TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Přichází nový nekonvenční pásový shrnovač

Zveřejněno: 16. 3. 2017

Pásový shrnovač ROC RT 730 reprezentuje symbol revolučního systému nahrabování. ROC RT 730 je tvořen 2 elementy a má variabilní pracovní šířku od 5,95 m do 7,30 m. Díky dvojitému hydraulickému vahadlovému systému je možné změnit rozestup mezi oběma elementy. Pokud jsou sběrače u sebe, lze tvořit řádek vlevo, vpravo nebo na obě strany. Pokud jsou sběrače rozestoupeny, lze tvořit velký středový řádek, středový a jeden krajový řádek nebo dva krajové řádky. Tento model lze zvednout do přepravní polohy s transportní šířkou 2,50 m.

ROC

Největším rozdílem oproti konvenčním shrnovačům je jeho systém sběru: ROC RT730 šetrně prsty zvedne plodinu ze země a dopraví ji na pás, zatímco rotorový shrnovač pící převaluje do řádku pohybem po zemi.

Vzhledem k sušení stonků malé vojtěšky, se její listy staly skutečně velmi křehkými. Pokud nahrabujete řádek plodiny s použitím tradičních rotorovými shrnovači, pak jsou malé stonky náchylnější k lámání a to zejména při absenci rosy. To způsobí ztrátu listů a následnou ztrátu důležitých bílkovin pro krmení zvířat. Naopak, pomocí systému ROC se plodina zvedne a lehce umístí na pás tak, že jeho doprava proběhne bez poškození. Navíc, naše testy ukázaly, že píce obsahuje menší množství zeminy a oblázků uvnitř pokosu, což umožňuje dosáhnout nesrovnatelnou kvalitu výrobků.

V přítomnosti nerovností nebo vyjetých stop kol traktoru mají tradiční shrnovače tendenci nechat na zemi část píce. S  revoluční technologií je plodina zvednuta nahoru na pás a není převalována po zemi, jako u konvenčních shrnovačů. menší škody na čerstvém růstu plodiny - za normálních podmínek, již za 2 až 3 dny od sklizně některé druhy plodin, jako je vojtěška, začíná obrážet a tvořit nové malé stonky listy. Za těchto podmínek rotorové shrnovače často poškodí nové výhonky, což způsobuje zpoždění růstu. To může způsobit na konci sezóny zpoždění sklizně v řádu až několika týdnů.

U většiny tradičních shrnovačů píce není zcela obrácena v oblasti, kde je tvořen výstupní řádek. Krmivo, ležící na půdě, se začne zapařovat, a to může způsobit problémy při skladování balíků nebo v senážní jámě. RT 730 překonává takový problém, protože stroj je navržen tak, aby oba jeho sběrače s celkovou šířkou 6 m díky zvedly všechny plodiny, které jsou následně překládány na stranu na již vysbíranou plochu. To umožňuje rychlé a rovnoměrné sušení.

Ve srovnání s tradičními shrnovači lze, díky velmi citlivému nakládání s pící, strojem RT výrazně prodloužit pracovní dobu jeho činnosti, což ve většině případů vede až ke zdvojnásobení denní pracovní doby. Tento systém má několik výhod. Za prvé, umožňuje pracovat s použitím menšího počtu shrnovačů, ale také menším počtem traktorů a tím i pracovníků, zapojených do provozu na kratší dobu. Další výhodou je šance vyhnout se noční práci, která je dražší a pracovníky není vítána. Soustředěním práce během dne je píce suchá a kyprá, čehož lze těžko dosáhnout, pokud se produkt nahrabuje mokrý od rosy. Ve srovnání s tradičními shrnovači shodného záběru je model RT 730 jediný na trhu, který je vybaveny systémem odpružení zadních kol. Jakmile je složen (bez demontáže čehokoliv) má přepravní šířku 2,50 m a výšku 3,40 m a nepřesáhne délku 4,70 m. To umožňuje cestovat bez jakéhokoliv omezení a povolení.

Foto: ROC

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.