Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Pluhy Kverneland, které se při přepravě chovají jako návěs a nové orební těleso

Zveřejněno: 16. 10. 2019

Mezi zástupce nové generace pluhů patří také nesené otočné pluhy Kverneland 2300 S, 3300 S a 3400 S, které jsou rovněž založeny na inovacích vyvinutých pro řadu pluhů Kverneland 2500 i-Plough. Pluhy však přichází s novým řešením přepravy a delšíma nohama. Zároveň na trh přichází nové orební těleso vhodné pro hlubokou orbu a traktory se širokými koly.

Packomat podle výrobce neovlivňuje spotřebu paliva.

V dřívějším článku jsme představili nový polonosený otočný pluh Kverneland 6300 S Variomat. Kverneland ale nezůstává jen u tohoto modelu, ale nabídku také rozšiřuje o novou generaci nesených otočných pluhů Kverneland 2300 S, 3300 S a 3400 S, které přesvědčují především svou sofistikovanou koncepcí bezpečné přepravy pluhu a v mnohém se inspirují právě řadou 2500 i-Plough.

Pluhy Kverneland 2300 S, 3300 S a 3400 S jsou v závislosti na modelu k dostání ve tří až sedmiradličném provedení s pracovním záběrem těles v rozmezí od 35 do 55 cm pro traktory o výkonu od 240 do 350 koní. Modely nabízí výběr ze světlostí 85 nebo 100 cm.

Zjednodušené nastavování pluhu a více pracovních operací jedním přejezdem

Pluhy jsou k dostání s osvědčeným systémem Variomat, který uživateli přináší řadu výhod co se týče úspory pohonných hmot, času, peněz a zvýšení výkonu. Prostřednictvím systému se jednoduše nastavuje preferovaná pracovní šíře, a to hydraulicky nebo mechanicky. Systém je navržen tak, že je změnu pracovního záběru možné provádět i v průběhu orby. Systém Auto-line se postará o správné automatické nastavení tažné linie. Při nastavování pracovní šířky se automaticky seřizuje i šířka záběru prvního tělesa a tažné linie. Uživatel se o systém Variomat nemusí vůbec starat, je díky unikátní konstrukci pouzder a čepu mezi držákem slupice a hlavním rámem bezúdržbový.

Specialitou modelů Kverneland 2300 S Variomat a Kverneland 3300 S Variomat je možnost současného využití pěchu pro urovnání a utužení půdy. Za tímto účelem Kverneland vyrábí vlastní pěchy speciální konstrukce pod názvem Kverneland Packomat. Rameno je připevněno přímo k závěsné hlavě z důvodu snížení bočních sil pluhu. Použití systému Packomat podle výrobce neovlivňuje spotřebu paliva. Orba a základní předseťová příprava tak může být prováděna při jedné pracovní operaci, čímž se ušetří čas a náklady.

Orba a základní předseťová příprava může být prováděna při jedné pracovní operaci
Orba a základní předseťová příprava může být prováděna při jedné pracovní operaci

Modely Kverneland 3400 S a Kverneland 3400 S Variomat jsou zase specifické v tom, že zvládnou orbu jak v brázdě, tak mimo brázdu, tedy tzv. On-land. V případě, že panují vlhké podmínky, kdy je orba On-land nevhodná, obsluha snadno z kabiny přepne pozici na orbu s koly v brázdě. Pluh díky možnosti On-land orby může agregovat traktor se širokými peneumatikami či pásovým podvozkem. Taková souprava umožňuje snazší nasazení satelitního navádění, ale hlavně dochází k menšímu utužení půdy a nižší jsou i náklady pro orbu s dvojmontáží. I tyto pluhy je vhodné používat ve spojení s pěchem.

On-land orba mimo brázdu.
On-land orba mimo brázdu.

U všech nových pluhů jsou robustní slupice s jištěním Auto-reset, které jsou před tvarované a duté, aby se omezilo svařování, které by mohlo konstrukční celky pluhu oslabit. Tento způsob provedení též napomáhá optimalizovat hmotnost pluhu, tažnou sílu a tím pádem spotřebu pohonných hmot. Jednotlivé slupice jsou mechanicky jištěny listovou pružinou Auto-reset, která zvládne nasazení i v těžkých podmínkách. Pružiny lze jednoduše přidávat nebo odstraňovat podle aktuálních podmínek. Nastavení pracovní hloubky orby na pluhu se provádí pomocí opěrného kola, které může být hydraulicky nebo mechanicky ovládané, přičemž pravá a levá pracovní hloubka se nastavují současně. K dispozici jsou nové, jednoduše nastavitelné předradličky na hnůj a kukuřici a také zahrnovací límce. Hladká nebo ozubená kotoučová krojidla v provedení 45 nebo 50 cm mohou dovybavit jakékoliv pluhy Kverneland.

Koncepce pluhů Kverneland 2300 S, 3300 S a 3400 S je navržena tak, aby se při přepravě pluh choval jako návěs tažený traktorem. Otočný bod traktoru/pluhu je totiž umístěn na závěsu pluhu a v zatáčkách nedochází k žádnému naklánění pluhu. Toto řešení přepravy patří do volitelné výbavy.

Při přepravě se pluh chová jako návěs.
Při přepravě se pluh chová jako návěs.

Orební těleso pro hlubokou orbu s traktorem se širokými koly

Kverneland také vyvinul nové orební těleso č. 38, které je speciálně určené pro hlubokou orbu s traktory obutými do širokých pneumatik s rozměrem do 710 mm. Tvarem vychází z již vyráběného orebního tělesa č. 28, které je taktéž určené pro traktory se širokými pneumatikami. Odhrnovací deska včetně výměnného trojúhelníku je navíc zvýšena pro potřeby hluboké orby. Orební těleso je schopno orby do hloubky 35 cm, zároveň vytváří širokou brázdu pro velké pneumatiky. Stále nabízí vysokou výkonnost, která je srovnatelná jako u orebního tělesa č. 28 při mělké orbě. Kverneland uvádí, že hned několik studií prokázalo, že jeho orební tělesa, respektive pluhy nabízí nejnižší tažnou sílu bez ohledu na pracovní hloubku. Toho se má držet i nové orební těleso č. 38 jak při mělké, tak hlubší orbě v lehkých a těžkých půdách. Půda je obrácená a rozdrobena, strniště včetně posklizňových zbytků nebo meziplodin jsou zapraveny. Při výrobě orebního tělesa jsou aplikovány zavedené výrobní postupy jedinečné pro značku Kverneland. To znamená, že proběhne dvanáctihodinový karburizační proces, který vede k vytvoření dvou typů ocelí v jedné pevné odhrnovací desce. Orební těleso je navíc obroušeno, aby se zajistil jednotný povrch pro vytvoření rovnoměrnější brázdy.

Výsledek karburačního procesu
Výsledek karburačního procesu

Nové pluhy se veřejnosti představí na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru.

O ostatních novinkách společnosti Kverneland budou pojednávat další články.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička, Kverneland

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.