovací dopravníky je možné zcela vyřadit z provozu dvěma způsoby. Tím prvním je hydraulické zvednutí dopravníků. Poté si lze vybrat, zda hmotu ponecháme shozenou do tří malých řádků, které vznikají za jednotlivými žacími sekcemi. Pokud požadujeme široké rozprostření píce po pozemku, lze otočit rozprostírací desky FlipOver o 180°.

Druhou možností je snadné odpojení shazovacích dopravníků. Stroj je potřeba rozložit do pracovní polohy, odpojit sdruženou rychlospojku QuickCoupler se všemi hydraulickými hadicemi a napájecím kabelem, odjistit čep a bezpečně uložit na speciálně konstruované přepravní válce. Vše trvá pár minut.

Systém zavěšení žacích lišt QuattroLink

Kverneland 5387 MT využívá systém zavěšení žacích lišt QuattroLink, který je patentem značky Kverneland. Umožňuje kopírování terénu s vertikálním vyosením 400 mm nahoru a 300 mm dolů. Vlastní přítlak žací lišty na pozemek lze pohodlně nastavit z kabiny traktoru, je tak možné efektivně zareagovat na změnu charakteru pozemku bez toho, aniž by obsluha musela zastavit a opustit kabinu traktoru.

Kverneland 5387 MT BX je vybaven dvěma žacími jednotkami o záběru 3,2 metru.
Kverneland 5387 MT BX je vybaven dvěma žacími jednotkami o záběru 3,2 metru.

Systém zavěšení umožňuje zvednout stroj na souvrati tak, že světlá výška žacích lišt je 500 mm, což bohatě dostačuje pro přejezd již hotových řádků bez jejich roztažení. Dalším plusem je to, že žací jednotka se spouští rovnoměrně na pozemek, aniž by se jedna strana dotýkala země dříve než zbytek žací lišty.

Žací stroj Kverneland 5387 MT také disponuje automatickou nárazovou pojistkou BreakBack. Při najetí na překážku se pojistka aktivuje a dojde k vychýlení celé lišty dozadu a nahoru. Po překonání překážky se stroj automaticky vrátí do pracovní polohy bez nutnosti zastavení nebo couvání.