Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Na český trh zamířilo rekordní množství sklízecích adaptérů MacDon – rok 2021 byl úspěšný. Na jaké novinky se můžeme těšit v roce 2022?

Zveřejněno: 20. 1. 2022

Jaký byl loňský rok v oblasti prodejů pásových sklízecích adaptérů MacDon? Kdo posílil prodejní a technickou podporu? Jak čeští zemědělci přijali novinku MacDon FD2? Co dalšího chystá MacDon a AGRI CS pro letošní sezonu? Na všechny tyto otázky odpověděl Roman Nedoma, produktový manažer sklizňové techniky Case IH a MacDon ve společnosti AGRI CS.

Rok 2021 byl ve znamení příchodu nové generace pásových adaptérů MacDon FD2 na český trh.

Už na konci roku 2020 začínalo být zřejmé, že rok 2021 bude z hlediska prodejů sklízecích pásových adaptérů MacDon úspěšný. Ačkoli nejednoho zemědělce trápila sklizeň v mokrých podmínkách a polehlých porostech, tyto složité okolnosti napomohly prokázat, že adaptéry MacDon disponují mnoha přednostmi. Autorizovaný dovozce těchto adaptérů, společnost AGRI CS, díky tomu zaznamenala rekordní poptávku a byla postavena před úkol zajistit pro sklizňovou sezónu 2021 nové adaptéry MacDon v nadstandardním množství, všechny je připravit a včas dodat zákazníkům. V loňském roce tak na českých polích zahájilo činnost rekordních 29 kusů nových adaptérů MacDon. Skoro polovina z nich byla přitom určena pro mlátičky jiné značky než Case IH Axial-Flow®.

„Žním se opět nevyhnulo deštivé počasí, hodně porostů polehalo, ale ti, co sklízeli s adaptérem MacDon, byli v klidu. Dobré výnosy a aktuálně i poměrně vysoké výkupní ceny komodit mají stále větší vliv na hospodářský výsledek každého zemědělského podniku a každé nechané zrnko na poli znamená větší a větší finanční ztrátu. To však nemusí uživatele sklízecích adaptérů MacDon trápit.”
Ing. Roman Nedoma, produktový manažer sklizňové techniky Case IH a MacDon ve společnosti AGRI CS

Mezi provozovateli adaptérů MacDon se vyskytují jak zemědělci pěstující tradiční plodiny, tak podniky zaměřující se na speciální plodiny a plodiny na členitých a kopcovitých polích. „Jsme za to velice vděční a vypovídá to zejména o tom, že sklízecí adaptér MacDon je opravdu skvělý produkt. Těší mě i pozitivní zpětná vazba od našich zákazníků. Dokazuje, že investice do sklízecího adaptéru MacDon má své opodstatnění a že si to uvědomuje stále více lidí. Kdo jednou vyzkouší MacDon, už jiný adaptér nechce,“ uvedl Roman Nedoma.

Posílení prodejní a technické podpory MacDon

Během jara loňského roku posílil prodejní podporu firmy MacDon Janos Bakonyi. Na starosti má trh východní Evropy, do kterého spadá i Česká republika. „Je to člověk z praxe, který má své bydliště v Maďarsku. Za dvě hodiny jízdy automobilem je u nás v Hustopečích, takže je pořád nablízku. Během roku 2021 tu byl snad 7-8krát. Jde o významný posun naší spolupráce v oblasti celkové podpory od výrobce MacDon. Tuto spolupráci oceňujeme a vnímáme ji jako důležitou – v případě nestandardních potřeb nám umožňuje být našim zákazníkům vždy na blízku,“ pochvaloval si Nedoma. V průběhu loňského podzimu přibyl do týmu další člen, tentokrát specialista české národnosti Milan Chlup, který zastane činnosti související s technickou podporou zákazníků užívajících produkty MacDon.

V loňském roce na českých polích zahájilo činnost rekordních 29 kusů nových sklízecích adaptérů MacDon. Skoro polovina z nich byla přitom určena pro mlátičky jiné značky než Case IH Axial-Flow®.
V loňském roce na českých polích zahájilo činnost rekordních 29 kusů nových sklízecích adaptérů MacDon. Skoro polovina z nich byla přitom určena pro mlátičky jiné značky než Case IH Axial-Flow®.

Na přelomu května a června loňského roku proběhlo v rámci celé České a Slovenské republiky každoroční velké školení pracovníků, kteří obstarávají obsluhu sklízecích mlátiček. Proškoleno bylo více než 100 osob, u nichž se následně lze spolehnout na to, že si budou umět poradit v nejrůznějších krizových situacích, a práce během sklizně tak mohou probíhat bez problémů. „V letošním roce byl trochu pozměněn formát školení. Probíhalo na více místech a ve více regionech, aby zákazníci a uživatelé nemuseli tolik cestovat. Tuto změnu si zákazníci chválí, a my bychom proto chtěli v tomto formátu nadále pokračovat,“ uvedl Nedoma.

MacDon si poradil i s náročnou sklizní

Žně roku 2021 byly dlouhé a náročné, a přestože došlo vlivem situace kolem šíření koronaviru COVID-19 ke zpoždění leckterých dodávek strojů, společnosti AGRI CS se podařilo dodat všechny nové sklízecí adaptéry MacDon těsně před zahájením sklizně. „Žním se opět nevyhnulo deštivé počasí, hodně porostů polehalo, ale ti, co sklízeli s adaptérem MacDon, byli v klidu. Dobré výnosy a aktuálně i poměrně vysoké výkupní ceny komodit mají stále větší vliv na hospodářský výsledek každého zemědělského podniku a každé nechané zrnko na poli znamená větší a větší finanční ztrátu. To však nemusí uživatele sklízecích adaptérů MacDon trápit. Byl jsem také překvapen, že většina strojů pracovala bez nějakých výrazných poruch a záložní adaptéry, které máme na našem skladě každoročně připraveny, nebyly téměř třeba,“ zhodnotil Nedoma. MacDon se tradičně osvědčil i při podzimní sklizni sóji, jejíž výměra se v Česku každoročně zvyšuje. Loňský rok byl navíc pro sóju velice příznivý – velké množství dešťových srážek navýšilo její výnosy na většině míst.

Nový model MacDon FD235 s pracovním záběrem 10,67 metru ve spojení s předváděcím kombajnem Case IH Axial-Flow® 8250 v retro provedení se stihl zapojit do žní.
Nový model MacDon FD235 s pracovním záběrem 10,67 metru ve spojení s předváděcím kombajnem Case IH Axial-Flow® 8250 v retro provedení se stihl zapojit do žní.

I přes aktuální problémy související s pandemií koronaviru COVID-19 nevznikl žádný rozsáhlý výpadek dodávek náhradních dílů pro sklízecí adaptéry MacDon. V AGRI CS se totiž snaží díly objednávat včas a ve velkém množství, čímž se nedostatky vzniklé během žní daří minimalizovat. „Rád bych poprosil uživatele, kteří budou chystat své sklízecí adaptéry MacDon na žně 2022, ať to neodkládají na poslední chvíli a vrhnou se na to včas. Jelikož se situace okolo dodávek dílů, především těch nestandardních, doposud nevrátila do úplného normálu, na který jsme bývali zvyklí, odklad na pozdější termín by mohl způsobit problém,“ apeluje na své zákazníky Nedoma.

Nový adaptér MacDon FD2 zaujal české zemědělce

Rok 2021 byl ve znamení příchodu nové generace pásových adaptérů MacDon FD2 na český trh, o čemž byli zástupci společnosti AGRI CS informováni už v roce 2019. Následující rok proto vyrazili do Německa omrknout první sklízecí adaptér MacDon FD2 dovezený do Evropy. O rok později již začaly přípravy na uvedení prvního kusu sklízecího adaptéru MacDon FD2 do provozu v České republice.

Konkrétně model MacDon FD235 s pracovním záběrem 10,67 m ve spojení s předváděcím kombajnem Case IH Axial-Flow® 8250 v retro provedení, se tak stihl zapojit do loňských žní. Kombajn Case IH Axial-Flow® 8250 se sklízecím adaptérem MacDon FD235 navštívil 16 zemědělců a skvěle se u nich zapsal. „Osobně jsem se nejvíce bál toho, že nastane nějaká technická závada, na kterou nebudeme ještě připraveni. Naštěstí se tak nestalo a náš záložní adaptér na pole vyrazit nemusel. Provozní spolehlivost je tedy jednou z výborných vlastností nového adaptéru MacDon FD2. Vedle toho je adaptér MacDon FD2 vybaven řadou inovací, jež například disponuje o 20 centimetrů větší hloubkou než lišta, jíž byl opatřen předchozí model MacDon FD1,“ poznamenal Nedoma. Sám Nedoma vyzkoušel adaptér při sklizni řepky a stroj naplnil jeho očekávání. Z dalších novinek zmiňme nové, lehké a rychle instalovatelné řepkové děliče, novou žací kosu s vylepšeným pohonem, jednodušší celkové seřízení a nový systém ContourMaxTM (malá kopírovací kolečka v zadní části adaptéru).

Nový model sklízecího adaptéru MacDon FD2 se veřejnosti, prodejnímu a servisnímu týmu prakticky předvedl i na přelomu září a října na sklizňovém kempu v Křinci u Nymburka.
Nový model sklízecího adaptéru MacDon FD2 se veřejnosti, prodejnímu a servisnímu týmu prakticky předvedl i na přelomu září a října na sklizňovém kempu v Křinci u Nymburka.

Nový model sklízecího adaptéru MacDon FD2 se veřejnosti, prodejnímu a servisnímu týmu prakticky předvedl i na přelomu září a října na sklizňovém kempu v Křinci u Nymburka. Třídenní akce byla zaměřena na praktické srovnání novinky s jejím předchůdcem – tedy sklízecí adaptér MacDon FD2 vs. MacDon FD1. Každý účastník prezentace měl možnost si adaptér MacDon vyzkoušet při sklizni a za volantem mlátičky si pár hektarů osobně sklidit. „Servisní tým jsme proškolili tak, aby našim zákazníkům, kteří se pro MacDon FD2 v budoucnu rozhodnou, byl poskytoval pouze kvalitní servis. Po celou dobu nás provázelo pěkné počasí a účastníků bylo hodně, tuto akci proto hodnotíme jako úspěšnou,“ doplnil Nedoma.

Dvoufázová sklizeň s MacDon Windrower

Pod značkou MacDon se však neskrývají jen sklízecí adaptéry. Vyvíjen a vyráběn je také MacDon Windrower pro dvoufázovou sklizeň plodin, který má AGRI CS v úmyslu brzy předvést i v České republice. Dvoufázová sklizeň je v České republice uplatňována spíše v oblasti sklizně trav na semeno. Aktuální změny v legislativě, omezování aplikace chemických látek (zejména desikace) nebo změna počasí však vede zemědělce k zamyšlení a postupné změně. Jetele inkarnáty, řepka olejka, svazenka, ostropestřec mariánský či třeba hrách nebo obilniny, to vše lze sklízet dvoufázově. Z dané možnosti přitom mohou již těžit i čeští a slovenští zemědělci, protože výrobci se v případě stroje MacDon Windrower podařilo získat evropskou homologaci pro legální přesuny po pozemních komunikacích. Pro AGRI CS je již přichystán předváděcí stroj a aktuálně probíhají jednání ohledně detailů předvádění. „V roce 2022 očekáváme spoustu nového a moc se na to těšíme. Naplno se rozjedou dodávky nové generace adaptérů FD2, těšíme na dvoufázovou sklizeň, po které je stále vetší a větší poptávka a věřím, že toho bude ještě více. Máme předobjednáno několik aktuálně volných adaptérů a jsme schopni dodávat na sezonu 2022. Jakákoli plodina, jakékoli podmínky, jakákoli sklízecí mlátička – to je MACDON," uzavřel rozhovor Nedoma.

Stroji MacDon Windrower se podařilo získat evropskou homologaci pro legální přesuny po pozemních komunikacích.
Stroji MacDon Windrower se podařilo získat evropskou homologaci pro legální přesuny po pozemních komunikacích.
Autor: Milan Jedlička
Foto: MacDon a Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.