Dnes je 18.10. – svátek slaví Lukáš

Udělejte správný krok aneb proč se vydat cestou Strip-tillu

Zveřejněno: 12. 7. 2024

Nevíte přesně, co si představit pod pojmem Strip-till, nebo nejste stále přesvědčeni o přínosech pásového zpracování půdy? V AGRI CS věříme, že nyní více než kdy dříve potřebují zemědělci, velké podniky i soukromníci, zkrátka všichni, kterým záleží na efektivitě, ale také udržitelnosti a budoucnosti zemědělství, partnera, na kterého se mohou obrátit s jakýmkoliv požadavkem. Výkyvy klimatických podmínek, omezování chemické ochrany rostlin, rozšíření erozně ohrožených ploch či úbytek pracovních sil jsou jedny z nejčastějších problémů, které s vámi stále intenzivněji diskutujeme. Řešíte podobné problémy a hledáte odbornou pomoc nebo radu, která vám přinese výsledky? Pojďme se podívat na technologii Strip-till z portfolia Agri Farming Soultions a na reálné výsledky z českých polí.

Pojďme se podívat na technologii Strip-till z portfolia Agri Farming Soultions.

Co je Strip-till?

Strip-till je technologie, která zajišťuje zakládání kulturních plodin s maximálním ohledem a péčí o půdu v jednom přejezdu, což vede k úspoře vláhy a dalším benefitům. Strip-till zpracovává půdu pouze ve výsevních páscích. Jedná se o neinvazivní podrytí profilu půdy, při kterém zároveň dochází k ukládání osiva. Tím se půda naruší jen minimálně. Namísto klasického orání, následné přípravy a setí, kde se zpracovává celá plocha pole několika přejezdy, stačí jeden.

Legislativa navíc udává maximální šířku zpracovaného pruhu 30 cm při současném dodržení minimálně 60 % nezpracované části povrchu půdy. Technologie Strip-till splňuje půdoochranná nařízení DZES 5. Je potřeba si však uvědomit, že tuto metodu zakládání porostů nepoužíváme pouze kvůli legislativním nařízením, ale především pro jejich agronomické přínosy.

Vstupní náklady lze díky Strip-tillu oproti existujícím systémům snížit až o polovinu ve srovnání s technologií klasické orby, a o jednu třetinu oproti zpracování půdy v České republice nazývanou jako minimalizace.
Vstupní náklady lze díky Strip-tillu oproti existujícím systémům snížit až o polovinu ve srovnání s technologií klasické orby, a o jednu třetinu oproti zpracování půdy v České republice nazývanou jako minimalizace.

Průměrné úspory 1 500 CZK/ha a 60 min/ha

Vstupní náklady lze díky Strip-tillu oproti existujícím systémům snížit až o polovinu ve srovnání s technologií klasické orby, a o jednu třetinu oproti zpracování půdy v České republice nazývanou jako minimalizace. Zároveň lze práci na poli dokončit během velmi krátkého času a využít tak vhodného počasí. Naši zemědělci potvrzují snížení primárních nákladů na založení porostu, kde kalkulují zejména s úspory ve spotřebě paliva. A to díky scelování více pracovních operací do jednoho přejezdu po poli. Sekundární náklady jsou mnohem obsáhlejší. Díky zdravé půdní struktuře mezi ně patří snížení nákladů ve zpracování půdy v dalších obdobích, nižší míra opotřebení traktoru, nižší nároky na výživu rostlin, nižší náklady na pesticidy a v neposlední řadě aktivní využívání této technologie snižuje nároky na množství lidské práce, a to o desítky minut na hektar.

Technologie Strip-till splňuje půdoochranná nařízení DZES 5.
Technologie Strip-till splňuje půdoochranná nařízení DZES 5.

Unikátní prostředí pro kulturní plodinu

Mezi největší stresy pro rostliny patří nedostatek vláhy nebo nadbytek srážkové vody. Úspora vláhy při použití technologie Strip-till již při zakládání nového porostu je tou nejlepší investicí do další sezóny. Vertikální zpracování půdy v zónách, ve kterých následně rostou kořeny rostlin, podporuje tvorbu unikátního prostředí pro kulturní plodinu. Intenzivní růst a objemová hmotnost kořenového systému například u ozimů je klíčová pro přezimování a následný jarní start. Takto založený porost velmi dobře zvládá jarní přísušky. Stejně tak půdní profil v průběhu vegetace dobře přijímá přívalové srážky.

Vstupní náklady lze díky Strip-tillu oproti existujícím systémům snížit až o polovinu ve srovnání s technologií klasické orby.
Vstupní náklady lze díky Strip-tillu oproti existujícím systémům snížit až o polovinu ve srovnání s technologií klasické orby.

Zvýšený objem organické hmoty

Jedním z nejdůležitějších benefitů eliminace orby a celoplošného zpracování je ponechání a podpora mikrobiální činnosti a života hub v půdě. Půdní houby jsou důležitým aspektem půdních ekosystémů, protože pomáhají vázat živiny v půdním profilu. Bohužel se však snadno narušují a vlivem mechanického zpracování jsou přesouvány, otáčeny a poškozovány. Stejně tak je zapotřebí brát zřetel na žížaly, které jsou pro půdu velice prospěšné, jelikož vytváří vertikální šachty pro udržení vody a růst kořenů. Díky půdoochrannému systému finálního zpracování půdy a setí v jednom přejezdu Strip-till zajišťuje zemědělcům významný benefit v podobě zvyšování podílu velmi cenné organické hmoty v půdě.

Úspora vláhy při použití technologie Strip-till již při zakládání nového porostu je tou nejlepší investicí do další sezóny.
Úspora vláhy při použití technologie Strip-till již při zakládání nového porostu je tou nejlepší investicí do další sezóny.

Stabilní výnos

Pomocí technologie Strip-till vytváříme ideální prostředí pro zajištění základních fyziologických potřeb kulturních plodin. Nejen, že založené porosty dosahují výborných výsledků v kvalitě i výnosech, ale i v suchých sezónách díky rychlému rozvoji kořenů a efektivnějšímu využívání živin stabilizují výsledky zemědělských farem. Na výnos má pozitivní vliv také organizace porostu do pásků. V porovnání s řádkovým setím Strip-till snižuje vzájemnou konkurenci mezi jednotlivými rostlinami, což se pozitivně projevuje nejen v počtu zrn v klasech, ale také ve HTS.

Jedním z nejdůležitějších benefitů eliminace orby a celoplošného zpracování je ponechání a podpora mikrobiální činnosti a života hub v půdě.
Jedním z nejdůležitějších benefitů eliminace orby a celoplošného zpracování je ponechání a podpora mikrobiální činnosti a života hub v půdě.

Zamezení vodní a větrné eroze

Neměli bychom v této souvislosti zapomínat ani na eliminaci odnášení úrodné půdy, které může být způsobené vodní či větrnou erozí. S oběma případy si technologie Strip-till poradí, a to ze dvou důvodů. Jedním z nich je, že posklizňové zbytky tvoří bariéru proti odnášení svrchních částic povrchu půdy (erozi). Druhý důvod je, že v profilu nezpracované půdy zůstávají vertikální šachty po kořenech předplodin, meziplodin nebo po pohybu žížal, kudy se může voda vsakovat. Posklizňové zbytky také zamezují nadměrné zahřívání profilu půdy.

Pomocí technologie Strip-till vytváříme ideální prostředí pro zajištění základních fyziologických potřeb kulturních plodin.
Pomocí technologie Strip-till vytváříme ideální prostředí pro zajištění základních fyziologických potřeb kulturních plodin.

Legislativní opatření

Pokud jde o půdu, technologie Strip-till půdu ochraňuje proti vlivům vodní a větrné eroze. Díky tomu splňuje DZES 5/DZES 7. Technologie Strip-till mimo jiné garantuje snížení počtu přejezdů po poli. To vede ke snížení potenciálu tvorby zhutnělých vrstev v půdním profilu i snížení množství emisí, které vznikají při spalování nafty ve spalovacích motorech. V kombinaci se zpracováním půdy pouze v zónách produkuje tato technologie nižší emise z půdy. Mezi ty klíčové patří krátkodobé emise CO2. Díky organizaci porostu, který je „profoukáván“ větrem, zemědělci zaznamenávají menší užívání fungicidů.

Inventarizace letošních porostů zasetých technologií Strip-till

Během května a června jsme se vydali hned na několik polí v rámci celé ČR, kde zákazníci již provozují Strip-till nebo stroje s touto technologií zkoušejí v rámci Demo programu, který AGRI CS nabízí

.

Jedním z podniků byla RenoFarma Troubky a.s. RenoFarmy a.s. jsou mimo jiné členem Spolku pro regenerativní zemědělství. Jedná se o českou skupinu, která sdružuje několik zemědělských podniků na Moravě a ve Slezsku, hospodařících na 10 000 ha. V RenoTechnologiích se věnují především výzkumu a aplikaci inovativních postupů moderního hospodaření, sběru dat z terénu, mapami a moderní technologií jako jsou autopiloti, drony a další.

Pan Ing. Zbyněk Gazdík, který má na starosti precizní zemědělství v RenoTechnologie, a.s., a agronom Lukáš Kupec s námi detailně provedli inventarizaci aktuálního stavu porostů zasetých technologií Strip-till. Hlavní cílem společnosti je efektivní a k půdě šetrné hospodaření. Se Strip-tillem začali právě z tohoto důvodu. Usilují o reálnou udržitelnost a šetrnou péči o půdu. Podívejte se na video:

Kromě RenoFarem jsme navštívili farmy na Vysočině, u Mělníka, na Plzeňsku nebo u Českých Budějovic. Zkušenosti zemědělců a veškeré fotografie aktuálních porostů najdete na www.agrics.cz.

Kdy se tedy vydat cestou Strip-tillu?

Vše závisí na konkrétních podmínkách farmy i na vaší vizi a budoucnosti, kterou se chcete se svým zemědělství vydat. Jakým způsobem obhospodařujete svoje pozemky doposud? Jakým plodinám se věnujete nebo chcete v budoucnu věnovat? Jakým přírodním podmínkám čelíte? Obecně platí, že pokud chce zemědělec opustit orbu a přiblížit se skutečným potřebám rostlin, a věnovat se regenerativnímu zemědělství, bývá přechod rovnou na technologii No-till velkým skokem a mohly by se dostavit nežádoucí propady ve výnosech kulturních plodin. V tomto případě je metoda Strip-till mnohem lepším řešením, která s sebou přináší nespočet benefitů, které jsme si popsali. A není to pouze o výběru správného secího stroje. Důležitým aspektem dosažení úspěchu je změnit i svoje myšlení a přizpůsobit se dané technologii. Doufáme, že jsme vám více přiblížili přínosy technologie Strip-till a je nyní jasné, jak významnou budoucnost spolu s No-till technologií mají. Pokud by vás cokoliv zajímalo, chtěli byste poradit, nebo si stroje vyzkoušet ve vlastních podmínkách, neváhejte se na nás obrátit. Aktuálně jsou vypsané i dotace na půdoochranné technologie.

Aktuálně jsou vypsané i dotace na půdoochranné technologie.
Aktuálně jsou vypsané i dotace na půdoochranné technologie.