Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

6 let starý světový rekord pokořen. Na pole se sjelo 306 kombajnů!

Zveřejněno: 5. 8. 2018

V rámci charitativní akce Harvest for Kids ve Winkleru (Manitoba, Kanada) se včera sjelo 306 sklízecích mlátiček. Takto hromadná účast strojů se zapsala do Guinessovy knihy rekordů a pokořila tak starý rekord.

Sklízecí mlátičky při sklizni vytvořily prachovou bouři.

V červenci jsme psali, že by si organizace ráda přála, kdyby se na akci ve Winkleru sjelo více jak 300 sklízecích mlátiček, které by překonaly rekord z roku 2012 od jiné organizace. Tehdy se na pole sjelo 244 sklízecích mlátiček (evropský rekord je 208 sklízecích mlátiček na jednom poli, stalo se tak v roce 2012 v Irsku). Jak je vidno, povedlo se.

Dne 4.8.2018 se na pole sjelo 306 sklízecích mlátiček. Za sedm minut bylo sklizeno pole s pšenicí ozimou. Akce podle komisařů splnila všechny náležitosti pro zapsání do knihy rekordů.

Oficiální rekord je 303 sklízecích mlátiček. Zaregistrováno bylo totiž 306 kusů, ale tři stroje sklizeň nedokončily. Tak či onak, rekord byl překonán o více jak 50 kusů.

Celá akce byla úspěšná a organizátorům vynesla značný finanční obnos, který bude použit pro organizaci dětských táborů.

Ráno, před akcí, bylo deštivo. Slunce ale stačilo dopoledne pole natolik vysušit, že odpoledne mohla sklizeň začít. Organizátoři přiznali, že byla potřeba armáda dobrovolníků, zemědělců a příznivců, aby se sklizeň stala realitou.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Harvest for Kids

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.