Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Budoucí pneumatiky Michelin a Bridgestone

Aktualizováno: 2. 12. 2016

Michelin představil pneumatiku XTweel na sekačce John Deere. Pneumatika je bez vzduchu.

Michelin

Michelin již několik let pracuje na XTweel-projektu. Pneumatika je právě testována na skutečném stroji ve Spojených státech, přesněji na travní sekačce John Deere. XTweel byla vyvíjena více než 10 let a má mnoho výhod jako je například to, že se nikdy neprorazí. Nová pneumatika není náhodně namontována právě na sekačce. Sekačka se totiž stará o veřejné oblasti, kde je často na zemi rozbité sklo a podobně, což samozřejmě vede k defektu pneumatiky.

Třikrát delší životnost

Nové pneumatiky XTweel poskytují hladkou jízdu, díky měkké pryži. Sekačka nemá žádný problém používat tyto pneumatiky.

Michelin tvrdí, že životnost nové XTweel je dvakrát až třikrát delší, než je obvyklé u pneumatik. Například problém s málo nafouknutou pneumatikou, která se pak poškodí, se netýká pneumatik XTweel.

Brzy na automobily

Michelin už novou pneumatiku testuje i na malém nakladači. I tam se pneumatiky osvědčily. Údajně má stroj větší stabilitu, oproti standardním pneumatikám. Porovnání můžete vidět níže ve videu.

Bridgestone

Další velký výrobce pneumatik Bridgestone testuje pneumatiky podobné konstrukce, avšak ty jsou určeny pro automobilový průmysl.

Pneumatiky od Bridgestone byly testovány na vozidle o váze 100 kg s maximální rychlostí 6km/h, ale nyní se testovaly na řízeném vozidle o váze 410 kg s maximální rychlostí 60 km/h.

Michelin ani Bridgestone nezveřejnili přibližnou cenu pneumatik.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Michelin

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.