Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Třílitrový čtyřválec FPT Industrial o výkonu 70 koní získal ocenění Diesel of the year

Zveřejněno: 18. 2. 2020

Krátce na trhu a už je šampiónem. Motor F28 od společnosti FPT Industrial, který byl uveden na trh v listopadu loňského roku, již obdržel své první ocenění: „Diesel of the Year“. Toto prestižní ocenění každoročně uděluje odborný časopis Diesel a oceňuje tak nejlepší inovace v oblasti vývoje a výroby dieselových spalovacích motorů ve všech průmyslových a automobilových aplikacích.

F28 od FPT Industrial

Letos si mezinárodní porota vybrala motor F28, protože úspěšně kombinuje kompaktnost, produktivitu a šetrnost k životnímu prostředí. Díky své kompaktní konstrukci je tento motor dokonalým řešením pro zemědělské stroje, včetně speciálních a malých traktorů pro smíšené nasazení, a také pro lehká stavební vozidla, jako jsou smykem řízené nakladače a kompaktní kolové nakladače.

Motor F28 plní emisní standard stupeň V a Tier 4. Motor disponuje ultrakompaktním systémem pro úpravu spalin v podobě oxidačního katalyzátoru (DOC) a filtru pevných částic (DPF). Verze motoru určená pro Severní Ameriku má pouze DOC.

Porota nejvíce ocenila modularitu motoru. Motor může být vyrábět jak v naftové verzi, tak ve verzi na zemní plyn. Motor lze bez problémů používat také v elektrickém hybridním režimu. Varianta motoru na zemní plyn – F28 NG má stejný zdvihový objem a stejné základní komponenty jako naftová verze. Pokud je motor provozován na biometan, lze emise CO2 snížit téměř na nulu.

Pár technických dat k motoru – jedná se o čtyřválec, který poskytuje maximální výkon 55 kW (73,8 k) při 2 300 ot./min a maximální točivý moment 375 Nm při 1 400 ot./min. Zdvihový objem činí 2,8 l. Interval údržby činí 600 hodin.

Nový motor byl k vidění na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica 2019.

Slavnostní předání ocenění se uskuteční na veletrhu CONEXPO-CON / AGG 2020 v Las Vegas 10. března.

FPT Industrial je jedinou společností, která získala třikrát ocenění „Diesel of the Year“. Poprvé získala ocenění v roce 2008 za 3,2litrový motor F32 a v roce 2014 za Cursor 16.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: FPT Industrial

1) čerpáno z materiálů FTP Industrial

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.