Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Půdoochranné technologie naživo v Den otevřených dveří Agroobchodu Nové Strašecí

Zveřejněno: 4. 11. 2019

Společnost Agroobchod Nové Strašecí, s.r.o. uspořádala dne 17. října se svými prodejními partnery tradiční, již 18. ročník Dne otevřených dveří společnosti nedaleko Stochova ve Středočeském kraji. S událostí byly spojeny praktické ukázky techniky na zpracování půdy, setí a ochranu rostlin firmy Kverneland – a to včetně horkých novinek. Nechyběla ani odborná přednáška na aktuální téma Zakládání porostu v kontextu změn počasí, ekonomiky a legislativy od pana Doc. Ing. Václava Branta, Ph.D.

Čelní zásobník o objemu 1100 litrů s vlastním čerpadlem pro plnění.

Společnost Agroobchod Nové Strašecí, s.r.o. působí na českém trhu od roku 1996 v oblastech Karlových Varů, Chomutova, Chebu, Plzně, Kladna, Rakovníka, Berouna, Loun, Žatce, Mělníku a Litoměřic. Od svého vzniku se specializuje na prodej a servis zemědělské techniky a dodávku náhradních dílů. Společnost je schopna pro traktory Valtra a Kubota, které jsou v lesnictví velmi oblíbené, také vyrobit kvalitní lesní nástavbu. Není tedy překvapením, že v moderně vybavených dílnách pracuje proškolený tým techniků vyjíždějících na servisní zásahy i přímo k zákazníkům.

Do další sezóny s rozšířenou nabídkou

Zemědělcům je nabízen velmi široký sortiment různorodé techniky. Traktory zastupují značky Kubota, Case IH a Valtra. Od 1. 1. 2020 sortiment obohatí také traktory a kombajny Massey Ferguson. Návštěvníci si už na akci mohli prohlédnout čtyři traktory této značky včetně zástupce z nové modelové řady 7724 S DynaVT s výkonem motoru 235 koní a s funkcí elektronického řízení výkonu EPM (Electronic Powermanagement), která je k dispozici pro všechny druhy převodovek. Kromě nového vnějšího a vnitřního designu traktory přišly na trh s novým terminálem Fieldstar 5 a vylepšeným naváděcím systémem AutoGuide. Závěsnou techniku prezentují značky Kverneland, Unia a nově také AGRO – TOM Tomasz Kaniewski, který byl na akci zastoupen diskovým podmítačem GTH XL pro podmítku strniště po obilí, kukuřice a zpracování velkého množství rostlinných zbytků. Podmítač se vyznačuje jednoduchou a odolnou konstrukcí, která může být doplněna výsevním ústrojím. Dopravní techniku prezentuje český výrobce WTC Písečná. Poslední kategorii manipulační techniky pak Merlo. Značná část techniky je zemědělcům k dispozici na vyzkoušení.

Od  1. 1. 2020 sortiment obohatí také traktory a kombajny Massey Ferguson.
Od 1. 1. 2020 sortiment obohatí také traktory a kombajny Massey Ferguson.

Osvědčené stroje, ale i předpremiéry novinek

Prvně se před publikum přijel ukázat Kultistrip, který se používá na jarní a podzimní zpracování půdy technologií strip-till. Vzhledem k tomu, že se tento způsob zpracování půdy řadí k minimalizačním technologiím, je stroj schválen předpisem pro provoz na erozně ohrožených půdách na pěstování kukuřice a ozimé řepky. Jeho hydraulicky sklopný šestimetrový rám je vybaven osmi jednotkami s roztečí 75 cm. Veškeré seřízení stroje lze provést bez nářadí. Srdcem je hydraulicky odpružená robustní jednotka na paralelogramu. Tlak na hydraulické ústrojí lze nastavovat pomocí traktoru, segmenty je možné odlehčovat, aby mohly pracovat třeba jen se svojí vahou. Nastavovat je možné i rozdílnou hloubku pro zpracování půdy a pro dávkování. Prezentovaný stroj dávkoval hnojivo. Stroj lze vybavit i hlavou na aplikaci kejdy či digestátu.

Kverneland Kultistrip
Kverneland Kultistrip

Na Kultistrip technologicky navazovala souprava složená z traktoru Kubota, který měl v předním závěsu zavěšen čelní zásobník o objemu 1100 litrů s vlastním čerpadlem pro plnění. Zásobník může s Kultistripem posloužit jako nádrž na tekuté hnojivo nebo právě v kombinaci se secím strojem Optima V. Secí stroj Optima V disponuje rámem s nastavitelnou meziřádkovou vzdáleností od 45 cm do 85 cm, což je vhodné pro výsev cukrové řepy, řepky, kukuřice či slunečnice. Optima V je vybavena přetlakovými výsevními jednotkami, které pro dávkování osiva nevyužívají podtlak, ale naopak přetlak. Osivo je proudem vzduchu přitlačeno na výsevní kotouč, který se otáčí až do bodu výpadu, kde se osivo oddělí a je vystřeleno proudem vzduchu do seťového lůžka - tam je zachyceno měkkým gumovým mezikolem. Tento způsob výsevu přináší přesnější výsev při vyšších rychlostech do méně připravené půdy. Na stroji byl ještě namontován aplikátor mikrogranulátu s elektropohonem. Jedná se o novinku (představí se na Agritechnice), která je spřažena s výsevní jednotkou. Celý stroj umí vypínat sekce na základě polohy a variabilně dávkovat postřik, osivo, hnojivo a mikrogranulát. Všimnout si bylo možné i trysek, kterými proudí postřik z čelního zásobníku – provádí se tím pásový postřik zasetého pásku, meziřadí se následně plečkuje. Není tak potřeba provádět postřik celoplošně.

Optima V je vybavena přetlakovými výsevními jednotkami, které pro dávkování osiva nevyužívají podtlak, ale naopak přetlak.
Optima V je vybavena přetlakovými výsevními jednotkami, které pro dávkování osiva nevyužívají podtlak, ale naopak přetlak.

Další traktor Kubota o výkonu 135 koní předvedl podmítač Turbo, jehož slupice umožňují zpracovávat půdu do hloubky 15 cm. Staticky byla vystavena i 6,5m verze se slupicemi jištěnými listovou pružinou a schopnými zpracovávat půdu do hloubky 25 cm. Podmítač Turbo je čtyřřadý, slupice jsou v provedení Reflex, takže radlička vibruje, čímž lépe leze do země a lépe drobí půdu. Stroj je vhodný pro první podmítku, druhou přípravu půdy a přípravu po pluh. Za radličkami následuje urovnávací sekce s ozubenými talíři. Boční talíře se hydraulicky sklápí, aby stroj splňoval podmínku šíře do tří metrů. Poslední sekcí je válec pro finální úpravu půdy.

Podmítač Turbo
Podmítač Turbo

Jedním z dalších prakticky předvedených podmítačů byl Enduro Pro, který nahrazuje prodejně úspěšné modely CLC. Enduro bude mít veřejnou premiéru na letošním veletrhu Agritechnica, zemědělci jej ale mohli v akci vidět již nyní. Třířadý koncept podmítači zůstává, nově však mají slupice přítlak až 700 kg a možností je vybavit stroj karbidovým ostřím. Hlavní novinkou je hydraulicky nastavitelná hloubka zpracování půdy z místa řidiče, proto jsou přítomny dvě hydraulické pístnice, kde se přes dva paralelogramy umístěné mezi rámem a válcem nastavuje hloubka až do 35 cm. Za slupicemi se nachází urovnávací sekce s ozubenými kotouči, které jsou také hydraulicky, či mechanicky sklopné. Vzadu je těžká verze válce pro utužení půdy a rozdrobení hrud. Mezi vrcholy válce je ještě umístěn nůž na hroudy. Na Agritechnice bude konkrétně prezentována hydraulicky sklopná nesená verze s pracovním záběrem 4, 4,5 a 5 metrů. Na veletrhu se též představí válec s dvojitým profilem ve tvaru U - válce se čistí mezi sebou, vhodný je pro všechny typy radličkových kypřičů.

Jedním z dalších prakticky předvedených podmítačů byl Enduro Pro
Jedním z dalších prakticky předvedených podmítačů byl Enduro Pro

Prakticky se předvedly i pluhy, jako první pluh nové generace 2500 i-Plough s plnou ISOBUS kompatibilitou umožňující veškeré funkce pluhu ovládat z místa řidiče. Obsluha přihlížejícím předvedla, jak se koncept pluhu snadno přestavuje z přepravní do pracovní polohy. Jedná se totiž o jediný pluh na světě, který se při přepravě chová jako jednoosý přívěs. Postup přestavby je velmi intuitivní – zajistit závěsnou hlavu, pravítko a zajistit kolo. Jištění pružinou zůstává, je však možné listovou pružinu zepředu přidávat nebo ubírat, aniž by se jištění povolovalo. Nová je též slupice s tzv. designem AeroProfil, která je vyšší, užší a oblejší než stávající - to proto, aby měl pluh větší průchodnost rostlinných zbytků. Přes pístnici na zadním kole je možné nastavovat hloubku orby. Předváděný pluh byl osazen orebním tělesem schopným orby do hloubky 30 cm a pro traktory se širokými 710mm koly. Pluh byl vybaven i funkcí, která si podle signálu řídí přímočarost orby. Pořadatelé záměrně na poli připravili křivou brázdu, kterou pluh během dvou jízd následně vyrovnal do roviny. Všechna tato nová řešení pluhu jsou implementována do nových generací pluhů Kverneland, které se představí na Agritechnice.

Pluh nové generace 2500 i-Plough s plnou ISOBUS kompatibilitou umožňující veškeré funkce pluhu ovládat z místa řidiče.
Pluh nové generace 2500 i-Plough s plnou ISOBUS kompatibilitou umožňující veškeré funkce pluhu ovládat z místa řidiče.

Druhým předvedeným pluhem byla vlajková loď PB 100, polonesená verze s kolem v zadní části a dlouhou ojí. Pluh má hydraulickou změnu záběru od 30 do 55 cm a možnost rozestupu jednotlivých radlic 100 nebo 115 cm. První radlice je hydraulicky naváděna vůči rozchodu zadních kol traktoru. Speciální závěs umožňuje na souvratích poloměr otáčení 88 stupňů, aniž by se kola traktory dotkla oje. Otoč je řešena dvěma hydraulickými pístnicemi. Na stejném hydraulickém okruhu zajišťující otáčení pluhu je i natáčení zadního kola, které zlepšuje manévrovatelnost. Ve statických ukázkách byly k vidění další dva nejprodávanější pluhy, jeden pro traktory do výkonu 150 koní, druhý do výkonu 250 koní.

Druhým předvedeným pluhem byla vlajková loď PB 100, polonesená verze s kolem v zadní části a dlouhou ojí.
Druhým předvedeným pluhem byla vlajková loď PB 100, polonesená verze s kolem v zadní části a dlouhou ojí.

Náhradu pluhu představuje podrývák DTX, který také spadá do půdoochranných technologií. Podrývací slupice na předvedeném stroji zlepšují půdní strukturu a zbytečně na povrch nevynášejí spodní vrstvu půdy. Hloubka zpracování je nastavitelná v rozmezí 5 – 45 cm. Podrývák je dodáván s hydraulickým jištěním nebo jištěním střižným šroubem. Za slupicemi se nachází sekce pro mělké zpracování půdy, disky s vykrojením pro větší odbor a lepší samočistící efekt a válec pro zpětné utužení půdy.

Náhradu pluhu představuje podrývák DTX, který také spadá do půdoochranných technologií.
Náhradu pluhu představuje podrývák DTX, který také spadá do půdoochranných technologií.

Jeden ze tří zástupců univerzálních secích strojů měli návštěvníci možnost vidět rovněž při práci. Jednalo se o šestimetrovou secí kombinaci U-Drill s pasivní přípravou půdy. Vyráběna je ve verzích pro sólo setí nebo s možností přihnojení – obsluha si může vybrat, kam bude hnojivo aplikovat. První možnost je řešena přes diskovou sekci nebo přímo k osivu skrze výsevní botky. Čelní pneumatikový pěch nese část hmotnosti secího stroje, žádná hmotnost není nesena v ramenou traktoru. Slouží také pro prvotní urovnání půdy. Druhou sekci tvoří dvě řady individuálně zavěšených talířů o průměru 460 mm, což se hodí v kamenitých půdách. Další sekcí je pružná smyková lišta ovládaná spolu s diskovou sekcí. Navíc má nastavitelný přítlak z kabiny traktoru. O opětovné utužení půdy se stará pěch tvořený přesazenými pneumatikami. Ukládání osiva obstarávají botky CD, jejichž součástí je vodicí a zatlačovací kolo s velkým průměrem - kvůli malému odporu. Poslední sekcí je zavlačovač, který se vyrábí ve dvou provedeních. Prezentovaný stroj byl vybaven zavlačovačem vhodným na pozemky s menším množstvím posklizňových zbytků. Druhým předvedeným secím strojem byl pneumatický nástavbový model e-drill compact, který zapůjčil přímo jeho uživatel. Secí stroj byl vybaven rotačními branami - předseťovou přípravu a setí je tak možné provádět při jednom přejezdu. Rotační brány jsou určeny pro traktory do výkonu 190 koní a vyznačují se nízkou hmotností. Z techniky na ochranu rostlin se publiku předvedl nejmenší tažený ISOBUS kompatibilní model iXtrack T3 (kapacita nádrže 2 600 - 3 200 litrů) s originálně pojatým designem, jenž propůjčuje maximální ovladatelnost a stabilitu v pracovní i přepravní poloze. Významné tlumení rázů a výkyvů zajišťuje nový systém zavěšení ramen pomocí paralelogramu, který je hydropneumaticky odpružený.

Jeden ze tří zástupců univerzálních secích strojů měli návštěvníci možnost vidět rovněž při práci. Jednalo se o šestimetrovou secí kombinaci U-Drill s pasivní přípravou půdy.
Jeden ze tří zástupců univerzálních secích strojů měli návštěvníci možnost vidět rovněž při práci. Jednalo se o šestimetrovou secí kombinaci U-Drill s pasivní přípravou půdy.

Opravdový partner pro zemědělství

Aktivní ukázky techniky na zpracování půdy a setí doplněné komentáři produktových manažerů vhodně doplnily venkovní expozice staticky vystavených strojů. Kromě odborně laděného programu na návštěvníky čekalo bohaté občerstvení včetně legendárních bramboráků. I když se letošní Den otevřených dveří na rozdíl od ostatních ročníků konal pouze jeden den, akci si přesto nenechalo ujít bez mála 500 zemědělců ze širokého okolí. Jak je z úvodu článku zřejmé, péče firmy Agroobchod Nové Strašecí, s.r.o. je skutečně komplexní a to je zárukou úspěchu. A vzhledem k počtu účastníků akce lze usuzovat, že Agroobchod Nové Strašecí, s.r.o. je pro své zákazníky opravdovým partnerem pro zemědělství.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička, Věra Hejhálková, DiS.

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.