TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Malý a výkonný Claas Nexos. Traktor určený pro sady a vinice

Zveřejněno: 14. 11. 2020

Sady, vinice nebo komunální práce vyžadují malé a obratné traktory se silnými motory, které obsluze nabízejí vysoký komfort po celý pracovní den. Řada osvědčeného traktoru Claas Nexos s úzkým rozchodem splňuje všechny tyto požadavky dokonale.

Claas Nexos

Kromě velice výkonných motorů a vysoké manévrovatelnosti se modely Claas Nexos vyznačují mnoha praktickými řešeními pro nářadí nesená vpředu i vzadu, účinnou převodovkou a optimálním komfortem kabiny.

Claas nabízí 14 modelů Nexos s možností výběru mezi pěti motory o výkonu od 75 do 112 koňských sil. Všechny modely disponují čtyřválcovým motorem FPT s vysokým točivým momentem. S elektronickým vstřikováním Common-Rail disponuje nyní Nexos sériově pamětí počtu otáček motoru, volitelně je k dispozici také druhá paměť počtu otáček.

Kinematika odpružení Claas u traktorů Nexos F, VL a VE zajišťuje výjimečné jízdní vlastnosti. Velké odpružené válce poskytují dokonalou ovladatelnost a velkou bezpečnost v zatáčkách. Dvojčinné zavěšení s kompenzací změny zatížení a zdvihem 80 mm zaručuje optimální jízdní komfort.

Na pravém zadním sloupku kabiny lze snadno zvolit tyto tři režimy pro odpružení na míru:

  • Automatický režim – Bez ohledu na zatížení vyvíjené na přední nápravu jsou odpružené válce udržovány ve střední poloze pro optimální rázový zdvih. Automatický režim se aktivuje automaticky nad 25 km/h pro větší bezpečnost.
  • Manuální režim – K regulaci výšky zavěšení se používá potenciometr, například pro usnadnění připojení nástrojů k přednímu závěsu.
  • Uzamčený režim – Jednoduché stisknutí tlačítka umožňuje zablokování odpružení pro určité aplikace, například pro aplikace s častými změnami zatížení.

Tři šířky pro maximální univerzálnost

Model Nexos v typickém designu Claas zaujme svou hbitostí. Díky optimální kombinaci dlouhého rozvoru a 50% rozložení hmotnosti vpředu a 50% vzadu v kombinaci s krátkou celkovou délkou může Nexos zvedat a táhnout těžké nářadí. Ukáže vám, že velikost není všechno!

Kryt motoru zajišťuje optimální výhled z kabiny. Obsahuje také všechny komponenty systému řízení výfukových plynů a chladicího systému. Nexos může pojmout až čtyři mechanické rozdělovače, z nichž jeden má regulátor průtoku. Čtyři elektrohydraulické rozdělovače nabízejí vynikající komfort.

Nexos ví, jak se udělat velmi malým

Přední rám s profilem „Wasp Waist“ (Vosí pas) nabízí nad přední nápravou dostatek místa pro umístění chladičů. Automatické zapnutí pohonu 4WD podle úhlu řízení dále znemožňuje zapojení 4WD pod úhlem řízení 14 ° pro optimální ovládání na souvrati. Díky profilu „přesýpacích hodin“ a kompaktní konstrukci zajišťuje Nexos maximální úhel řízení a těsné poloměry otáčení.

Automatické zapnutí pohonu všech kol

Pohon všech kol se aktivuje stisknutím tlačítka. Automatické zapnutí a vypnutí probíhá od 14 km/h v obou směrech, aby nedošlo ke zbytečnému opotřebení pneumatik. Pro zajištění maximální bezpečnosti na silnici se pohon všech kol automaticky sepne při brzdění. Nexos se proto může kdykoli a za jakýchkoliv povětrnostních a terénních podmínek zcela bezpečně zastavit.

Nexos zaručuje maximální nosnost

S maximální nosností 3,1 tuny (model Nexos VE max. 2,5 tuny) pro zadní závěs může Nexos nést takřka jakékoli nářadí. Pro přesné vedení stroje, zejména na svazích, je u modelů Nexos VL a F volitelně k dispozici zvedák a hydraulické boční stabilizátory. Zadní závěs je k dispozici s mechanickým nebo elektrohydraulickým ovládáním TCE 6. Vnější ovládání umístěné na zadních blatnících zajišťují bezpečnost a snadné připojení pracovních nástrojů.

Přední závěs má nosnost 2,8 tuny. K dispozici je přední a zadní vývodová hřídel. Elektrická zásuvka umožňuje připojení několika spotřebičů k přední části traktoru.

Máte na výběr mezi mechanickým a elektronickým ovládáním zadního závěsu. Oba jsou ergonomicky umístěny napravo od sedadla řidiče
Máte na výběr mezi mechanickým a elektronickým ovládáním zadního závěsu. Oba jsou ergonomicky umístěny napravo od sedadla řidiče

Maximální hydraulický výkon u tak malého stroje, jako je Claas Nexos

Díky svému vysoce výkonnému hydraulickému okruhu je Claas Nexos ideální pro přenášení nebo tažení i extrémně těžkých nástrojů nebo kombinací nástrojů. U modelu Claas Nexos jsou standardně dvě hydraulická čerpadla. První čerpadlo s průtokem 60 litrů za minutu zásobuje rozdělovače a zadní závěs. Druhé čerpadlo dodává tlak řízení. Pro zvláště hydraulicky náročné aplikace může být Nexos vybaven hydraulickým okruhem se 3 čerpadly s celkovým průtokem 114 litrů za minutu. Toto přídavné čerpadlo dodává výhradně zadnímu závěsu průtok 27 litrů za minutu, zatímco první je poté určeno pro rozdělovače (60 litrů za minutu). Zadní tříbodový závěs, řízení a rozdělovače jsou proto plněny tlakem samostatně. To vám umožní provádět několik operací současně.

Mechanické nebo elektrohydraulické rozdělovače

Nexos může pojmout až čtyři mechanické rozdělovače. Špičkové pohodlí nabízí čtyři elektrohydraulické rozdělovače, které lze pohodlně ovládat pomocí joysticku ELECTROPILOT a dvou řadových ovládacích prvků.

U obou verzí je na přání k dispozici rozvaděč s až dvěma elektrohydraulicky ovládanými hydraulickými násobiči. Jednoduché stisknutí tlačítka napájí hydraulické spojky před kabinou. Jeden hlavní rozvaděč pak stačí až pro tři přední rozvaděče.

Claas Nexos a jeho snadná údržba

Denní údržba by měla být co nejjednodušší. Je dobře známo, že čím více se úkol zdá být nepříjemný, tím déle pak trvá jeho dokončení.

Dlouhé intervaly výměny oleje (motor 600 moto hodin, převodovka 1200 moto hodin a stejně tak i hydraulika) šetří váš čas a peníze. Doba provozu stroje je prodloužena a Nexos je potom tam, kde má být – v sadu či vinohradu.

Díky jednodílnému krytu motoru lze motorový prostor zcela otevřít jediným pohybem. Vzduchový filtr je zcela přístupný hned na první pohled. Díky speciálnímu dodávanému nástroji pro čištění a vyfoukávání nečistot je čištění chladičů mnohem jednodušší. Povrchy chladičů lze rychle zkontrolovat a ihned vyčistit.

Vzduchový filtr v kabině, který je pro čištění snadno přístupný zvenku, zajišťuje kontinuitu přívodu čerstvého vzduchu do kabiny. Filtr s aktivním uhlím může nahradit standardní kabinový filtr pro další ochranu obsluhy během rostlinolékařských ošetření.

Kabina s filtračním systémem kategorie 3

Kvůli ochraně řidiče během rostlinolékařských ošetření může být standardní filtr ve výrobě nahrazen filtrem s aktivním uhlím. V kombinaci s dokonalou vzduchotěsností kabiny a výkonem ventilace dokonale chrání obsluhu při stříkání rostlinolékařských produktů.

Kabinový filtrační systém kategorie 4

Filtrační systém kategorie 4 instalovaný na střeše kabiny zajišťuje maximální ochranu obsluhy při postřikování rostlinolékařských produktů. Vysoká poloha systému sání vzduchu zajišťuje čistotu přiváděného vzduchu. Tři velké filtry umožňují prodloužení intervalů údržby a přívod čerstvého vzduchu do kabiny. Mírný přetlak ventilátoru zabraňuje vniknutí chemikálií do prostoru pro obsluhy traktoru.

Pohodlí velikosti Claas Nexos

Při vývoji věnovali inženýři Claas zvláštní pozornost prostoru vyhrazenému řidiči. Kabina tak nabízí velký vnitřní prostor pro traktor této velikosti. I vysocí řidiči traktoru Claas Nexos mají dostatek prostoru pro nohy.

Díky velké prosklené ploše poskytuje kabina optimální výhled do všech stran. Zaoblená zadní okna poskytují jasný výhled na pracovní nástroje a okolní prostředí.

Díky ergonomickému uspořádání ovládacích prvků a jejich jasnému přiřazení je Nexos pohodlný a snadno ovladatelný, i během dlouhých pracovních dnů. Přístrojová deska poskytuje jasné informace o provozním stavu Nexos, jako jsou otáčky motoru a počet otáček zadního nebo předního vývodového hřídele. Vše tak máte neustále pod kontrolou.

Prémiová kvalita a všestrannost se nachází v každém detailu. Velké dveře a protiskluzová rohožka umožňují bezpečný a pohodlný přístup do interiéru kabiny. Přirozené větrání zajišťuje otevírací čelní a zadní okno.

Klimatizace pomáhá ochladit kabinu traktoru při vysokých teplotách a prašném prostředí.

Nexos F s platformou

Díky platformové verzi se sklopnou ochrannou lištou je model Claas Nexos F ideální pro práci na nízkých plantážích nebo ve sklenících. Díky pneumatickým válcům a uzamykacímu systému pomocí os se oblouk sklopí velmi snadno. Stejně jako všechny modely může být Nexos F v platformě vybaven několika verzemi převodovky, mechanickým ovládáním nebo komfortní elektronikou podle vašich potřeb.

U obou verzí, kabiny a plošiny, je na přání k dispozici vzduchem odpružené sedadlo řidiče. Sloupek řízení má několik úprav, které každému řidiči nabízejí jeho ideální polohu pro řízení.

Autor: Jakub Tutsch1)
Foto: Claas

1) z podkladů Claas

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.