AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Zemědělství zítřka na dosah ruky. Lely představuje nový systém pro správu farem

Zveřejněno: 29. 12. 2020

Lely prezentuje novou aplikaci pro správu farem s názvem Lely Horizon. Nová aplikace je dalším krokem ke světlé budoucnosti v oblasti automatizace a směrem k propojení dat všech příslušných zařízení a dodavatelů na farmě do jednoho systému řízení. Horizon je skutečná platforma pro podporu rozhodování, která analyzuje data, poskytuje farmáři proaktivní rady, jak si usnadnit život, jak mít stádo zdravější a hospodářství ziskovější.

Horizon není platformou spojenou pouze s technologií značky Lely. Jde o systém otevřený i obchodním partnerům

Nová aplikace, která nahradí současný systém řízení Lely T4C, byla představena během Dní Farmy budoucnosti Lely 2020. Freddie Ruijs, starší produktový manažer pro Systémy správy a data ve společnosti Lely, vysvětluje: „V neustále se měnícím světě, kde „data“ a „digitalizace“ jsou klíčové, nemůže mléčná farma zůstat pozadu. Ve společnosti Lely cítíme, že je čas inteligentně využít všechna dostupná relevantní data. Přesně o tom je Lely Horizon. Spojuje zařízení a dodavatele na farmě pomocí inteligentních algoritmů a síly cloudu. Data se zpracovávají na užitečné informace, které jsou vždy přístupné na jakémkoli zařízení uživatelsky přívětivým způsobem. Tato aplikace poskytuje zemědělcům nástroje pro efektivnější práci a nabízí jim větší kontrolu, aby jim pomohla dosáhnout jejich cílů.“

Aplikace byla vytvořena po dlouhodobém testování za pomoci více než 100 farmářů v 7 zemích, které probíhalo po dobu 24 měsíců. Na aplikaci pracovalo více než 75 inženýrů, designérů, poradců pro správu farem, veterinářů a IT specialistů, aby byl koncept chytřejší a uživatelsky přívětivější.

Podpora při rozhodování

Lely Horizon používá inteligentní algoritmy založené na zkušenostech tisíců producentů mléka po celém světě. Aplikace povýší data na předpovědní výkony a farmáři nabídne, jaké má možnosti. Například jasně označí krávy, které jsou podezřelé z ketózy, a to už v rané fázi. Horizon také poskytuje faktickou podporu v rámci rozhodování o tom, zda inseminovat či nikoli.

Lely Horizon zefektivňuje práci farmářů tím, že je zbavuje rutinního rozhodování. Optimalizuje jejich pracovní postup tak, že nabízí cenné poznatky ve správný čas a na správném místě. Integrovaná rutina založená na snadno naplánovaných pracích s kravami vytváří logické a efektivnější pracovní postupy. Je dokonce možné přiřadit určitý úkol konkrétnímu zaměstnanci a naplánovat časový úsek pro práci s kravami, spíše než analyzovat různé zprávy a filtrovat dlouhé seznamy úkolů.

Spojování a kombinování

Horizon není platformou spojenou pouze s technologií značky Lely. Jde o systém otevřený i obchodním partnerům. Spojuje a kombinuje všechna dostupná data s výsledkem v podobě kompletního řešení pro farmáře. To znamená, že zadávání stejných dat do dvou samostatných systémů je minulostí. Další výhodou je, že není zapotřebí analyzovat jednotlivá data ve vícero aplikacích a sestavách, což denně ušetří spoustu času.

Spojení systému s farmářskými aplikacemi jako Dairy Comp, Uniform-Agri, CRV a Herde již v současné době umožňuje farmářům synchronizovat informace o telení a inseminaci mezi aplikacemi. Ambicí Lely je dlouhodobě spojovat více partnerů, aby mohlo Lely farmáři předávat stále více a více inteligentních dat.

Jednoduchá obsluha

Lely Horizon nabízí intuitivní uživatelské rozhraní, které poskytuje rychlý přístup ke všem informacím, které potřebujete. Toto rozhraní je identické pro jakékoli zařízení. Jasné a ergonomicky přizpůsobené řídicí panely jsou k dispozici kdykoliv a kdekoliv je potřebujete. Zákazníci mají vždy kontrolu nad svými vlastními údaji. Lely Horizon také vyhovuje standardům ICAR (výměna údajů o zvířatech). Tím je zajištěna ochrana údajů pro zemědělce i jejich partnery.

Plánování

Aby byla zajištěna plná podpora při přechodu na Lely Horizon, budou stávající zákazníci Lely T4C osobně informováni Lely Centrem do konce roku 2020. Přechod je plánován v několika fázích v průběhu roku 2021. Bude tak dostatek času na zaškolení zaměstnanců Lely Centra a podporu zemědělců.