Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Lemken končí s výrobou postřikovačů. Začne více rozvíjet ekologičtější řešení v oblasti ochrany rostlin

Zveřejněno: 2. 6. 2020

Lemken dnes přišel s překvapující zprávou, během roku 2020 hodlá ukončit výrobu postřikovačů! Kvůli stále více přísným požadavkům na postřikovače se začne více zabývat mechanickou likvidací plevelů a velmi přesným aplikováním hnojiva.

Lemken před dvěma lety koupil firmu Steketee zabývající se výrobou meziřádkových kultivátorů a strojů pro mechanickou likvidaci plevelů.

Lemken je německý výrobce techniky na ochranu rostlin, zpracování půdy a setí. Před dvěma lety koupil firmu Steketee zabývající se výrobou meziřádkových kultivátorů a strojů pro mechanickou likvidaci plevelů. V lednu jsme zveřejnili článek o tom, že chce Lemken zdvojnásobit výrobu postřikovačů, dnes už je to jinak. Výroba končí - a to navzdory novinkám v oblasti postřikovačů, které firma ukázala na loňském mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica 2019. Brzy jsme se měli dočkat historicky prvního samojízdného postřikovače Lemken. Podle nových informací chce firma Lemken nový samojízdný postřikovač Nova a nový tažený postřikovač Orion nechat vyrábět jiným výrobcem. Stroje totiž dostaly řadu ocenění a podle firmy byly dobře přijaty veřejností - nechce tak o ně přijít. Lemken také zůstává vlastníkem všech patentových práv ostatních modelů postřikovačů. Firma rovněž uvedla, že pandemie koronaviru na toto rozhodnutí neměla vliv.

Lemken uvádí, že diskuse o udržitelné ochraně plodin a neustále rostoucích právních požadavcích na různých trzích nyní způsobují, že řada nejrůznějších výrobců trvale zastavuje výrobu konvenčních polních postřikovačů. Právní předpisy na jednotlivých prodejních trzích rostou a jsou stále různorodější.

„Neexistuje proto žádný standard pro polní postřikovače Lemken, pomocí kterého bychom mohli uspokojit naše standardy kvality a různá přání našich zákazníků. Rovněž vidíme, že zákazníci také zvyšují limity chemických přípravků na ochranu rostlin,“

uvedl generální ředitel Anthony van der Ley.

Pro mechanickou likvidaci plevelů mají nyní sloužit stroje firmy Steketee (stále se budou vyrábět pouze v Nizozemsku) a pro umělou ochranu a výživu rostlin nová nesená rozmetadla. Lemken začne více investovat do vývoje a výroby meziřádkových kultivátorů s inteligentním naváděním a přesnou aplikací hnojiva.

Výrobní závod v Haren (Emsland), kde se postřikovače vyráběly, bude zachován a dokonce rozšířen. V budoucnu se tam budou vyrábět secí stroje. Tímto krokem se také uvolní výrobní kapacity v továrně v Alpenu – vyrábí se tam technika na zpracování půdy. Pro zemědělce, kteří vlastní polní postřikovač Lemken, je stále zaručena dodávka náhradních dílů. Nové objednávky na postřikovače budou přijímány ještě během tohoto roku. Náhradní díly a servis bude nadále zajištěn obvyklým způsobem po dobu nejméně 10 let od dodání nového postřikovače majiteli - tedy někdy do roku 2030.

Přečtěte si také

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Lemken

1) z podkladů Lemken


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.