Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Evropský zkušební polygon Bridgestone: Důležitá součást evropské strategie v oblasti výzkumu a vývoje

Aktualizováno: 1. 12. 2016

Bridgestone slavnostně otevřel svůj evropský zkušební polygon EUPG (European Proving Ground) v Aprilii, 30 km jižně od technické centra Bridgestone TCE (Technical Center Europe) nedaleko Říma, v červnu 2004. Tento areál s rozlohou 144 hektarů, jehož dominantou je čtyřkilometrová oválná dráha, umožňuje společnosti Bridgestone celoroční testování pneumatik v Evropě s využitím nejmodernějšího technického zázemí.

Bridgestone

Na tomto zkušebním polygonu jsou testovány nové generace pneumatik pro osobní vozy, lehké užitkové vozy, nákladní vozidla, autobusy, zemědělská vozidla a motocykly. Polygon byl původně postaven v rámci rozsáhlého a stále aktuálního plánu investic společnosti Bridgestone Europe do výzkumu, výroby a marketingu. Je také jasným dokladem úsilí společnosti Bridgestone o rozšiřování svých podnikatelských aktivit v Evropě. 

Precizní testy na všech druzích povrchu

EUPG patří mezi nejvyspělejší zkušební polygony v oboru výroby pneumatik a byl koncipován speciálně pro testování pneumatik. Při výstavbě zkušebních drah byly použity nejmodernější stroje a postupy. Velmi malé tolerance zaručují zcela rovné plochy, které umožňují extrémně precizní a detailní měření se subjektivním a objektivním hodnocením bez vlivu rušivého hluku. Různé specifické materiály a kombinace tvoří rozmanitou škálu povrchů, které reprezentují většinu silniční sítě v Evropě.

Velikost polygonu a dokonalý, neustále sledovaný stav asfaltu nabízí společnosti Bridgestone a jejím zákazníkům z řad výrobců vozidel bezpočet možností manévrů a testů v naprostém bezpečí a za kontrolovatelných podmínek.

Vysokorychlostní testy

„Hvězdou“ celého areálu je čtyřkilometrový ovál. Jeho součástí je severní rovinka s šířkou dráhy 15 metrů a čtyřmi jízdními pruhy a jižní rovinka, která je široká 35 metrů a má devět jízdních pruhů. Tato konfigurace umožňuje testovat velmi extrémní vyhýbací manévry, u vysokovýkonných vozů v rychlosti až 250 km/h.

Maximální sklon vozovky 37° v klopených zatáčkách umožňuje vysokorychlostní testy směrové stability, zejména při vývoji ultravysokovýkonných pneumatik. Testovací jezdci na této dráze zkoušejí chování pneumatik v různých situacích a z různých hledisek, jako jsou vysokorychlostní vyhýbací manévry, linearita, směrová stabilita při jízdě přímým směrem, slalom a reakce na uvolnění pedálu plynu. Na druhém konci spektra lze s kompletní řadou pneumatik Bridgestone a Firestone realizovat pomalejší testy linearity řízení a slalomu na širokých rovinkách. 

Kompletní data

Uvnitř oválu je devítihektarová asfaltová plocha pro dynamické zkoušky akcelerace, brzdění a chování v zatáčkách s různými vozidly. V mnohých z těchto dynamických testů jsou ověřována data získávaná z počítačových modelů a simulací uskutečňovaných v TCE

Jedinečnou předností EUPG je propojení oválu a čtvercové plochy pro dynamické zkoušky, což umožňuje řidičům zrychlit na maximum a vjet na plochu pro dynamické testy nejvyšší možnou rychlostí při zachování nejvyšší míry bezpečnosti. Díky tomu mohou uskutečnit veškeré myslitelné manévry pro získání všech potřebných informací ze zkušební dráhy. 

Součástí zkušebního polygonu je také dráha pro testování ovladatelnosti na suchu, která má délku 4 km a šířku 8 m. Tento okruh je rozdělen do zón pro jízdu ve vysoké, střední a nízké rychlosti s různými zatáčkami, poloměry a sklony svahu. Řidiči zde mohou testovat veškeré aspekty ovladatelnosti na suchu, jako je přilnavost v příčném směru, preciznost řízení, chování při dynamických změnách a přilnavost.

EUPG nabízí také zkušební rovinku pro měření vnější hlučnosti během vývoje pneumatik, které splňují směrnice EU a předpisy ECE v oblasti hlučnosti při odvalování pneumatik. Další vývojové práce týkající se hlučnosti umožňují dráhy pro měření hlučnosti a vibrací, z nichž každá má délku 400 m a šířku 3,2 m.

Vyspělá zařízení pro testování na mokru

Soubor pěti povrchů na kruhové dráze se používá k testování příčné adheze na kluzkém mokrém povrchu s různými součiniteli tření (průměry 60 až 140 m). Pro testování akvaplaningu při průjezdu zatáčkou oběma směry (po i proti směru hodinových ručiček) je k dispozici mělká nádrž s automatickým rozstřikováním vody a rekuperačním systémem.

Akvaplaning v podélném směru je posuzován na přímé dráze (120 m x 5 m) s vyspělým kombinovaným rozprašovačem vody, který dokáže zavlažit buď kompletní dráhu, nebo jen její pravou či levou stranu, v závislosti na požadovaných podmínkách testu.

Na této ploše jsou k dispozici také brzdné dráhy se suchým a mokrým povrchem (120 m x 3,5 až 7,5 m) z asfaltu a betonu.

Ve stejné zóně se nacházejí dvě traktorové kruhové dráhy (průměr 75 m, šířka 7 m) pro testy životnosti a odolnosti běhounu a kostry pneumatiky. Vedle zkušebních drah je umístěna dílna pro zemědělské stroje, nákladní vozidla a autobusy.

Dráha pro zkoušky ovladatelnosti na mokru (1,6 km x 8 m) se zatáčkami různých poloměrů nabízí možnost testovat standardní a vysokovýkonná vozidla v různých rychlostech. Vyspělý zavlažovací systém s rekuperací vody rozstřikované z podzemní nádrže umožňuje řidičům nepřetržité testování na vodě bez časových ztrát.

Samostatná dráha (3,9 km) je určena k simulacím jízdy po venkovských silnicích. Díky různým asfaltovým povrchům mohou řidiči hodnotit komfort i ovladatelnost v „reálných“ podmínkách.

Specializovaná zóna je vyhrazena specifickým zkouškám pro evropský informační štítek.

Komplexní zkušební polygon s celoročním provozem umožňuje společnosti Bridgestone uskutečňovat na jednom místě veškeré potřebné venkovní testy, subjektivní i objektivní, na suchém i mokrém povrchu. Bridgestone tak získává strategickou výhodu ve snaze realizovat stále ambicióznější cíle v oblasti provozních vlastností pneumatik. 

Evropské školicí centrum Bridgestone

Bridgestone slavnostně otevřel své evropské školicí centrum EUEC (European Education Center) v areálu polygonu EUPG v květnu 2005. EUEC plní roli centrálního školicího centra Bridgestone a jeho komunikačního střediska. Úlohou EUEC je proto seznamovat interní i externí účastníky školení s know-how a DNA značky Bridgestone v rámci technických a obchodních kurzů, návštěv a akcí.

Umístění školicího centra v EUPG je spojeno s celou řadou výhod. Pro účastníky školení je vypracován komplexní a efektivní proces získávání znalostí. Přednášky se konají ve skvěle vybavených učebnách, praktická část zaměřená na montáž/demontáž pneumatik a diagnostiku závad kol a pneumatik probíhá v dílnách vybavených nejmodernějšími stroji. Na speciální dráze mohou pak následovat bezpečné jízdní zkoušky s produkty Bridgestone.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Bridgestone

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.