Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Čisté shrnutí hmoty do řádku a kvalitní zabalení balíků do fólie se stroji Anderson

Zveřejněno: 15. 3. 2024

Kanadská společnost Anderson Group má nově v nabídce pásový shrnovač. Kromě toho v nabídce nalezneme stroje i pro samotné skladování balíků. Stroje Anderson na český trh dodává společnost MANATECH CZ.

Shrnovač Anderson MergePro915.

Shrnovač Anderson MergePro915

Nejnovějším produktem firmy Anderson je pásový shrnovač Anderson MergePro915, který si odbyl světovou a českou premiéru loni na konci roku. Mezi jeho výhody patří čistý sběr píce bez nežádoucích příměsí, a tím pádem nižší opotřebení nožů a dalších komponentů sklizňových strojů. Díky šetrnému zacházení s hmotou pak není ve výsledném krmivu tolik popelovin. Mezi další přednosti patří variabilita odkládání řádku, jednodušší konstrukce ve srovnání s vícerotorovými shrnovači a vyšší pracovní rychlost.

Díky svému inovativnímu konstrukčnímu provedení se pásový shrnovač Anderson MergePro915 profiluje jako ideální nástroj pro efektivní shrnování jetelovin, trav, jetelotravních směsek a slámy z obilnin. Tento stroj exceluje ve vysoké pracovní rychlosti a dokáže zvládnout i zpracování velkého objemu hmoty bez ztráty efektivity. Řádky hmoty, například slámy nebo sena, lze také obracet bez jakýchkoli ztrát. Co je výjimečné, pásový shrnovač zachází s materiálem šetrně a minimalizuje ztráty odrolením, což je klíčové pro udržení nutričních hodnot. Tato šetrnost je zejména důležitá pro citlivé pícniny, například vojtěšky a jetele, kde dochází k uchování vysoké kvality a nutričních vlastností.

Prstové sběrací ústrojí sbírá hmotu a odkládá na příčné dopravníkové pásy, které ji unáší na obsluhou zvolenou stranu a vytváří tak řádek. Šestiřadý sběrač pásového shrnovače Anderson MergePro915 je bezvačkový, takže je složen z nižšího počtu součástek a je tedy kompaktní a robustní. Díky tomu je zaručena vysoká pracovní rychlost (do 28 km/h). Benefitem tohoto řešení jsou i nižší nároky na údržbu.

Hydraulickým posunutím pásových jednotek do stran a změnou směru jejich otáčení se provádí změna vytváření řádku. Foto Milan Jedlička
Hydraulickým posunutím pásových jednotek do stran a změnou směru jejich otáčení se provádí změna vytváření řádku. Foto Milan Jedlička

Sběrač pásového shrnovače Anderson MergePro915 disponuje šesti řadami zahnutých prstů, díky tomu hmotu nekontaminuje zeminou a jinými nežádoucími příměsemi. Hmota není smýkána po povrchu jako u rotorových shrnovačů. Přítlačný válec zajišťuje kontinuální tok materiálu a vytváří homogenní a načechrané řádky. Shrnovač lze vybavit i boční clonou pro tvorbu úhledného bočního řádku. Její pracovní šířka a pozice z přepravní do pracovní polohy a opačně se ovládá hydraulicky z kabiny traktoru.

Napnutí samočisticích pásů pásového shrnovače Anderson MergePro915 lze nastavit bez použití nářadí. Rychloupínací systém napínání pásu podle výrobce zjednodušuje skladování a seřizování stroje. Nastavování se provádí na jedné straně stroje a pomáhá udržovat rovnoměrný tlak po celé šířce pásu. Skluz stroje po povrchu pozemku, jeho kopírování a rozložení hmotnosti stroje na pozemek zajišťují kluzné plazy. V kombinaci s hydraulicky nastavitelným odpružením je tak hmotnost a přítlak sběracích jednotek vždy optimální. Zajímavou funkcí je adaptivní technologie TRUE-GROUND pro nastavení rychlosti rotace sběrače a rychlosti pásů v závislosti na rychlosti jízdy traktoru. To podle výrobce zajistí perfektní tvar řádku s hmotou. V případě potřeby lze aktivovat manuální režim s pevně nastavenou pracovní rychlostí.

Hydraulickým posunutím pásových jednotek do stran a změnou směru jejich otáčení se provádí změna vytváření řádku. Obsluha pásového shrnovače Anderson MergePro915 tak může pružně reagovat na aktuální pracovní podmínky a ukládat řádek vpravo, vlevo, po obou stranách, na střed, současně na střed i na stranu pravou nebo levou. Shrnovač Anderson MergePro915 má pracovní záběr 9,15 metru (shrnování na střed), letos bude představen i větší model s pracovním záběrem 10,67 metru.

Funkce pásového shrnovače Anderson MergePro915 včetně diagnostiky se ovládají a zobrazují pomocí terminálu v kabině traktoru. Shrnovač byl navržen tak, aby fungoval i bez této elektronické pomoci a lze jej proto provozovat v manuálním režimu.

Šestiřadý sběrač pásového shrnovače Anderson MergePro915 je bezvačkový, takže je složen z nižšího počtu součástek a je tedy kompaktní a robustní. Foto Milan Jedlička
Šestiřadý sběrač pásového shrnovače Anderson MergePro915 je bezvačkový, takže je složen z nižšího počtu součástek a je tedy kompaktní a robustní. Foto Milan Jedlička

Kontinuální balicí stroje Anderson IFX720 a Anderson Hybrid X

Po shrnutí hmoty do řádků v některých případech následuje její slisování do kulatých nebo hranatých balíků. O jejich ovinutí fólií se postará buď integrovaná balička v lisu, tažená balička, nebo samojízdná balička. Právě posledně zmíněnou kategorii strojů má ve svém portfoliu výrobce Anderson.

Jde o kontinuální balicí stroje umožňující ovíjet fólií jak válcové, tak hranaté balíky (i dva na sobě), a to ze slámy, sena i z materiálu určeného k silážování. Balíky jsou obalovány jednotlivě, nebo v dlouhé řadě za sebou. Proces balení probíhá buď na poli nebo přímo na farmě, kam se nezabalené balíky svážejí a kde je menší nebezpečí poškození fólie při přepravě. Kontinuální balicí stroje Anderson vyžadující manipulační techniku pro naložení balíku.

Kontinuální balicí stroj Anderson IFX720.
Kontinuální balicí stroj Anderson IFX720.

Modely Anderson IFX720 a Anderson Hybrid X se od sebe liší velikostí, proto zabalí různě velké balíky. Maximální velikost hranatého balíku dosahuje rozměrů 120 x 90 x 180 cm. Přejít z režimu balení kulatých balíků k balení hranatých stačí pouhá minuta.

Stroje jsou koncipovány jako samojízdné a jsou osazené motorem Honda GX 390 o výkonu 13 koní a jednou nápravou se dvěma hnanými koly. Kromě přesunů na větší vzdálenosti tedy nepotřebujete k provozu žádný traktor ani jiný stroj. Stroj se ovládá přes páky – obsluha jde během jízdy vedle stroje. Mezi řadami balíků se se strojem snadno manipuluje, popojet z jedné řady do druhé trvá jen minutu.

Anderson Hybrid X zabalí i hranatý balík.
Anderson Hybrid X zabalí i hranatý balík.

Stroje Anderson obsahují minimum elektroniky. Kromě senzoru snímání vzdálenosti vedlejší řady balíků jsou mechanické i dorazy a senzory. Stroj se snadno nastavuje z přepravní do pracovní polohy a naopak. Díky hydraulickému brzdicímu systému může obsluha zpomalovat otáčení kol, a tím balíky stlačit k sobě. Stroj Anderson obsluhuje jediná osoba, vytlačovací systém je totiž kompletně automatický. Stroje Anderson je možné vybavit čtyřmi nezávislými napínači využívajícími technologii FlexHoop, kdy speciálně zakřivený tvar vodicího mezikruží balicího stroje přibližuje napínač co nejblíže k povrchu balíku, což zvyšuje komfort obsluhy a rychlost balení až o 30 %. Se stroji Anderson je možné zabalit balík za 20 vteřin a ušetřit až 40 % fólie. Zabalením balíku zavadlé píce do fólie se zabrání přístupu vzduchu a v anaerobním prostředí proběhne žádaná konzervace.