Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Strip Till a No Till, moderní technika SUMO, která šetří půdu

Zveřejněno: 26. 2. 2024

Opakované přejezdy těžkých traktorů a manipulace s půdou při procesu setí byly ještě donedávna bohužel realitou. Dnes už tyto zátěže pro půdu i ekologii nejsou nutné, a to díky moderním technologiím. Jednou z takových je setí Strip Till a No Till pomocí strojů značky SUMO.

Setí Strip Till a No Till pomocí strojů značky SUMO.

Při setí metodou Strip Till podryje moderní secí stroj půdu pouze v pásech, do kterých následně ukládáno osivo. Tím se půda naruší jen minimálně. Namísto klasického orání, následné přípravy a setí, kde se zpracovává celá plocha pole několika přejezdy, stačí jeden. „Tuto metodu hospodaření volí zemědělci, kteří si jsou vědomi toho, že nejlepší pro půdu je hýbat s ní co nejméně,“ komentuje odborník na nové půdoochranné technologie Jan Nedoma z AGROTEC Group.

Technologie No Till je k půdě ještě šetrnější. Půda se nezpracovává vůbec půdní profil zůstává absolutně neporušený, ostrý disk nařízne pouze povrch, do vytvořené drážky umístí osivo a drážku zavře. Tato technologie respektuje život mikroorganismů, kořenů rostlin a hub, které vytváří zdravou půdní strukturu.

Stroje s technologií No Till využívají zemědělci zaměření na regenerativní zemědělství.

Přínosem je také úspora půdní vláhy, důležitá je i úspora času a nákladů. Tyto moderní a ekologické postupy mohou ušetřit až 2 000 korun a 60 minut na hektar. A další výhoda? Protože stroj neplýtvá s hnojivem, snižuje se riziko kontaminace vodních zdrojů.