Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Toto je prý nejmodernější sklízeč kukuřice na světě. Nesklízí ale tak, jak jsme zvyklí

Zveřejněno: 21. 8. 2018

Jsou různé způsoby sklizně kukuřice. Vždy záleží, co od sklizně očekáváte. Proto se různí i mechanizace určená ke sklizni této plodiny. Sklizeň kukuřice na siláž a zrno je v České republice známá snad všem. Ale jak se sklízí kukuřice na osivo? Třeba tímto strojem - Oxbo 8840.

Přes osm metrů délka a pět metrů šířka. Nic pro evropské silnice.

I v Evropě a dokonce v České republice se můžeme setkat se sklízeči kukuřice na osivo. Ty však převážně sklízí najednou jen pár řádků. V Americe ale vše pěstují na větších plochách, tudíž i speciální odrůdy kukuřice na osivo. Aby rozlehlá pole byla včas sklizena, americký výrobce Oxbo představil zbrusu novou generaci sklízeče.

Výrobce uvádí, že sklízeč Oxbo 8840 disponuje revolučním designem, zajišťuje vysokou produktivitu, lepší separaci posklizňových zbytků a minimalizuje ztráty. V neposlední řadě také nabízí lepší komfort, který poskytuje, jak jste si asi všimli, kabina od výrobce John Deere.

Sklízeč je osazen technologií SoftTouch, což je plně dopravní systém, který zajišťuje jemnou manipulaci. Stroj je vybaven zcela novým čistícím dvoudílným systémem IntelliClean. Při sklizni kukuřice na osivo se sklízí celé palice.

Oproti svému předchůdci má nový sklízeč zvětšený objem zásobníku až o 20 %. Stroj je připraven sklízet šestnácti řádkovým adaptérem pro sklizeň kukuřice.

Výkon sklízeči dodává motor Scania o výkonu 550 koní, který plní emisní normu Tier 4f, takže by se teoreticky mohl sklízeč prodávat i na evropském trhu. Problémem mohou být ale rozměry - osm metrů délka a přes pět metrů šířka. Maximální rychlost jízdy činí 40 km/h, pracovní rychlost pak 16 km/h. Obut je do pneumatik 650/65 R42 vpředu a vzadu do LSW710/60 R30.

Skupina Ploeger Oxbo vznikla v roce 2011 fúzí holandského Ploegera a americké společnosti Oxbo. V roce 2013 byl založen francouzský Bourgoin. Výrobci jsou známí výrobou samojízdných sklízečů.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Oxbo

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.