Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 8.5.

Den traktorů a malotraktorů ve Stříteži

Zveřejněno: 24. 1. 2018

Ve Stříteži, v podhůří Moravskoslezských Beskyd, působí společnost MITRENGA a.s. Společnost byla založena panem Ing. Aloisem Mitrengou v roce 1993, dodnes partnerem mnoha klientů, zemědělců v okresu Frýdek-Místek a nejen tam. Mezi hlavní činnosti firmy patří prodej zemědělské a komunál techniky. K tomu patří i servis strojů a dodávka náhradních dílů. 5. a 6. prosince se uskutečnila předvánoční akce s názvem Den traktorů a malotraktorů, která přilákala zájemce ze širokého okolí.

Zetor

Změny čekejme už letos

Jak je z pohledu na showroom patrné, stěžejní značkou jsou traktory Zetor a Valtra. Showroom střižen do moderního vzhledu prodejen značky Zetor, poskytuje veškeré zázemí. V přilehlých venkovních prostorách samozřejmě nechyběly vystavené traktory Zetor modelových řad Major, Proxima a Forterra. Traktory jsou vhodné k použití nejen v zemědělství, ale i v lesní a komunální sféře. Návštěvníci se mohli seznámit, byť ne fyzicky, ale pomocí tištěných informací, s novou modelovou řadou Hortus a Utilix. Vzhledem k tomu, že je pan Mitrenga soudním znalcem v oboru traktorů a zemědělské techniky, návštěvníci byli rovněž seznámení s chystanými změnami v normách a emisních předpisech. Od 1. ledna 2018 totiž přišly v platnost nové požadavky na traktory, jako jsou jejich úpravy a plnění emisních norem.

Návštěvníci se mohli seznámit i formou projížďky také s traktory Valtra. Vystaven byl model Valtra řady N, který kombinuje kompaktní rozměry a vysoký výkon, dodávající motor AGCO Power. Řada N zahrnuje modely o výkonu 115 až 201 koňských sil ve čtyřech verzích. Každý má z čeho vybírat, ať už se jedná o převodovky nebo úroveň výbavy. Do trojlístku chybí třetí značka, a to Kubota, která našla své útočiště přímo v showroomu, kde panovala předvánoční atmosféra. Traktory Kubota pro komunální využití prezentovaly univerzální traktory řady B a traktorové sekačky, pro použití v zemědělství pak malé traktory řady M. Většina modelů je vyráběna přímo v Japonsku, větší pak ve Francii.

Široký sortiment příslušenství

K traktorům je potřeba závěsná technika. Jelikož je zima, na venkovní ploše bylo možné zhlédnout celou řadu sněžných pluhů od českého výrobce Agrometall a příslušenství k nakladačům, jako jsou vidle, kleště na balíky či nejrůznější lopaty. Zastoupení měla také technika značky Kverneland, konkrétně lis na kulaté balíky, model 6716. Jedná se o lis s variabilní lisovací komorou pro průměry balíků od 0,60 m do 1,65 a 2,00 m. Lis disponuje aplikací Intelligent Density 3D prostřednictvím, které se volí nastavení hustoty balíku přímo z kabiny traktoru. Abychom neupomenuli ještě tradiční české výrobce zemědělské techniky, cestu k showroomu lemovaly stroje pro sklizeň pícnin od firem Rozmital a Agrostroj Pelhřimov – stranová sekačka a rotorové obraceče.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička, Věra Hejhálková, DiS.

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.